Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение Снимка: © Getty Images

За пета поредна вечер хиляди се събраха в Скопие на протест срещу френското предложение за преговорната рамка с Европейския съюз.

Началото на демонстрацията беше белязано от инцидент, след като около площад "Скендербег" група младежи започнаха да замерят с камъни, столове и бутилки преминаващия протест, от където им отговориха със същото. Намесата на полицията спря „престрелката“ преди да се случат по-сериозни инциденти, но според свидетели от групата, извън колоната на протестиращите се е чул изстрел.

По-късно лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който участваше в шествието, публикува в профила си във "Фейсбук" снимка на младеж, който държи оръжие и написа, че стрелецът е имал намерение да го убие.

В късните часове пристигна и информация от МВР, че 40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха, докато протестиращите са вървели към Министерството на външните работи. Не се съобщава за ранени. От полицията казаха, че на мястото на инцидента са открити гилзи от куршуми.

По данни на властите в Скопие 47 полицаи са пострадали заради избухналото насилие по време на демонстрацията. Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски посети ранените полицаи в болницата и заяви, че се провежда разследване на подбудителите на насилието и предупреди, че те ще бъдат подложени на "най-строгите възможни наказания".

От уикенда насам хиляди граждани протестират всяка вечер заради т. нар. френско предложение, целящ да премахне възраженията на България срещу присъединяването на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Полицията съобщи, че при инцидентите във вторник вечерта са задържани 11 протестиращи. Министър-председателят Димитър Ковачевски осъди нападенията срещу полицията, като заяви, че насилието не може да бъде оправдано.

Протестното шествие беше предвождано от тъпани и скандирания като "Ултиматум - не, благодаря" и "С фашисти не се преговаря". Пред Министерството на външните работи някои от участниците в протеста оставиха цветя пред полицаите, които охраняват сградата, а пред парламента беше изгорен голям плакат със снимките на депутатите от управляващата коалиция с надпис "Народни предатели".

България, която като членка на ЕС има право на вето върху новите членове в блока, иска Северна Македония официално да признае, че езикът ѝ има български корени, да признае българско малцинство в страната и да прекрати "речта на омразата" срещу България. Мнозина в Северна Македония твърдят, че съгласието им ще подкопае националната им идентичност.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски и правителството подкрепят предложеното от Франция споразумение, което призовава страната да признае в конституцията си съществуването на етническо българско малцинство. То също така предвижда редовни прегледи на начина, по който се решава двустранният спор, което потенциално може да възпрепятства бъдещия курс на Скопие към членство в ЕС.

По-рано България официално прие френското предложение, което сега трябва да бъде подкрепено от македонския парламент. Предвижда се депутатите да се съберат в четвъртък, за да създадат комисия, която да разгледа въпроса. Все още не е насрочено пленарно заседание.

От опозиционната и дясноцентристка партия ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че френското предложение е в полза на българските искания, които оспорват македонските възгледи за регионалната история, език, идентичност и наследство. Скопие е кандидат за член на ЕС от 17 години, а през 2020 г. получи официално одобрение за започване на преговорите за присъединяване. Те обаче така и не започнаха заради наложеното българското вето.

"Спрете българизацията": Протести в Скопие срещу френското предложение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024