"Суперсила" на Шон Пен и Аарон Кауфман: Одисея за героизма и страданието Снимка: © Getty Images

"Когато войната руши мостове, този филм има суперсилата да строи нови“ - с тези думи артистичният директор на кинофестивала "Берлинале" Карло Шатриан представи документалния филм “Суперсила“, режисиран от Шон Пен и Аарон Кауфман.

Световната му премиера се състоя вчера, 17 февруари, в препълнената зала Verti Music Hall в Берлин, като част от програмата Berlinale Special Gala на 73-тото издание на фестивала. Прожекцията беше в присъствието на двамата режисьори. Специални гости бяха и министърът на културата Клаудия Рот и украинският посланик в Германия.

Изминa почти една година от нахлуването на Русия в Украйна - период, през който Шон Пен посещава многократно опустошения от войната регион и неговия президент Володимир Зеленски.

Проектът първоначално е замислен като документален филм, който да очертае пътя на Зеленски от актьор-комик-продуцент, който игра държавния глава на Украйна в сатиричния телевизионен сериал "Слуга на народа", до изгряваща политическа звезда, избрана за реален президент на Украйна през 2021 г. След избухването на войната обаче фокусът се променя, за да се превърне по-скоро в профил на съвременния военен герой.

Филмът е планиран още преди пандемията. Шон Пен, който през този двугодишен период разговаря често със Зеленски по телефона и Zoom, се вижда с президента за пръв път на живо на 23 февруари 2022 г. Срещата се оказва съдбовна, войната избухва рано сутринта на следващия ден. На 24 февруари руски ракети се изсипват върху Украйна, изравнявайки със земята градове и разпалвайки най-голямата бежанска криза от Втората световна война насам.

Режисьорът Шон Пен на премиерата на филма му "Суперсила" на кинофестивала "Берлинале"

И "Суперсила", замислен първоначално като изследване на характера, се превръща в нещо съвсем различно - филм, проследяващ емоционалната одисея на един герой, изправен срещу руския агресор.

На едно място Зеленски казва: "I need amunitions, I don't need a ride" (бел. пр. "Трябват ми амуниции, не ми трябва транспорт"). В този момент публиката във Verti Music Hall реагира с бурни овации. Думите на държавния глава на Украйна са в отговор на предложението на американските му партньори да го изтеглят от страната, когато руснаците обявяват него и семейството му за мишена номер едно. Това не е единственото място, на което хората в залата ръкопляскат.

"Винаги сме мислили за този филм като за историята на Давид и Голиат по няколко различни начина", казва Кауфман след прожекцията. Двамата с Шон Пен имаха разговор със зрителите, който продължи около час.

"Това са големият противник и малкият неудържим новак. Но ако погледнете Давид и Голиат, Давид е пъргав и готов да се бори по различен начин, напълно нов алтернативен начин, който е различен от този на Голиат. И имам чувството, че Зеленски е същият тип герой."

С дънки, бели маратонки и бомбър яке Пен спечели още един път публиката в тази среща очи в очи. На няколко пъти този иначе суров мъж, се просълзи.

И в момента Community Organized Relief Effort (CORE), организацията за оказване на помощ при бедствия, която Пен основава заедно с Ан Лий след земетресението в Хаити през 2010 г., е на място в Украйна, Полша и Румъния след инвазията, като предоставя спешна помощ на над 200 000 души, включително семейства на бежанци и украинци, разселени в собствената си страна.

Снимки от червения килим на "Берлинале" за премиерата на филма "Суперсила"

В този смисъл "Суперсила" може да бъде мислен като органично продължение на борбата за човешки права, на която Шон Пен е посветен през последните години.

Филмът включва срещи с украински журналисти и високопоставени експерти като подполковникa в оставка Александър Виндман, бивш директор по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност на САЩ. Виндман, чието семейство емигрира в САЩ от съветска Украйна през 1979 г., изиграва ключова роля в свидетелстването срещу бившия американски президент Доналд Тръмп в изслушванията за импийчмънт на Тръмп през 2019 г. Филмът обръща внимание и на обикновените хора от Украйна, жени и мъже, превърнати за една нощ и без почти никаква подготовка във войници.

При първото посещение на екипа на Шон Пен в Украйна през ноември, 2019 г., повечето интервюирани цивилни хора имат скептична нагласа към Зеленски - „липсват му топки“.

Отношението им към президента е коренно променено, когато пак ги среща 6 месеца след началото от войната.

"Суперсила“ е и призив към правителствата по света. Филмът насочва вниманието върху това, че демокрацията е заложена на карта и настоява, че това е криза, която далеч преминава границите на Украйна.

Украински банкер и политик, прави остро и плашещо изявление във филма: "Смятам, че Третата световна война вече е започнала. И фронтовата линия е в Украйна. Войната в Украйна е само началото за Руската федерация, ако не бъде спряна."

Най-трудното за Пен и Кауфман е да сложат точка на филма и на работата си по него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024