Почти всички страни в света започнаха ваксинационните си планове с имунизиране най-напред на възрастните хора и медиците. Но не и Индонезия. Азиатската страна предприе напълно различен подход и поставя дози приоритетно на младите и хората на средна възраст.

Правителството в Джакарта вече задейства програмата за масова ваксинация срещу Covid-19 и след хората на първа линия ще бъдат имунизирани гражданите на възраст между 18 и 59 години.

В сряда президентът Джоко Уидодо, който е на 59, стана първият човек в Индонезия, който получи доза от препарата на китайската компания Sinovac Biotech. Вицепрезидентът Маруф Амин е на 77 и трябва да почака, докато бъде ваксиниран, тъй като е „прекалено възрастен“.

Един от архитектите на стратегията за имунизация на Индонезия е проф. Амин Сьобандрио. Той е съветник на здравните власти и успява да ги убеди, че най-важно е първо да бъдат ваксинирани хората, които работят.

„Нашата цел е да поставим дозите първо на хората, които има най-голям шанс да се заразят с вируса. Те са навън цял ден и се връщат вечерта при своите семейства“, казва лекарят пред BBC Indonesia.

Професорът твърди, че именно този подход ще даде най-добър шанс за постигане на „стаден имунитет“. Според повечето експерти е нужно 60-70% от световното население да се имунизира срещу Covid, за да се спре разпространението на заразата. Тези цифри обаче ще се повишат, ако новите варианти на вируса започнат да се разпространяват по-бързо.

„Дългосрочната ни цел е да намалим разпространението на болестта дотолкова, че отново да задвижим икономиката напред“, казва Сьобандрио.

Индонезия е с население от 270 милиона души и е една от най-засегнатите от Covid-19 страни в Югоизточна Азия. Заразените от началото на пандемията са близо 860 хиляди, а смъртните случаи – почти 25 хиляди. От началото на годината се наблюдава нов пик на заразата. Според здравните власти – около 80% от активните случаи са сред хората, които са в работна възраст.

Училищата и повечето правителствени сгради са затворени вече почти година. Правителството обаче не наложи стриктен локдаун, за да не блокира икономиката. Повече от половината от населението няма възможност да изпълнява служебните си задължения от вкъщи, така че практиката „home office“ е невъзможна.

Новият здравен министър Буди Садикин защити решението на правителството да предприеме този ход с ваксинирането на работоспособните граждани. Според него не става въпрос само за икономиката, а за това да бъдат предпазени тези, които са изложени на най-голям риск, а оттам да се прекъсне веригата на заразата.

Правителството не смята, че е забравило възрастните. „Когато имунизираме членовете на едно семейство, които ходят на работа и има шанс да пренесат вируса у дома, предпазваме и възрастните им роднини, живеещи с тях“, казва говорителят на здравното министерство д-р Сити Тармизи. Повечето възрастни хора в страната живеят в домовете на своите деца и изолирането им е почти невъзможна задача.

Страната разчита на китайската компания Sinovac, която разработи препарата CoronaVac. Вече получи три милиона от общо 125 млн. поръчани дози. Препаратът има 65,3% ефикасност. Правителството на Индонезия проведе клинични тестове само за хората на възраст 18-59 и не знае колко ефективна ще е ваксината при по-възрастните.

„Всяка страна може да си избере различна целева група и Индонезия поиска клиничните изпитания да се проведат при хората в работоспособна възраст“, казва д-р Тармизи. Хората на 60+ години ще получат дозата си във втората фаза, при която ще се използват препарати на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca.

Логистичните предизвикателства са огромни, тъй като Индонезия е разположена на цял архипелаг и има четвъртото най-голямо население в света. В допълнение на това – болниците в столицата Джакарта са препълнени заради увеличаващия се брой инфектирани с коронавирус.

Местният журналист Цитра Прастути коментира пред BBC, че когато излезе от дома си, сякаш се чувства на „бойното поле“. „Никъде вече не можеш да си в безопасност, когато излезеш навън. Препоръките на здравните власти са противоречиви. Казват на хората да останат у дома по време на ваканциите, в същото време няма ограничения в градския транспорт например“.

„Мисля, че хората виждат ваксината като начин да избягат от всичко това, като лекарство за всички болести, като последния спасител“.


Прочетете още:

И в Полша инфлуенсъри се наредиха на първа линия за ваксините


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката