Страх от комунисти, герои, мемета. Пет истории от Европейските първенства по футбол

Първият съдийски сигнал на мача Германия - Шотландия ще прозвучи в 22 ч българско време на 14 юни. Той ще даде старт на Европейското първенство по футбол.

Домакин е Германия. Това се случва за първи път от 1988 г. насам, когато обаче държавата още е разделена на две от Желязната завеса по време на Студената война. Две години по-късно ще падне Берлинската стена.

Сега - точно месец след старта в петък, финалът на Евро 24 ще бъде на Олимпийския стадион в Берлин.

В тези 30 дни, в които Европа ще е футбол, ще се изиграят 51 мача. Българската публика ще може да ги гледа в ефира на БНТ 1, БНТ 3, "Нова", "Диема" и "Диема Спорт 3". Има и опции онлайн - в стрийминг платформата PLAY DIEMA XTRA, в спортния портал gong.bg, както и на BNT.BG.

Европейските първенства в годините са раждали велики герои, разтърсвани са и от скандали - турнирът е доказал, че е събитие, на което можем да очакваме всичко.

Групите на Евро 2024:

Група А:

Германия, Шотландия, Унгария, Швейцария

Група В:

Испания, Хърватия, Италия, Албания

Група С:

Словения, Дания, Сърбия, Англия

Група D:

Полша, Нидерландия, Австрия, Франция

Група Е:

Белгия, Словакия, Румъния, Украйна

Група F:

Турция, Грузия, Португалия, Чехия

За да подгреем преди месеца на футбола, се връщаме назад във времето към пет емблематични истории.

Ези или тура?

Европейското първенство през 1968 година остава в историята на Италия като това, на което “скуадра адзура” за първи път покорява футболна Европа. За да го направи обаче, се нуждае и от намигване от съдбата.

На четвъртфинал Италия елиминира България. В първия мач на националния стадион "Васил Левски" “лъвовете” печелят с 3:2. Никола Котков вкарва от дузпа, след това са точни Динко Дерменджиев и Петър Жеков. Димитър Пенев си отбелязва автогол, а Пиерино Прати от италианския отбор прави крайното 3:2. На реванша в Неапол обаче домакините бият 2:0 с голове на Прати и Анджело Доменгини.

Вратарят на Италия - и бъдеща легенда - Дино Дзоф прави своя дебют в реванша.

Голямата драма на първенството се разиграва в полуфинала между Италия и СССР. Домакините губят голямата си звезда Джани Ривера още в 5 -ата минута и остават с 10 души на терена. И макар в днес отборите да могат да правят по пет смени на мач, през 1968-а смени въобще не са разрешени.

Редовното време и продълженията завършват 0:0, което за италианците е облекчение. По това време обаче правилото, че когато няма победител, той се определя с дузпи, не съществува. Налага се жребий - ези или тура.

Капитанът на СССР Алберт Шестерньов не познава върху коя страна ще падне монетата и Италия отива на финал.

Битката на "скуадра адзура" срещу Югославия е много тежка. Драган Джаич извежда своите напред, а Италия изравнява в 80-ата минута чрез Доменгини.

В продълженията съперниците не смогват да си отбележат гол и, за разлика от полуфинала, тук правилото е да има преиграване, а не да се хвърля отново монета.

Италианците излизат на терена два дни по-късно с цели пет промени в състава в сравнение с първия мач. Решаващо се оказва завръщането на Луиджи Рива. Таранът открива в 12-ата минута на мача, а Пиетро Анастази добавя второ попадение в 31-ата минута. Така тимът от Апенините триумфира с 2:0 и вдига европейската титлата.

Гръцката епопея

В началото на Евро 2004 Гърция е страна, която е участвала само веднъж в историята си в турнир от този мащаб - през 1980 г. В края на форума е европейски шампион.

Приказката стартира почти три години по-рано, когато на 31 август 2001 г. след дълго мислене, местната федерация решава да назначи Ото Рехагел за национален селекционер. Неговата философия е базирана на здрава защита и прагматичен футбол

В квалификациите обаче гърците започват с две поредни загуби, а феновете вече искат оставката на треньора. Обвиняват го, че футболът му е скучен и неефективен.

Въпреки лошия старт, гърците записват шест поредни победи след това и се класират за първенството. Никой обаче не ги смята за отбор, който може дори да си помисли за стигне до финал. В състава на Гърция има 15 играчи от местното първенство. Представители на "Панатинайкос", "Олимпиакос" и АЕК. Останалите осем футболисти играят в чужбина, но не са звезди на европейската сцена.

В първия си мач в груповата фаза Гърция шокира домакините от Португалия с победа с 2:1, а после прави 1:1 с Испания. В третата си среща отборът пада с 1:2 от Русия, но продължава към елиминационната фаза.

Там побеждава водената от Зинедин Зидан Франция с 1:0 и по този начин детронира действащия европейски шампион.

На полуфинал Гърция игре с Чехия. Резултатът след 90-ата минута е 0:0. По това време вече е в сила експериментът "сребърен гол" - ако единият отбор вкара в продълженията след редовното време и води до края на първото продължение, то той печели сблъсъка. Няма втори гол в тези 15 минути. Траянос Делас обаче е автор на попадение в 105+1 минута. и елините отиват на финал.

Последният мач на Евро 2004 е повторение на първия - домакинът на първенството Португалия срещу сензацията Гърция.

Един гръм не може да удари два пъти на едно и също място, нали? Това си казват всички в Европа, но чудото е факт за втори път. Гърция печели с 1:0 и трофеят заминава за Атина.

Страхът на Франсиско Франко от комунистите

Автор на едно от най-скандалните решения в историята на Европейските първенства е испанският диктатор Франсиско Франко.

През 1960 година се провежда дебютното Европейско. На 1/8-финал Испания побеждава Полша с 4:2 и 3:0. Жребият след това отрежда испанците да се изправят срещу СССР на 1/4-финалите. Първият мач трябва да се играе в Москва, а реваншът - в Мадрид.

"Ла Фурия Роха” разполага с най-силния отбор в Европа по това време. В състава са великите Алфредо ди Стефано, Пако Хенто, Луис Суарес и други. А тимът е воден от Еленио Ерера.

Но испанците получават скандална забрана да пътуваг до СССР. Нареждането идва от най-високо ниво - лично от Франко, и то само два дни преди мача. Диктаторът съобщава на Испанската футболна федерация, че пътуването за Москва отпада. Причината е, че той се страхува от евентуален бунт на потиснатата част от испанския народ, който негодува срещу репресиите на режима в страната и омразата към комунизма. Франко дори се опасява, че част от испанските фенове може да подкрепят СССР в мача.

Така УЕФА е принудена да отстрани служебно Испания от надпреварата, а СССР се класира за 1/2-финалите. Мачовете на тази фаза вече се играят на неутрален терен - във Франция. Там Съветският съюз побеждава Чехословакия, а на финала се справя и с Югославия, за да стане европейски шампион.

След форума подигравките с Франко са сериозни. Нападките към диктатора са, че антикомунистическият режим го е обсебил до такава степен, че той изважда от участие на Европейското най-силния отбор в света.

Марио Балотели сътвори най-популярното футболно меме

По време на цялата си футболна кариера Марио Балотели си спечели реномето на лошо момче и проблемен играч. Огромният му талант обаче нямаше как да бъде пренебрегнат от който и да било треньор.

На Евро 2012 Супер Марио има задачата да води атаката на Италия и се справя доста добре.

Воденият от Чезаре Прандели отбор стига до полуфинал срещу Германия, като преди този сблъсък бундестимът е категоричен фаворит. Балотели обаче има съвсем различни намерения.

Нападетелят играе един от мачовете на живота си. Той вкарва два гола на германците за крайния успех на Италия с 2:1, а при едно от попаденията съблича тениската си и показва мускули. Начинът, по който Балотели отпразнува гола си, обикалия целия свят, а години по-късно си остава най-популярното вдъхновение за футболни мемета.

Иначе на финала Италия се изправя срещу Испания и отново е в ролята на аутсайдер, но този път няма място за изненади. “Ла фурия роха” печели с 4:0 и става първият отбор в историята на европейските първенства, който успява да защити титлата си.

“Червения динамит”

Със сигурност една от най-великите футболни истории е тази за представянето на Дания на Евро 1992.

По това време осем отбора се класират за форума. Oсвен домакините от Швеция, които получават автоматично мястото си в турнира, останалите седем тима трябва да спечелят групите си, за да се класират.

Един от фаворитите за титлата е съставът на Югославия. Балканците са класен отбор, който три години по-рано е световен шампион до 20-годишна възраст, а на Мондиал 1990 е спрян с дузпи Аржентина. Белградският клуб "Цървена звезда" пък печели КЕШ през 1991-ва.

Югославяните обаче получават забрана за участие само 8 дни преди финалния турнир, защото страната им буквално се разпада. За техен заместник е извикан втория отбор от квалификационната им група - Дания.

Селекционерът на тима има само няколко дни, за да събере играчите си от плажовете - буквално, защото повечето са се отдали на лятната си почивка. Истината е, че никой от тях не е готов за игра, но кой отказва Европейско?

Дания попада в група с Швеция, Франция и Англия. Всички очакват Франция и Англия да продължат напред, но изобщо не се случва така.

“Тре конур” прави 0:0 срещу Англия, побеждава Швеция с 1:0 с гол на Томас Бролин и надиграва Франция с 2:1 с попадения на Хенрик Ларсен и Ларс Елструп.

На полуфинал Дания играе срещу Нидерландия на Рууд Гулит, Франк Рийкард, Марко ван Бастен, Роналд Куман, Франк Де Бур. Редовното време завършва 2:2, а при дузпите “динамитът” е безгрешен - 5 от 5, докато Ван Бастен пропуска за Нидерландия.

Неочакваният финалист има за съперник Германия в спора за трофея. Но дори и актуалните световни шампиони не могат да развалят приказката на датските футболисти.

След мача заглавията на световните медии гласят: “Динамитът взривява Европа. 2:0 и титла на първенство, на което тимът дори не е трябвало да участва!”


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024