"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия Снимка: © Getty Images

Oтслабването с лекарства като "Оземпик" кара милиони американци да си купуват нови, по-малък размер дрехи. Пазарният ефект вече е видим и се усеща в бранша.

От модната индустрията не могат да са сигурни, че причината е само в лекарствата за отслабване, но добавят, че промяната не прилича на нищо, което са виждали.

Налице е пълен обрат в сравнение с последните години, когато много търговци на дребно предприеха стъпки по линия на това да добавят по-големи размери, за да отговорят на нарастващия размер на американците.

Докато компаниите за хранителни продукти трябваше да се подготвят за това, че хората ядат по-малко, търговците на дрехи откриват, че милиони отслабнали американци искат да си купят нови дрехи.

Лекарствата, първоначално предназначени за лечение на диабет, стимулират хормона, който контролира усещането за ситост. Те намаляват апетита и следователно свръхконсумацията. Но тези GLP-1 лекарства също така могат да променят вкуса на храната, съобщава Healthline, и да предизвикат химическа реакция, която прави много вкусни храни и напитки внезапно неапетитни.

"След като отслабнат, хората не просто обновяват гардероба си, но и търсят различен дизайн и силует на дрехите си, които да подхождат на новата им фигура," пише The Wallstreet Journal в статия, посветена на модната трансформация.

"Когато се чувстваш по-комфортно в собствената си кожа, ти се иска да експериментираш и с начина, по който се обличаш," казва Дженифър Хаймън, основател и директор на компанията за дрехи под наem Rent the Runaway.

Компанията AllStar Logo, която продава тениски и блузи на други големи фирми, отбелязва спад в търсенето на по-големите размери в стравнение с миналата година. "Сега продаваме дрехи с поне един размер по-малки," регистрира директорът на продажбите Едмънд Мос.

"През последната година нашите търговци на дребно ни информираха, че имат нужда от по-малки размери", споделя и Аби Мадан, съосновател и творчески директор на Amarra, пред WSJ.

Amarra, която предлага вечерни рокли и други официални облекла, е добавила размери до 000 и сега продава повечев диапазона от 0 до 8, отколкото plus-size от 18 до 24 - въпреки че след пандемията от COVID-19 се е увеличило търсенето на по-големи размери.

Според Прашант Агравал, основател и главен изпълнителен директор на Impact Analytics, промяната в "кривата" на размерите също така потенциално засяга търговците на дребно във финансово отношение. В краткосрочен план те могат да загубят пари, защото са правили поръчките си за настоящия сезон преди поне 6 месеца и не са били готови за промяната.

За производителите на облекла обаче ползите са двойни: от една страна търсенето на по-малки размери расте, а от друга - това им спестява разходи за материали.

"Не сме виждали нещо подобно преди," коментира тенденцията икономическият анализатор Прашант Аграуал.

Според Wall Street Journal 15,5 милиона американци или около 6% от пълнолетните са използвали лекарства за отслабване. Данните са от проучване, проведено през март от социологическата компания Gallup сред повече от 5500 американци

Подобно отслабване може да е доста скъпо - над 1000 долара на месец и гаранция за успех не винаги има, но търсенето не намалява.

WW International, позната доскоро като програмата за отслабване Weight Watchers, вече предлага абонамент, при който лекари могат да предписват лекарства като "Оземпик" дистанционно, чрез телемедицина.

Рязкото нарастване на търсенето на GLP-1 превърна производителя на Ozempic - Novo Nordisk, и Eli Lilly, производител на Zepbound, в най-големите фармацевтични компании по пазарна капитализация в света.

Анализаторите на Morgan Stanley прогнозират, че глобалният пазар на GLP-1s ще достигне 105 млрд. долара до 2030 г., в сравнение с предишната прогноза за 77 млрд. долара.

Инвестиционната банка очаква също така до 2035 г. тези лекарства да бъдат приети от около 31,5 млн. души в САЩ, или около 9% от населението на страната.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) издаде предупреждение за фалшиви версии на "Ozempic". Поради голямото търсене на медикамента през октомври 2023 г. в Бразилия и Обединеното кралство са открити фалшифицирани партиди на "Ozempic", а през деке мври 2023 г. - в САЩ. СЗО препоръчва да се избягва закупуването на лекарства от ненадеждни източници, като например интернет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024