Стойчо Кацаров поиска съд за антиваксъри след нападение над имунизационен пункт във Варна Снимка: © Булевард България

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров атакува остро антиваксърите ден след като във Варна те осъществиха нападение срещу медици в изнесен мобилен пункт за имунизации.

Кацаров призова прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда. Държавното обвинение обяви, че се е самосезирало и извършва проверка.

Група граждани, които заявили, че са от "Комитет за спасение", нападнали медици на входа на Морската градина във Варна на 19 септември. Те изискали от ваксинационния екип документ, с който да удостоверят разрешително за ползване на ваксини на територията на България. Протестиращите твърдели, че доставчикът на ваксините, Министерството на здравеопазването, няма законово разрешително за прилагане на препаратите.

Протестиращите заявили, че ще подадат жалба в полицията за извършено закононарушение, пише в. „Сега“. След намеса на полицаи, пунктът е бил закрит и медиците от 1-во ДКЦ са били принудени да прекратят ваксинацията.

„Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират“, заяви Кацаров, цитиран от сайта на МЗ.

„В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиеваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки“, добавя той.

Прокуратурата се е заела със случая и установява свидетели и очевидци, проверява камерите в близост и ѝ предстои изземане на видеозаписи.

От РЗИ-Варна твърдят, че атаката срещу медиците била словесна.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024