Сутрешни новини: 102 жертви на Covid за ден в България; Италия отново влиза в локдаун Снимка: © Getty Images

Отново рязко увеличение на смъртните случаи от Covid-19 - 102 българи с потвърдена коронавирусна инфекция са починали само за един ден. Броят на жертвите от началото на епидемията вече достига 11 196 души.

Новите случаи за изминалото денонощие са 3159 (18,4% от всички направени тестове), активните случаи станаха 41 183 в цялата страна.

6818 пациенти с Covid-19 се намират в болница, а от тях 506 са в интензивни отделения.

Въпреки заповедта за временното спиране на имунизациите с AstraZeneca - за един ден са поставени малко над 12 000 дози ваксини, от които 6413 са на британско-шведския производител.

Изцяло имунизирани с две дози са 57 336 души в България.


Добрич е поредната област, която въвежда временни ограничения заради разпространението на болестта. Спират се присъствените занятия на ученици от пети до дванадесети клас за срока 15-26 март.

Въвежда се задължително носене на защитни маски за лице в открити и закрити обекти с обществено ползване и предназначение, като изключение е допустимо за улици, площади, градини и паркове.

Фитнесите и спортните зали ще работят само при заетост от 30% на капацитета и посещение по график. Заведенията ще останат отворени, но се забранява живата музика и участието на DJ-изпълнители. Забранява се провеждането на масови обществени мероприятия на закрито.


Италия ще влезе в нов локдаун от понеделник до края на празниците за католическия Великден заради нова вълна от инфекции.

Голяма част от регионите в страната - вкл. Ломбардия, Пиемонт, Венето, Емилия-Романя, Лацио и Калабрия са с над 250 нови случая на 100 000 от населението, което ги прави рискови зони.

В много места в страната ще затворят училищата, университетите, кафенета и ресторанти, като ще е разрешено вземането на храна за вкъщи. По време на Великденските празници (в началото на април) цяла Италия ще премине под режим на локдаун.


Изявлението на австрийския премиер Себастиан Курц за несправедливо ощетяване на държави като България и Хърватия при разпределението на ваксините в ЕС беше посрещнато с критики от страна на малтийското правителство.

Малта беше посочена като извънредно "облагодетелствана" държава, защото разполагала с 3 пъти повече дози ваксини на глава от населението спрямо България, според Курц.

Здравният министър на островната държава Крис Фърн посочи, че ваксините са поръчани по механизма, одобрен от ЕК и от всички държави членки на ЕС, и че не са правени каквито и да било тайни поръчки. Около 20% от близо 500 000 жители на страната вече са получили поне една доза на ваксините.

Обвиненията на Себастиан Курц към ЕК за разпределението на ваксините се сблъска с озадачени реакции и в самата Австрия.

Der Standard коментира, че ако той е имал съмнения за незаконни "базари" за имунизационни дози на европейско ниво, е трябвало да се обърне към Клеменс Мартин Ауер - австрийският представител в комисията, отговаряща за Covid-ваксините, който е и неин зам.-председател.

"Или Курц е по следите на нещо доста по-голямо, или току-що взриви най-голямата димна граната от началото на коронавирусната криза", пише австрийският вестник.

Себастиан Курц: България е сред най-ощетените държави в ЕС заради разпределението за ваксините


Мария Бакалова и Руди Джулиани се оказаха номинирани за "Златна малинка" в категорията "Най-лоша екранна комбинация" за общите си сцени в "Борат 2".

Епизодът показваше как българската актриса интервюира бившия кмет на Ню Йорк, след което го кани в хотелската си стая, а Джулиани приема предложението като оферта за интимна среща. Скандалът след публикуването на тези сцени се превърна в политическа криза за адвоката на Доналд Тръмп точно по време на кампанията за президентските избори в САЩ.

Двамата са включени в номинациите за филмовите антинагради с още четири "двойки": Робърт Дауни-джуниър и абсолютно неубедителния му "уелски" акцент в "Doolittle", Харисън Форд и тотално фалшиво изглеждащото анимирано "куче" в "Call of the Wild", Лорън Лапкъс и Дейвид Спейд в "The Wrong Missy", и Адам Сандлър и стържещият му глас в "Hubie Halloween",

Руди Джулиани е номиниран отделно в категорията "Най-лош актьор в поддържаща роля" за неволното си участие в "Борат 2".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024