Доц. Михаил Околийски, СЗО: Медици със съмнителна компетентност разколебават хората от ваксините

Докато се занимаваме с бусовете за кренвирши, с които пристигнаха първите ваксини в България, над една трета от хората в страната казват, че твърдо не желаят да се ваксинират срещу Covid-19.

Какви са нагласите на българите към имунизацията, тревогите, че ваксината е създадена за твърде кратко време, ролята на СЗО в борбата с коронавируса в България и причините за фиксацията върху Бил Гейтс в цялата картина, разговаряме с доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България.


Какво трябва да направи българската държава, за да окуражи ваксинирането? Ще работи ли политиката „безплатно, незадължително“?

Проведохме едно много голямо и интересно изследване, наречено изследване на поведенческите нагласи във връзка с Covid-19 в България. То проследява знанията, възприятията на риска, превантивното поведение и доверието на българите с цел осигуряване на информация в отговор на пандемията. Изследването се провежда от Маркет Линкс в рамките на четири вълни. Първата беше юли, втората – септември, третата – ноември месец и четвъртата - декември.

В резултатите се вижда как с времето се променят различните възприятия на българите към риска, настроенията им към мерките, тяхното благосъстояние, психическа устойчивост, отношение към конспиративните теории и разпространеност на конспиративното мислене.

В това отношение се очертават три групи хора: първата са хората, които са убедени, че ваксината е добра за тях и са категорични, че ще се ваксинират.

Втората се състои от онези, които са също толкова категорични, че няма да го направят.

Нашите послания са насочени предимно към третата, много голяма група на колебаещи се, онези, които са в някакъв смисъл жертви на конспиративни теории и на послания, идващи от доста съмнителни в своята компетентност медицински специалисти, които разколебават хората в ползата от ваксините и говорят за чипиране, променяне на ДНК пр.

Българите като цяло не са настроени против ваксините. Сериозни заболявания като морбили и детски паралич у нас имат ваксинално покритие над 90%. По отношение на доброволни ваксини като тази против грип и тази против рак на маточната шийка, доскоро покритието беше около 2%. Сега, вследствие на обществен разговор на тази тема и на информация от СЗО, става ясно, че поръчаните ваксини против грип не са достатъчни за желаещите да си ги поставят.

В същото време в Нова Зеландия, например, са на път да изкоренят напълно рака на маточната шийка, докато у нас все още близо 1 200 жени годишно губят живота си от това заболяване. А ваксината е безплатна и осигурена. Тук се вижда тази субективност във възприятието на риска при българите, която съсипва и отнема човешки животи. Заради това е много важно как се подхожда с ваксината срещу Covid-19. Препоръката на СЗО е тя да бъде доброволна и безплатна.

37 процента от българите смятат, че с ваксината срещу COVID-19 ще ги чипират

Според проучването ви 37% от българите няма да си сложат ваксина против Covid-19. Смятате ли, че този процент ще се измени в някаква посока?

Този процент вече се измени от 37 на 35%. Лично аз очаквах, че между първата и втората вълна на изследването - периодът, който съвпадна с увеличената заболеваемост и смъртност у нас - този процент ще намалее повече. Надявах се, че хората ще разберат, че вирусът е нещо много реално и касае всеки един от нас, и че една от стъпките, които човек може да предприеме, за да се предпази, е да се ваксинира.

Все пак готовността на хората да се имунизират се увеличава. Приблизително половината население декларира, че иска да си сложи ваксината. Прогнозирам, че този процент ще се увеличи значително, когато се види ефектът от ваксината, както у нас, така и в другите държави. Данните за хората, които вече си поставиха ваксината, сочат, че те не страдат от сериозни странични ефекти, и това ще окаже влияние върху решението на българите.

За хората са важни две основни неща по отношение на ваксината: дългосрочната й безопасност и действие, и липсата на сериозни странични ефекти. По време на първата вълна от изследването ни, 38% от запитаните посочиха, че безопасността на ваксината е най-важна за тях, този процент нарасна на 58 през октомври, а според последните данни е 61%.

Според описанието на Pfizer и BioNTech, тяхната ваксина дава имунна защита от минимум една година.

Другият важен аргумент в подкрепа на ваксините ще бъде препоръчването на ваксината от медицинските работници, и най-вече, от общопрактикуващите лекари. Подготовката с тях трябва да бъде много добре планирана.

Как отговаряте на притесненията, че ваксината е създадена за твърде кратко време?

Ваксината действително се разработи с безпрецедента скорост, но това по никакъв начин не я прави опасна или неефективна. Още в началото на годината се разбра, че вирусът, който дойде от Китай, представлява сериозен проблем и СЗО бързо мина през етапа на разглеждане на доказателствата за това. Обяви епидемия, после пандемия, и впрегна всичките си възможности и целия световния научен потенциал.

