Снимка: © Getty Images

Пет са случаите на докладвани странични реакции сред българските граждани след поставена ваксина срещу Covid-19. Тези ефекти обаче са очаквани и не са били сериозни, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

В интервю за „Тази сутрин“ по bTV той каза, че сред близо 5000 ваксинирани – двама мъже и три жени на възраст между 29 и 53 години са се оплакали от странични реакции, които вече са отминали.

„Три от тях са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината. При един от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно. Тези реакции са очаквани, попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието им“, каза Кирилов.

Доц. Михаил Околийски, СЗО: Готовността на хората да се ваксинират се увеличава

Допълни, че на 21 януари се очаква първият обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата с нежелани реакции след получаване на доза от препарата на Pfizer / BioNTech в страните от ЕС.

Според него – няма никакви медицински причини да не се поставя втора доза от ваксината при получен подобен лек страничен ефект.

Според доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ "Александровска", най-честият страничен ефект е лека болка в делтоидния мускул, където се поставя ваксината. „Проучванията сочат, че 80% от изследваните пациенти съобщават за такава болка. Това е една лека болка в мускула, няколко часа след като е поставена ваксината“, каза тя в интервю за БНТ.

„Другите странични реакции са леко зачервяване непосредствено до мястото на инжектиране след 15 минути. Тези реакции са характерни и при други ваксини. При противогрипната ваксина също има леки зачервявания“, каза тя и добави, че това не представлява проблем.

По думите ѝ – препаратът на Pfizer / BioNTech няма противопоказания за хората с алергии. Такива има само за хората, които са имали алергичен шок от различни ваксини преди това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца