Снимка: © Getty Images

Пет са случаите на докладвани странични реакции сред българските граждани след поставена ваксина срещу Covid-19. Тези ефекти обаче са очаквани и не са били сериозни, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

В интервю за „Тази сутрин“ по bTV той каза, че сред близо 5000 ваксинирани – двама мъже и три жени на възраст между 29 и 53 години са се оплакали от странични реакции, които вече са отминали.

„Три от тях са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината. При един от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно. Тези реакции са очаквани, попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието им“, каза Кирилов.

Доц. Михаил Околийски, СЗО: Готовността на хората да се ваксинират се увеличава

Допълни, че на 21 януари се очаква първият обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата с нежелани реакции след получаване на доза от препарата на Pfizer / BioNTech в страните от ЕС.

Според него – няма никакви медицински причини да не се поставя втора доза от ваксината при получен подобен лек страничен ефект.

Според доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ "Александровска", най-честият страничен ефект е лека болка в делтоидния мускул, където се поставя ваксината. „Проучванията сочат, че 80% от изследваните пациенти съобщават за такава болка. Това е една лека болка в мускула, няколко часа след като е поставена ваксината“, каза тя в интервю за БНТ.

„Другите странични реакции са леко зачервяване непосредствено до мястото на инжектиране след 15 минути. Тези реакции са характерни и при други ваксини. При противогрипната ваксина също има леки зачервявания“, каза тя и добави, че това не представлява проблем.

По думите ѝ – препаратът на Pfizer / BioNTech няма противопоказания за хората с алергии. Такива има само за хората, които са имали алергичен шок от различни ваксини преди това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина