Снимка: © Getty Images

Бившият главен стратег на Доналд Тръмп Стийв Банън е арестуван по обвинение за измама на стотици хиляди дарители. Банън и трима негови сътрудници са привлечени към наказателна отговорност от прокурорите в Ню Йорк.

Според обвинението - групата на Банън е измамила дарители, от които са събрани над 25 млн. долара за изграждането на стена по южната граница на Съединените щати. Вместо да използват средствата по предназначение, обвиняемите са получили "стотици хиляди долари от "Строим стената", като са ги използвали по начин, който не отговаря на публичното представяне на организацията".

"След като многократно са уверявали донорите, че Брайън Колфаж (основател и лице на "Строим стената") няма да получи нито цент, обвиняемите тайно са се договорили за прехвърлянето на стотици хиляди долари към Колфаж, които той е използвал за финансиране на разточителния си начин на живот", се казва в съобщение на прокуратурата в Ню Йорк.

По специално - обвинението твърди, че Колфаж е прибвал над 350 000 долара от фондацията за лично ползване. Банън е получил 1 милион долара чрез неправителствена организация, която той контролира.

"Поне част от тях Банън е използвал, за да покрие лични разходи в размер на стотици хиляди", се казва в обвинението.

Брайън Колфаж e ветеран от войната в Ирак, преживял ампутация на двата крака и дясната ръка по време на експлозия през 2004 г. Носител е на медал "Пурпурно сърце" заради тежките поражения, получени по време на военна служба.

През 2018 г. той започва кампания за събирането на 1 млрд. долара чрез краудсорсинг платформата GoFundMe, като целта му е да се финансира построяването на стена между САЩ и Мексико - едно от основните предизборни обещания на Доналд Тръмп, който твърдеше, че ще накара южните съседи сами "да платят сметката" за плътното затваряне на границата.

Година по-късно инициативата му "Строим стената" е превърната в неправителствена организация, в която се включват видни фигури на консервативното движение- включително Стийв Банън.

Колфаж е ангажиран с две групи във Facebook, които са изтрити от модераторите на социалната мрежа заради публикуването на фалшива или подвеждаща информация с изкуствено помпане на трафик чрез фалшиви акаунти.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът