Странични реакции след ваксината има при петима българи, но ефектите са "леки и очаквани" Снимка: © Getty Images

Пет са случаите на докладвани странични реакции сред българските граждани след поставена ваксина срещу Covid-19. Тези ефекти обаче са очаквани и не са били сериозни, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

В интервю за „Тази сутрин“ по bTV той каза, че сред близо 5000 ваксинирани – двама мъже и три жени на възраст между 29 и 53 години са се оплакали от странични реакции, които вече са отминали.

„Три от тях са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината. При един от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно. Тези реакции са очаквани, попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието им“, каза Кирилов.

Доц. Михаил Околийски, СЗО: Готовността на хората да се ваксинират се увеличава

Допълни, че на 21 януари се очаква първият обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата с нежелани реакции след получаване на доза от препарата на Pfizer / BioNTech в страните от ЕС.

Според него – няма никакви медицински причини да не се поставя втора доза от ваксината при получен подобен лек страничен ефект.

Според доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ "Александровска", най-честият страничен ефект е лека болка в делтоидния мускул, където се поставя ваксината. „Проучванията сочат, че 80% от изследваните пациенти съобщават за такава болка. Това е една лека болка в мускула, няколко часа след като е поставена ваксината“, каза тя в интервю за БНТ.

„Другите странични реакции са леко зачервяване непосредствено до мястото на инжектиране след 15 минути. Тези реакции са характерни и при други ваксини. При противогрипната ваксина също има леки зачервявания“, каза тя и добави, че това не представлява проблем.

По думите ѝ – препаратът на Pfizer / BioNTech няма противопоказания за хората с алергии. Такива има само за хората, които са имали алергичен шок от различни ваксини преди това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Новите влакове за БДЖ са под въпрос заради отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024