Амстердам иска да изгони "проблемните туристи" и да гради нов имидж Снимка: © Getty

Подобряване на имиджа, ограничаване ръста на туризма и борба с пренаселеността, това са целите пред местната власт на Амстердам. Сред другите амбиции на градската управа са по-малко груби туристи и по-добри условията за живот и сигурност за местните жители.

Градът от години има казус с проблемното поведение на почиващите, които гледат на нидерландската столица като на място, където могат да си "махнат главите".

Сред мерките, които се обсъждат, са по-ранно време за затваряне на барове, клубове и публични домове и забрана на пушенето на канабис в определени части на града.

Друга част от инициативата се фокусира върху „активно обезсърчаване на международни посетители с планове да ‘‘си прекарат диво“ в Амстердам“. За целта има специална кампания, наречена ‘’Стойте далеч“ (Stay Away).

„Туроператори злоупотребяват с имиджа на Амстердам и го продават като място с ‘‘неограничени възможности‘‘. В резултат на това някои групи посетители го смятат за град, в който всичко е разрешено. Този вид туризъм, както и предложенията, специално насочени към този тип гости на града, не са желани от общинската изпълнителна власт.“, каза заместник-кметът Софян Мбарки в изявление, цитирано от CNN.

Трябва да се отървем от образа на секса, наркотиците и рокендрола“, коментира Ремко Грьонхейзен, генерален мениджър на "Mövenpick Hotel Amsterdam City Center". „Не е лошо, че имаме град, който е малко на ръба. Но това не е покана да дойдеш тук и да се държиш лошо.“

Най-проблемен е квартал Де Вален (De Wallen), популярен като "Квартала на червените фенери", разказва CNN.

За местните той е ценен с културното си наследство и архитектура. За посетителите обаче се е превърнал в един от най-известните туристически центрове в света. От кафенетата се носи полъх на марихуана, тълпи от туристи правят невъзможно движението за шофьори и велосипедисти по тесните улици, а момичета позират на прозорците на публичните домове. Снимането е забранено, но никой не спазва това.

Точният баланс

Ремко Грьонхейзен е председател на Луксозните хотели на Амстердам - асоциация от 24 на брой четири- и петзвездни хотела. Той твърди, че мнозинството от членовете на асоциацията одобрява опита на града да изчисти репутацията си чрез различни мерки, в опит да предотврати неприятните последици от лошото поведение на туристите.

„Като хотелиери смятаме, че един град трябва да е годен за живеене, защото тогава е приятно да дойдеш тук“, споделя Грьонхейзен. „Това винаги е било силата на Амстердам - да има точния баланс.“

През последните години обаче, особено когато следпандемичният туризъм се завърна с гръм и трясък, свръхтуризмът обезпокоително го наруши.

  • През 2023 г. се очаква Амстердам да надхвърли 18 милиона посетители с нощувка - число, което е почти 22 пъти повече от населението му от 822 000 души.
  • До 2025 г. този брой може да достигне 23 милиона, в допълнение към още 24 до 25 милиона посещения на ден.

Когато броят на пренощуващите посетители мине 18 милиона, местната власт е „задължена да се намеси“ въз основа на наредба от 2021 г., наречена „Балансиран туризъм в Амстердам“.

По експертна оценка на "Amsterdam & Partners" около 10 до 15% от туристическата индустрия на града се намира именно в ‘‘Квартала на червените фенери“.

,,Съчетайте разрушителните туристи с проблема с пренаселеността. През уикендите в стария градски център наистина не може да се живее.“, отбелязва Герте Удо, директор на "Amsterdam & Partners".

Удо описва ''рестартирането" на туризма в града като многопластов подход.

Целта е Амстердам да се ребрандира като културна дестинация, а атракциите далеч да надхвърлят бордеите и кафенетата с канабис. С това се смята, че градът ще бъде по-безопасен за местните жители и по-примамлив за други групи туристи.

Една конкретна мярка ще таргетира дневните посетители, които спят в колите си, вместо да отсядат в хотел. Много от тях идват с автомобил от Холандия или от съседните страни като Германия.

Когато обсъжда плановете, Удо често избягва да нарича проблемната дестинация ‘‘Кварталът на червените фенери“.

„Това се превърна в нещо като име на увеселителен парк.“, обяснява тя. „Ако искаме да променим възприятието, не трябва да продължаваме да му казваме ‘‘Кварталът на червените фенери“. Нали искаме червените светлини да изгаснат?“

Еротичният център все още е на изчакване

В най-противоречивия аспект от обновяването на туризма в града, червените светлини все още светят. Може би ще отслабнат през следващата година в зависимост от статута на предложения ‘‘еротичен център“, който планира да премести публичните домове в сграда, разположена в покрайнините на града.

Проектът първоначално е замислен като ‘‘еротичен хотел“ от кмета на Амстердам Фемке Халсема, която е избрана през 2018 г. и е първата жена кмет на холандската столица.

Той получи одобрение от различни групи, включително политически партии, и е остро критикуван от други - най-вече секс работници.

Те твърдят, че отнемането на видимостта на прозорците прави работата им по-малко безопасна и че разполагането на центъра в район на града, далеч от известни туристически зони, би навредило на бизнеса им.

Йерун де Йонг, главен оперативен директор на "Amsterdam Red Light District Tours", чието приложение предлага обиколки с екскурзовод из района, прогнозира, че еротичният център „ще се провали и ще се превърне във финансов катастрофа." Де Йонг отбеляза също, че има още няколко района около Амстердам с публични домове.

„Сексуалните работници вече имат избор да работят на различни места в столицата“, пише де Йонг.

Не може да се предположи кога официално ще бъде открит многоетажният център. Засега има само избран архитект. След яростна съпротива срещу първите осем предложени обекта, градът забави решението.

Въпреки това Халсема остава твърдо на позицията си.

Надявам се, че е възможно да се създаде еротичен център, който да има класа, да се отличава и да не е място, където се събират само дребни престъпници и най-уязвимите жени, но и хора, които не се срамуват да отидат там“, каза тя пред Dutch News тази есен.

„Преместете се някъде другаде“

Бъдещето на ‘‘Квартала на червените фенери“ може да е неясно, но засега бизнесът върви както обикновено. И за много от работниците и клиентите, това е ,,начинът, по който трябва да бъде“.

„Правителството просто иска да върне всичко назад, както и да продаде тези луксозни къщи на богати хора“, коментира Линда Напм, служителка в магазин за секс аксесоари в Де Волен между постоянен поток от клиенти, пише CNN.

Според Йерун де Йонг, вместо да харчат пари за антитуристически кампании, градът ще бъде много по-добре обслужван ако се увеличи полицейското присъствие в ‘‘Квартала на червените фенери“. Често срещано искане сред жителите и предприемачите.

Нап, казва, че затягащите се мерки на града ще лишат квартала от уникалния му дух, който, подобно на професията, около която се е изградил, процъфтява от векове. И докато разбира разочарованието на жителите от пренаселеността и шума, тя твърди, че реалността в квартала винаги е била ясна на всички.

Секс индустрията е тук от 17-ти век – хората не идват тук само заради каналите и лалетата.“, завършва Нап.

Край на дивите партита в Амстердам? Градът отбеляза спад на "проблемните" туристи след инициативата "Stay Away"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024