Студент откри стрелба в университета в руския град Перм и уби най-малко 6 души Снимка: © Getty Images

Студент е открил огън и е убил най-малко 6 души в сградата на Държавния университет в руския град Перм този понеделник. Още 28 души са с наранявания, като някои от тях са приети в болница.

Първоначално властите обявиха информация за 8 жертви, но по-късно от Министерството на здравеопазването дадоха брифинг, на който заявиха, че всъщност са с две по-малко.

Нападателят е бил задържан от полицията. По време на ареста той се е съпротивлявал и е бил ранен. Самоличността му е установена, намира се в интензивно отделение и състоянието му се описва като тежко, казват властите, цитирани от ТАСС.

Според телевизия РЕН става дума за 18-годишния Тимур Бекмансуров. Студентът оставил съобщение в социалните мрежи, преди да нападне ВУЗ-а. Той посочил, че не е екстремист, а престъплението му не е терористичен атентат, Добавил, че отдавна подготвял атаката и събирал пари, за да си купи огнестрелно оръжие.

Първоначално се появи информация, че нападателят е бил ликвидиран, но следствието отрече.

Видео в социалните мрежи показа как студенти от университета скачат от прозорците на втория етаж, за да избягат от мястото на стрелбата. Някои от тях са били ранени именно тогава.

След съобщенията за стрелба ръководството на университета отправило призив към студентите да се барикадират и ако могат, да напуснат кампуса. Някои преподаватели обаче отказали дори да затворят вратите и продължили занятията.

Премиерът Михаил Мишустин спешно изпратил в Перм (на около 1300 км от Москва) министъра на науката и образованието и здравния министър. Окръжният прокурор Павел Бухтояров е пристигнал на мястото на стрелбата. Започнало е разследване. 25 медицински екипа са отишли в университета, за да окажат помощ на пострадалите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024