Виждаме, че ваксините се разработват в страни като Германия, Великобритания, САЩ. Има различни екипи, които стигат до резултати, касаещи надеждността на ваксината. Освен това, има много не само теоретичен, но и практически опит, който е събран от разработката на ваксина срещу коронавирус от предните два коронавируса, SARS и MERS - те също бяха потенциално смъртоносни, но се самоограничиха с времето. Те бяха различни от SARS-CoV-2, сравнително по-малко хора починаха от тях, но разработката за ваксина срещу коронавируси започна още тогава.

Подготовката на ваксините, които сега пристигнаха у нас, е започнала приблизително от 60% готовност на материала, който трябваше да бъде фино донастроен и да се осигури ефективността му при различни възрастови групи. Има четири фази при разработката на една ваксина и най-важната от тях е третата, когато се тестват големи групи хора. Тя е премината успешно.

Друга често разпространена тревога е свързана с практиката за освобождаване от отговорност на фармацевтични компании при евентуални неизвестни странични ефекти от ваксината. Повод за притеснение ли е това?

Такава клауза се прави при всички нови медикаменти и това се прави с цел употребата на препарати, които са преминали през всички фази на изпитание, да не бъдат блокирани от хиляди съдебни дела, заведени от частни лица, защото в противен случай това ще осуети целия научен прогрес.

Koнспирациите като "транквиланти": Как пандемията промени психиката на българите

Важно е да споменем, че фармацевтичните компании не финансират СЗО. Тя е организация на държавите членки на ООН, които я изграждат. Всяка държава плаща членски внос и в този смисъл фармацевтичните компании нямат финансова полза от това да убеждават СЗО, че ваксините им работят.

Какви всъщност са отношенията на СЗО с Бил Гейтс?

Бил Гейтс е мултимилиардер, който е доказал, че подкрепя научни разботки и благодарение на партнирането на СЗО с фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е помогнато на хиляди, дори на милиони хора по света.

Демонизирането на Бил Гейтс идва по един хибриден начин и е опит да се дискредитират всякакви научни постижения. Хибридна новина е твърдението, че само ваксините срещу Covid-19 освобождават от определена отговорност фармацевтичните компании - това е валидно за всички лекарства. Демонизира и Илон Мъск, който също инвестира много средства в научните разработки. Демонизира се и борбата срещу насилието срещу жени и деца чрез безумни и непотвърдени факти и твърдения за това, че демократичната общност или СЗО искат да налагат някаква интерсексуалност. България е единствената държава, в която думата „джендър“ е синоним на хомосексуален човек.

Има ли значение за СЗО победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ?

Аз смятам, че победата на Джо Байдън има значение за целия демократичен свят, защото демокрацията и изобщо рационалният начин на мислене е нещо, от което имаме нужда в този момент. Джо Байдън през цялото време споделяше тревогата си от развитието на пандемията в САЩ, която се оказа най-сериозно засегнатата страна с над 300 хиляди души, които загубиха живота си.

СЗО винаги е работила добре с правителството на САЩ, защото те директно финансираха различни и много важни проекти за уязвими общности, като разпространението на ебола в Африка например, и се надяваме, че ще продължим да работим с тях. Това не е в интерес на СЗО, а в интерес на хората по целия свят.

Според изследването на СЗО, от март месец насам, значително се е увеличила употребата на алкохол сред мъжете и на успокоителни медикаменти сред жените. По ваши наблюдения, кои са най-разпространените начини, по които се борим с дистреса?

Това, за жалост, са примери за маладаптивен начин на справяне със стреса. България я е една от страните, в които най-много се пие алкохол и се пуши, а това са традиционно притеснителни факти, които се засилиха в условията на пандемията.

Общото усещане за благополучие и психично здраве на българите се влоши през месеците на пандемията. Тази буря от несигурност, това люшкане между „Няма коронавирус“ и „Всички ще умрем“, заедно с икономическата нестабилност, действително нарушиха психичното равновесие, което при много хора резултира в злоупотреба и неадекватни механизми за справяне.

Психоаналитикът Мартин Алтмайер: Защо все по-малко хора спазват мерките срещу Covid-19?

Освен алкохола, други начини за реакция на стреса, които наблюдаваме, са например лошо държание с близките хора, което се проявява като насилие над жените и децата. Има минимум двайсет жени, убити от партньорите си, от началото на пандемията до момента.

Има и светли примери обаче. Много хора казаха, че четат повече литература, че са използвали времето за изолация, за да прекарат пълноценно време със семействата си, с децата си.

Как Вие в качеството си на представител на СЗО, работите с държавата – НОЩ, Министерството на здравеопазването. Имате ли „глас“ при вземането на решения?

Основният ни контрагент е Министерство на здравеопазването и споделяме с тях всичките си добри практики. Последно им предоставихме едно страхотно ръководство за рехабилитация след прекаран Covid-19, което имаше много споделяния в социалните мрежи.

Проблемът с държавната политика по отношение на пандемията е липсата на стратегия за комуникацията на риска. Така и не се разработи такава стратегия с ясни, прозрачни и разбираеми за хората параметри. Но СЗО не може да налага решения, може само да съветва, националните власти сами взимат решенията и поемат отговорността за тях.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024