Снимка: © bTV

Проектът „Алепу Вилидж", с който се застроява плажа на Алепу с 4-етажна сграда, отново влиза в съда, но след предсрочните парламентарни избори. Административният съд е отложил делото за 12 юли - за събиране на допълнителни доказателства, съобщи bTV.

Този път Окръжната прокуратура в Бургас протестира решението на екоинспекцията в града да не се изготвя оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за проекта за „брегоукрепително съоръжение и ваканционен комплекс“.

Решението на РИОСВ-Бургас е от 27 декември 2017 г. и на него се основават разрешителните за строеж на така наречената „подпорна стена“ за укрепване на свлачище, която всъщност е хотел.

„Решението е издадено от некомпетентен орган, тъй като е подписано от заместник на директора на РИОСВ“, твърди наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков. „Освен това не е извършена задължителната процедура, която е за крайбрежен и свлачищен район, а по-леката – оценка за съвместимост“.

Според защитата на новия инвеститор на Алепу – извършване на ОВОС не е било належащо, тъй като строежът не е на самия бряг, а на 30 метра от него.

Ако съдът обяви решението на екоинспекцията за нищожно, инвеститорът ще трябва да извърви цялата процедура по изграждането на комплекса отново.

Новият собственик на „Алепу Вилидж“ е Стоян Василев - общински съветник от коалицията МИР (партия МИР, "Воля" и БЗНС) в Приморско, който е брат на Здравко Василев (известен с участието си в Big Brother) - кандидат-депутат на "Изправи се! Мутри вън" на изборите на 4 април. Мая Манолова и партията ѝ отрекоха да имат нещо общо с новия инвеститор на комплекса.

Преди няколко дни Стоян Василев заяви, че подкрепя да се забрани строителството в защитени зони, но не и в Алепу, където ситуацията била различна. Коментарът му дойде, след като служебният екоминистър Асен Личев обяви, че започва процедура за обявяване на Алепу и Карадере за защитени зони, а също настоя за събаряне на „подпорната стена“. Инвеститорът потвърди пред NOVA, че ще "търси начин" да довърши проекта, който в момента е на етап 1 - укрепително съоръжение.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?