Страните от ЕС се споразумяха за таван на цените на газа от 180 евро на мегаватчас Снимка: © Getty Images

Министрите на енергетиката на Европейския съюз постигнаха съгласие за налагането на таван на цените на прирордния газ. Решението идва след седмици на разногласия и разговори по темата, която разедини страните в блока, съобщава "Ройтерс".

Мярката е поредният опит на държавите да намалят цените на газа, които се повишиха, след като Русия едностранно прекрати по-голямата част от доставките си на газ за Европа. Министрите се съгласиха да въведат ограничение, ако цените надхвърлят 180 евро за мегават част за три поредни дни.

То ще може да бъде задействано от 15 февруари 2023 г., показва документ, в който е описана окончателната сделка. Тя ще бъде официално одобрена от страните в писмен вид, след което ще може да влезе в сила.

През лятото европейската референтна цена за природен газ за кратко се повиши до близо 340 евро за мегаватчас - повече от три пъти по-висока от сегашната. Наложеният таван има за цел да контролира подобни скокове

Някои страни като Франция и Испания искаха спешно да въведат ограничение, за да защитят потребителите, но други, сред които Германия, Австрия и Дания, се опасяваха, че мярката ще отблъсне доставчиците на втечнен природен газ (LNG) от Близкия изток и други страни.

"Става въпрос за нашето енергийно бъдеще. Става въпрос за енергийната сигурност. Става въпрос за това как да имаме достъпни цени", заяви в понеделник белгийският министър на енергетиката Тине Ван дер Стратен.

Първоначално ограничението няма да се прилага за частни сделки с газ извън енергийните борси, въпреки че това може да бъде преразгледано след влизането му в сила.

Трима служители посочват пред "Ройтерс", че Нидерландия и Австрия са се въздържали при гласуването. И двете страни се противопоставиха на ограничението по време на преговорите, опасявайки се, че то може да наруши енергийните пазари в Европа и да застраши енергийната й сигурност.

"Въпреки напредъка през последните няколко седмици, механизмът за корекция на пазара остава потенциално опасен. Продължавам да се притеснявам от сериозни смущения на европейския енергиен пазар, от финансовите последици и най-вече от сигурността на доставките в Европа", заяви по-рано холандският министър на енергетиката Роб Йеттен.

Ограничението, което ще се влияе и от цената на втечнения природен газ на световните пазари, ще се прилага най-малко 20 работни дни, след като влезе в сила. То обаче може да бъде автоматично деактивирано, ако цените паднат под 180 евро в продължение на три последователни работни дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Джо Байдън след безредиците в университети: "Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос"

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024