Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна. В тази статия обръщаме специално внимание на козуначените венци, но в мини вариант.
Ако и вие сте от хората, за които приготвянето на тесто с мая е непосилна задача, но в същото време обичате да похапвате домашен козунак, то тази рецепта е точно за вас. Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим.
Ето я и рецептата.
Необходими продукти - за тестото
300 г. брашно (пшенично, кокосово, от лимец или от каквото друго прецените)
3 равни ч.л. бакпулвер Dr. Oetker
80 г. захар
1 пакет бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 пакет Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
125 г. извара
1 белтък
80 мл. прясно мляко
80 мл. олио / 80 гр. масло
Допълнително
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
30 г. кристална захар
70 г. филирани бадеми
Нарин на приготвяне - предварителна подготовка
Застелете тава с хартия за печене. Загрейте фурната на 200°C на горен и долен нагревател или на 180°C с вентилатор.
Приготвяне на козуначените венци
Смесете брашното с бакпулвера и разбъркайте. Добавете останалите съставки и разбийте с миксер (куки за тесто) първо на най-ниска степен, след това на най-висока, докато получите гладко тесто. Не месете прекалено дълго, иначе тестото ще залепне.
Оформете тестото на руло и го разделете на 6 равни части. Разделете всяко парче тесто на три и оформете 3 рула с дължина около 30 см. Върху леко набрашнена повърхност сплетете плитки. От плитките оформете мини венци с празнина по средата.
Разбийте жълтъка с млякото и намажете козуначетата от всички страни, след което ги поръсете с бадемите и захарта. Печете около 20 минути и ги оставете да изстинат върху кухненска решетка. Поставете по едно боядисано великденско яйце във всяко венче и поднесете.
Още кулинарно вдъхновение може да откриете на www.oetker.bg.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: