"Стратегът на Тръмп" Стийв Банън е арестуван Снимка: © Getty Images

Бившият главен стратег на Доналд Тръмп Стийв Банън е арестуван по обвинение за измама на стотици хиляди дарители. Банън и трима негови сътрудници са привлечени към наказателна отговорност от прокурорите в Ню Йорк.

Според обвинението - групата на Банън е измамила дарители, от които са събрани над 25 млн. долара за изграждането на стена по южната граница на Съединените щати. Вместо да използват средствата по предназначение, обвиняемите са получили "стотици хиляди долари от "Строим стената", като са ги използвали по начин, който не отговаря на публичното представяне на организацията".

"След като многократно са уверявали донорите, че Брайън Колфаж (основател и лице на "Строим стената") няма да получи нито цент, обвиняемите тайно са се договорили за прехвърлянето на стотици хиляди долари към Колфаж, които той е използвал за финансиране на разточителния си начин на живот", се казва в съобщение на прокуратурата в Ню Йорк.

По специално - обвинението твърди, че Колфаж е прибвал над 350 000 долара от фондацията за лично ползване. Банън е получил 1 милион долара чрез неправителствена организация, която той контролира.

"Поне част от тях Банън е използвал, за да покрие лични разходи в размер на стотици хиляди", се казва в обвинението.

Брайън Колфаж e ветеран от войната в Ирак, преживял ампутация на двата крака и дясната ръка по време на експлозия през 2004 г. Носител е на медал "Пурпурно сърце" заради тежките поражения, получени по време на военна служба.

През 2018 г. той започва кампания за събирането на 1 млрд. долара чрез краудсорсинг платформата GoFundMe, като целта му е да се финансира построяването на стена между САЩ и Мексико - едно от основните предизборни обещания на Доналд Тръмп, който твърдеше, че ще накара южните съседи сами "да платят сметката" за плътното затваряне на границата.

Година по-късно инициативата му "Строим стената" е превърната в неправителствена организация, в която се включват видни фигури на консервативното движение- включително Стийв Банън.

Колфаж е ангажиран с две групи във Facebook, които са изтрити от модераторите на социалната мрежа заради публикуването на фалшива или подвеждаща информация с изкуствено помпане на трафик чрез фалшиви акаунти.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024