Стратегията на PMI за 2025 г.: Все по-малко цигарен дим, все повече инвестиции в здравеопазване

"Филип Морис Интернешънъл" обяви новите си 11 цели за устойчиво развитие до 2025 г., които планират тютюневият гигант да пренасочи голяма част от инвестициите си към бездимни продукти, подобряване на качеството на живот и разработки в сферата на здравеопазването.

Компанията описва и 19 критерия, по които ще следи какъв е напредъкът от дейността им в опазването на околната среда и подобряването на баланса във вътрешния работен процес.

Устойчивото развитие и добрите бизнес резултати са свързани и се подкрепят взаимно", казва Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на PMI.

Компанията вече отчита увеличение на броя на потребителите на бездимните си устройства IQOS, които са спрели да пушат традиционни цигари - 15,3 млн. души по цял свят към края на 2021 г. в сравнение с 13 млн. души година по-рано.

29,1% от коригираните нетни приходи на PMI вече идват от бездимни изделия, а целта е през 2025 г. те да бъдат над 50 на сто, докато продължава съкращаването на обема от продажби на конвенционалните цигари и се разработват програми за ограничаване на тютюнопушенето сред младежите.

Увеличават се и разходите за научни изследвания и развойна дейност в сферата на бездимните изделия - почти целият обем от инвестиции на PMI по тази линия са насочени към изследвания за подобряването на качеството и дизайна на този тип продукти, като в парично изражение те възлизат на 566 млн. долара за последната година.

Олчак посочва, че PMI има твърд ангажимент да "работи като агент на промяната и да има положително въздействие върху обществото".

"Нашият бизнес трябва да предлага ефективни алтернативи на пълнолетните пушачи в сравнение с това да продължат да пушат. За да постигнем това, се фокусираме върху потребителите, технологиите, науката и иновациите. Разширяваме своята дейност в области отвъд никотина и тютюна, като здравеопазване и подобряване качеството на живот, с поглед към дългосрочното развитие“, казва той.

Компанията си поставя за цел инвестиране в капацитет за научна и развойна дейност, за да се увеличат нетните приходи от продажбата на изделия в сферата на здравеопазването и качествения живот до над 1 млрд. долара на година към 2025 г. В тази група попадат и разработваните от PMI технологии за по-лесен прием на медикаменти.

86% от IQOS устройствата, върнати в централизираните обекти за рециклиране на компанията към края на 2021 г., са рециклирани. Една от целите на компанията е да изпълни показателя от поне 1 млн. ремонтирани или обновени устройства към 2025 г. Намаляването на отпадъците от нагреваемите тютюневи изделия и самите електронни устройства е сред посоките, в които PMI ще работи - наред с прилагане на принципите на екологичния дизайн и кръговото производство и потребление.

Промяната вече се отразява и в управлението на бизнеса на компанията. 40% от мениджърските позиции в нея са заети от жени, което съответства на ангажимента за постигане на тази цел през 2022 г. Разширява се и делът на фермерите с договори за доставки на тютюн, които получават "достойни възнаграждения", по данните на PMI (67% към 2021 спрямо 48% към 2020).

Намалена е и общата стойност на въглеродните емисии по цялата верига на доставки с 18%, а емисиите от преките операции на компанията са намалени с 33% спрямо базовите стойности от 2019 г. Компанията цели постигане на пълна въглеродна неутралност в оперативната си дейност и още по-ускорено преследване на целите за декарбонизация по веригата на доставки през 2025 г.

В България мерките за намаляване на отпечатъка върху околната среда включват замяна на служебните автомобили с хибридни модели, както и местни инициативи за промяна на навиците на пушачите за по-чиста среда без цигарени отпадъци и подобряване на социално-икономическото положение на хората от регионите, в които има голямо тютюнево производство.

Филип Морис Инернешънъл ще оценява напредъка си по 19 конкретни ключови индикатора за ефективност. Пълният набор от тях съставлява новия Индекс за устойчивост на компанията, който обвързва резултатите в областта на устойчивото развитие на компанията с 30% от възнагражденията на висшия мениджмънт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ са поискали среща с Румен Радев, за да "обсъдят актуалната политическа обстановка"

Това става ясно от публикация в профилите им в социалните мрежи.

18:58 - 14.07.2024
Важно днес

Илхан Кючук: Дълбочината на кризата в ДПС предполага много по-силно оперативно участие на Доган

Кючук отхвърли спекулациите, че е сред "подготвяните" за нов лидер начело на Движението с думите, че "това не седи на дневен ред".

18:01 - 14.07.2024
Живот

Принцесата на Уелс се появи на Уимбълдън за финала на мъжкия тенис турнир

Това е втората ѝ публична поява след операцията на корема и поставената диагноза рак по-рано тази година. 

16:27 - 14.07.2024
Важно днес

Затвориха автомагистрала "Хемус" в посока Варна – Шумен заради пожар

Видимостта в района е силно затруднена.

15:52 - 14.07.2024
Важно днес

Арестуваха американския рапър Уиз Калифа след концерт в Румъния

Срещу него вече има повдигнато обвинение за незаконно притежание на "високорискови наркотични вещества".

15:17 - 14.07.2024
Живот

Холивудският актьор Еди Мърфи се венча за дългогодишната си годеница Пейдж Бътчър

Това е вторият брак за Мърфи и първият за Бътчър.

14:42 - 14.07.2024
Важно днес

Може ли Хасан Азис да е следващият лидер на ДПС? Спекулациите се засилват

Хасан Азис е член на централното ръководство на ДПС - именно Централното бюро трябва да реши какво ще се случи с поисканите от Ахмед Доган оставки.

13:36 - 14.07.2024
Важно днес

Български партии реагираха след стрелбата срещу Доналд Тръмп

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп беше прострелян в ухото по време на предизборен митинг в събота.

12:46 - 14.07.2024
Важно днес

Буря отмени най-големия музикален фестивал в Словакия, има ранени. Вижте хронологията

На фестивала, който се провежда близо до летище Тренчин в северната част на страната, са присъствали близо 30 000 души.

11:18 - 14.07.2024