Строежът на Алепу отново влиза в съда, докато новият собственик търси начин да го завърши Снимка: © bTV

Проектът „Алепу Вилидж", с който се застроява плажа на Алепу с 4-етажна сграда, отново влиза в съда, но след предсрочните парламентарни избори. Административният съд е отложил делото за 12 юли - за събиране на допълнителни доказателства, съобщи bTV.

Този път Окръжната прокуратура в Бургас протестира решението на екоинспекцията в града да не се изготвя оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за проекта за „брегоукрепително съоръжение и ваканционен комплекс“.

Решението на РИОСВ-Бургас е от 27 декември 2017 г. и на него се основават разрешителните за строеж на така наречената „подпорна стена“ за укрепване на свлачище, която всъщност е хотел.

„Решението е издадено от некомпетентен орган, тъй като е подписано от заместник на директора на РИОСВ“, твърди наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков. „Освен това не е извършена задължителната процедура, която е за крайбрежен и свлачищен район, а по-леката – оценка за съвместимост“.

Според защитата на новия инвеститор на Алепу – извършване на ОВОС не е било належащо, тъй като строежът не е на самия бряг, а на 30 метра от него.

Ако съдът обяви решението на екоинспекцията за нищожно, инвеститорът ще трябва да извърви цялата процедура по изграждането на комплекса отново.

Новият собственик на „Алепу Вилидж“ е Стоян Василев - общински съветник от коалицията МИР (партия МИР, "Воля" и БЗНС) в Приморско, който е брат на Здравко Василев (известен с участието си в Big Brother) - кандидат-депутат на "Изправи се! Мутри вън" на изборите на 4 април. Мая Манолова и партията ѝ отрекоха да имат нещо общо с новия инвеститор на комплекса.

Преди няколко дни Стоян Василев заяви, че подкрепя да се забрани строителството в защитени зони, но не и в Алепу, където ситуацията била различна. Коментарът му дойде, след като служебният екоминистър Асен Личев обяви, че започва процедура за обявяване на Алепу и Карадере за защитени зони, а също настоя за събаряне на „подпорната стена“. Инвеститорът потвърди пред NOVA, че ще "търси начин" да довърши проекта, който в момента е на етап 1 - укрепително съоръжение.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023