"Геройски" тренд предизвиква пътуващите на полет без телефони, храна и забавления Снимка: © Getty Images

Можете ли да оцелеете в полет, на който да не правите аболютно нищо? Без да си гледате в телефона, без да спите и дори без да се храните? Това предизвикателство е в основата на нов тренд, който заля социалните мрежи.

Той кара пътуващите да се отдадат на изкуството да бездействат, но до краен предел. Гледането на филми, четенето на книги и всякакъв друг тип забавления са напълно забранени. Единственото, което пътникът може да прави, е да стои на мястото си и да прекара часовете от полета, като гледа напред или през прозореца.

Манията нашумя първо сред младите потребители в TikTok, които изглежда искат да си дадат почивка от мобилните устройства и екраните. Тенденцията стана известна като "rawdogging" - термин, който не може да бъде преведен буквално на български език.

Думата по принцип се използва разговорно в съвсем друг контекст - за правене на непредпазен секс. В новия тренд обаче тя има друго значение, което се свързва с проявата на самоконтрол, докато летят.

Пътниците трябва да се въздържат от всички форми, които могат да разсеят вниманието им от самия полет. Това се отнася и за филми, музика, книги, хранене и дори дрямка. Единственото изключение е, че те могат да следят картата на самия полет.

На пръв поглед нелепото предизвикателство стана хит онлайн. Потребителите в TikTok споделят преживяванията си и се надпреварват кой е изминал най-дългото разстояние с най-малко удобства.

Британски диджей с потребителско име oiwudini например се хвали, че е пътувал 7-часов полет без слушалки, сън или други удобства. Видеото има над 14 млн. гледания, като мъжът посочва, че по този начин е тренирал силата на ума си.

@oiwudini 🧘🏻‍♂️ #fyp ♬ The Only Thing They Fear Is You - De8ed

В играта се включи и футболната звезда на "Манчестър Сити" Ерлинг Хааланд. Наскоро той качи клип от опита си "без телефон, без сън, без вода, без храна" на самолет и е установил, че това било "лесно" за постигане.

Участниците изглежда целят да тестват ума си. Прави впечатление, че предизвикателството е разпространено предимно сред мъжете, които искат до докажат издръжливостта си.

Геройство или пълна глупост?

Някои потребители и травъл инфлуенсъри твърдят, че този тип полети водят до по-голяма осъзнатост и са добър начин за "детоксикация" от технологиите. Но експертите не са толкова убедени в това.

Медицински експерти предупреждават за сериозни рискове за здравето, ако се изминават дълги полети без консумиране на храна и вода.

"Те са идиоти. Откъсването от екрана може и да е от полза, но всичко останало е в разрез с медицинските препоръки. Целият риск от дългите полети е, че сте изложени на риск от дехидратация. Ако не се движите, сте изложени на риск от дълбока венозна тромбоза, която се засилва от дехидратацията", обяснява общопрактикуващият лекар Джил Дженкинс, цитирана от BBC.

Предизвикателството често се асоциира с медитацията, но експерти посочват, че това не е едно и също нещо. Медитацията трябва да се практикува в доста по-тихи пространства при следването на стъпки от професионалисти.

Подхождането към този тренд не е за всеки. Потребители признават, че са опитали, но бързо са установили, че това е истинско мъчение. А други подлагат на съмнение дали всички хора, които се хвалят, че са оцелели при подобни полети, в действителност се придържат към самоналожените правила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024