Снимка: © bTV

Проектът „Алепу Вилидж", с който се застроява плажа на Алепу с 4-етажна сграда, отново влиза в съда, но след предсрочните парламентарни избори. Административният съд е отложил делото за 12 юли - за събиране на допълнителни доказателства, съобщи bTV.

Този път Окръжната прокуратура в Бургас протестира решението на екоинспекцията в града да не се изготвя оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за проекта за „брегоукрепително съоръжение и ваканционен комплекс“.

Решението на РИОСВ-Бургас е от 27 декември 2017 г. и на него се основават разрешителните за строеж на така наречената „подпорна стена“ за укрепване на свлачище, която всъщност е хотел.

„Решението е издадено от некомпетентен орган, тъй като е подписано от заместник на директора на РИОСВ“, твърди наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков. „Освен това не е извършена задължителната процедура, която е за крайбрежен и свлачищен район, а по-леката – оценка за съвместимост“.

Според защитата на новия инвеститор на Алепу – извършване на ОВОС не е било належащо, тъй като строежът не е на самия бряг, а на 30 метра от него.

Ако съдът обяви решението на екоинспекцията за нищожно, инвеститорът ще трябва да извърви цялата процедура по изграждането на комплекса отново.

Новият собственик на „Алепу Вилидж“ е Стоян Василев - общински съветник от коалицията МИР (партия МИР, "Воля" и БЗНС) в Приморско, който е брат на Здравко Василев (известен с участието си в Big Brother) - кандидат-депутат на "Изправи се! Мутри вън" на изборите на 4 април. Мая Манолова и партията ѝ отрекоха да имат нещо общо с новия инвеститор на комплекса.

Преди няколко дни Стоян Василев заяви, че подкрепя да се забрани строителството в защитени зони, но не и в Алепу, където ситуацията била различна. Коментарът му дойде, след като служебният екоминистър Асен Личев обяви, че започва процедура за обявяване на Алепу и Карадере за защитени зони, а също настоя за събаряне на „подпорната стена“. Инвеститорът потвърди пред NOVA, че ще "търси начин" да довърши проекта, който в момента е на етап 1 - укрепително съоръжение.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков и председателят на ДАНС ще бъдат изслушани заради руските дипломати

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът