Класиката "Сцени от един семеен живот" на Ингмар Бергман от 1973 г. е много трудна за пресъздаване. Сериал за любовта и психологическата война в един брак, който върви към края си, не би се приел като нещо оригинално и неизбежно ще доведе до сравнения с десетки продукции през последните 40 години – от трилогията „Преди“ на Ричард Линклейтър, през Уди Алън, до „Блу Валънтайн“.

Хагай Леви обаче не се страхува от всички тези сравнения и превръща класиката в нов минисериал от пет епизода, който ще направи дебюта си в HBO и HBO GO на 13 септември.

Сериалите, които ще гледаме в HBO GO през септември Сериалите, които ще гледаме в HBO GO през септември

Оскар Айзък и Джесика Частейн пресъздават класиката "Сцени от един семеен живот" от 70-те, но през съвременна перспектива. Двамата са съпрузи, които на пръв поглед имат идеален брак. Страстта и доверието помежду им обаче отдавна не са това, което са били в началото на връзката им. Желанието за свобода и промяна ги карат да преосмислят всичко в личния си живот, за да разберат какво стои отвъд края на една любов.

Битката на емоциите, които двамата главни герои изразяват един към друг, са впечатляващи и са добра причина зрителите да инвестират време от 5 часа в един иначе стресиращ сериал, пише критикът на Hollywood Reporter Даниел Хийнбърг след дебюта на продукцията на фестивала във Венеция.

Хубавите сериали, които да гледаме през този сезон Хубавите сериали, които да гледаме през този сезон

Определено не е нужно да сте гледали оригиналната версия на Бергман, за да си пуснете новия сериал, казва той, но ако сте запознати с класиката, ще видите колко малки и незначителни са промените в сценария на Хагай Леви.

Айзък и Частейн играят в ролите на Джонатан и Мира – наглед перфектна двойка, която живее в Бостън. Той е професор по философия в Университета Тъфтс. Тя – „важна клечка“ в технологичната индустрия. Двамата имат прекрасна дъщеря, както и къща в ужасно състояние, която все не успяват да реновират.

Къщата е метафора на живота и на брака им, защото Джонатан и Мира са обзети от несигурност като отделни индивиди и като семейство. Животите им са на път да бъдат разделени от сексуални прегрешения, професионални различия, его и чувство за малоценност. „Сцени от един семеен живот“ разглежда любовта, омразата, страстта, моногамията, брака и развода, а двамата герои са същите като Лив Улман и Ерланд Йозефсон в оригиналната версия.

Според HR – Леви прави римейка по не най-интересния възможен начин. Има обаче и някои добри попадения - като размяната на личностните черти на двамата герои в сравнение с оригинала, в стил „Мъжете са новите жени, а жените – новите мъже“.

"Сцени от един семеен живот" по HBO - Оскар Айзък и Джесика Частейн правят роли, достойни за "Еми"

Това е сериал, който за някои хора може да се окаже труден за гледане заради нервите и психологическото натоварване от това да обичаш и после да мразиш някого твърде много. Зрителят се запознава с главните герои в продължение на един час, след което всичко в света им започва да се разпада.

Сериалът на Леви може и да не впечатли до безкрай с прозрения за любовта и връзките, но абсолютно ще отвее зрителите с играта на двамата актьори, пише Хийнбърг. Айзък и Частейн вече са били заедно на екран в криминалния трилър „Най-бруталната година“ от 2014 г. и макар ролите им там да бяха подценени, сега ще е напълно редно да получат номинации за „Еми“.

Леви е усетил перфектно химията между главните актьори. Те изграждат едновременно любовта и ненавистта си един към друг така, че постоянно да държат зрителя под напрежение и да го погълнат в рамките на 5 часа.

Във впечатляващите диалози между двамата водеща е 44-годишната носителка на „Златен глобус“. Тя е истинският агресор. Тя показва колко жестока и борбена трябва да е една жена, но и как трябва да потиска силните си „мъжки“ страни - които са ѝ помогнали да изгради успшна кариера – за да запази нормалността в брака си.

Частейн в последния момент е заменила за ролята Мишел Уилямс.

Героят на Оскар Айзък е с женски черти – ерудиран, чувствителен и примирен. Изглежда студен и дистанциран, но всъщност е много емоционален, когато достигне границата.

Двамата са достатъчна причина за зрителите да гледат „Сцени от един семеен живот“, смятат Hollywood Reporter.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие