Сутрешни новини: 179 случая на Covid, рекорд във Франция и "пробив" в Белия дом Снимка: © Unsplash

Новите случаи на Covid-19 у нас са 179, а направените PCR-тестове – 8129. Това означава, че 2,2% от взетите проби са положителни. Най-много заразени през изминалото денонощие са отчетени в София – 45, в Благоевград са 29, а в Пловдив – 18.

Излекували са се 111 души за последните 24 часа, което прави общия брой на оздравелите 12 046. Активните случаи у нас са 4243, а общо положителните проби от началото на пандемията наброяват 16 954.

През изминалото денонощие са починали 7 души и жертвите на Covid-19 в България вече са 665. Намалява броят на хората в интензивни отделения – 56 от общо 763 хоспитализирани пациенти са настанени в тях.

Франция отчете рекордните близо 9000 случая на коронавирус за едно денонощие. Броят на заразените, обявен вечерта на 4 септември, достигна 8975. Това е с близо 1500 повече от досегашния „рекорд“, достигнат на 31 март.

Тогава страната въведе едни от най-стриктните противоепидемични мерки в Европа, тъй като бе една от най-засегнатите. Общият брой на заразените с Covid-19 във Франция от началото на пандемията е 309 156.

Междувременно Испания и Италия отчетоха най-висок брой заразени на дневна база, що се отнася за последните четири месеца. В пиренейската страна бяха регистрирани 4503 положителни проби, а в Италия – 1733.

След двудневни преговори в Белия дом, в които участваше и президентът на САЩ Доналд Тръмп, Сърбия и Косово се съгласиха да нормализират икономическите си отношения. Новината съобщи самият държавен глава, който благодари на сръбския президент Александър Вучич и на косовския премиер Авдулах Хоти за „големия пробив“, предаде Reuters.

Как Сърбия използва Москва по въпроса за Косово, но "целува" китайското знаме

Тръмп каза,че двете страни са готови да установят дипломатически връзки въпреки все още действащите разногласия. Според Вучич срещата е била крачка напред в обтегнатите отношения между Сърбия и страната, която се отдели от нея през 2008 г. А Хоти смята, че двете страни трябва да се признаят взаимно в близко бъдеще.

Медията „Клан Косова“ съобщи, че Белград и Прищина ще подпишат споразумение със САЩ за инвестиции на стойност 13 милиарда долара.

Още един интересен детайл, който Тръмп отбеляза, бе свързан с отношенията между двете страни и Израел. Той обяви, че Сърбия се е съгласила да премести посолството си там в Ерусалим, а Косово – да нормализира отношенията си с азиатската страна, създавайки дипломатически връзки.

В същото време президентът Тръмп говори и по случая с отравянето на Алексей Навални, като каза, че САЩ трябва да погледне „много сериозно“ върху нападението с „Новичок“, но добави също, че администрацията му все още не се е сдобила с доказателства.

НАТО призова Русия да разкрие своята "програма Новичок"

„Мисля, че трябва да погледнем на случая много сериозно, ако става въпрос за отравяне“, обяви той, цитиран от The Guardian. „Не знам какво точно се е случило. Трагично е. Ужасно е и не трябва да става. Все още нямаме никакво доказателство, но ще се фокусирам над случая“.

„Интересно е как всеки винаги споменава Русия… Но аз мисля, че на този етап може би Китай е нацията, за която хората трябва да говорят много повече“, каза републиканецът, който е един от най-големите противници на Пекин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024