"Филип Морис Интернешънъл" обяви новите си 11 цели за устойчиво развитие до 2025 г., които планират тютюневият гигант да пренасочи голяма част от инвестициите си към бездимни продукти, подобряване на качеството на живот и разработки в сферата на здравеопазването.

Компанията описва и 19 критерия, по които ще следи какъв е напредъкът от дейността им в опазването на околната среда и подобряването на баланса във вътрешния работен процес.

Устойчивото развитие и добрите бизнес резултати са свързани и се подкрепят взаимно", казва Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на PMI.

Компанията вече отчита увеличение на броя на потребителите на бездимните си устройства IQOS, които са спрели да пушат традиционни цигари - 15,3 млн. души по цял свят към края на 2021 г. в сравнение с 13 млн. души година по-рано.

29,1% от коригираните нетни приходи на PMI вече идват от бездимни изделия, а целта е през 2025 г. те да бъдат над 50 на сто, докато продължава съкращаването на обема от продажби на конвенционалните цигари и се разработват програми за ограничаване на тютюнопушенето сред младежите.

Увеличават се и разходите за научни изследвания и развойна дейност в сферата на бездимните изделия - почти целият обем от инвестиции на PMI по тази линия са насочени към изследвания за подобряването на качеството и дизайна на този тип продукти, като в парично изражение те възлизат на 566 млн. долара за последната година.

Олчак посочва, че PMI има твърд ангажимент да "работи като агент на промяната и да има положително въздействие върху обществото".

"Нашият бизнес трябва да предлага ефективни алтернативи на пълнолетните пушачи в сравнение с това да продължат да пушат. За да постигнем това, се фокусираме върху потребителите, технологиите, науката и иновациите. Разширяваме своята дейност в области отвъд никотина и тютюна, като здравеопазване и подобряване качеството на живот, с поглед към дългосрочното развитие“, казва той.

Компанията си поставя за цел инвестиране в капацитет за научна и развойна дейност, за да се увеличат нетните приходи от продажбата на изделия в сферата на здравеопазването и качествения живот до над 1 млрд. долара на година към 2025 г. В тази група попадат и разработваните от PMI технологии за по-лесен прием на медикаменти.

86% от IQOS устройствата, върнати в централизираните обекти за рециклиране на компанията към края на 2021 г., са рециклирани. Една от целите на компанията е да изпълни показателя от поне 1 млн. ремонтирани или обновени устройства към 2025 г. Намаляването на отпадъците от нагреваемите тютюневи изделия и самите електронни устройства е сред посоките, в които PMI ще работи - наред с прилагане на принципите на екологичния дизайн и кръговото производство и потребление.

Промяната вече се отразява и в управлението на бизнеса на компанията. 40% от мениджърските позиции в нея са заети от жени, което съответства на ангажимента за постигане на тази цел през 2022 г. Разширява се и делът на фермерите с договори за доставки на тютюн, които получават "достойни възнаграждения", по данните на PMI (67% към 2021 спрямо 48% към 2020).

Намалена е и общата стойност на въглеродните емисии по цялата верига на доставки с 18%, а емисиите от преките операции на компанията са намалени с 33% спрямо базовите стойности от 2019 г. Компанията цели постигане на пълна въглеродна неутралност в оперативната си дейност и още по-ускорено преследване на целите за декарбонизация по веригата на доставки през 2025 г.

В България мерките за намаляване на отпечатъка върху околната среда включват замяна на служебните автомобили с хибридни модели, както и местни инициативи за промяна на навиците на пушачите за по-чиста среда без цигарени отпадъци и подобряване на социално-икономическото положение на хората от регионите, в които има голямо тютюнево производство.

Филип Морис Инернешънъл ще оценява напредъка си по 19 конкретни ключови индикатора за ефективност. Пълният набор от тях съставлява новия Индекс за устойчивост на компанията, който обвързва резултатите в областта на устойчивото развитие на компанията с 30% от възнагражденията на висшия мениджмънт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална