Сутрешни новини: 2689 нови случая на Covid у нас; Тунизиец е извършил нападението в Ница Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 2689, а направените PCR тестове – 11 376. Това означава, че 23,6% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни.

В София отново има над хиляда заразени – 1048, в Пловдив са отчетени 268 случая, във Варна – 160, в Русе – 131, в Благоевград – 123, в Бургас – 113, а в Стара Загора – 112.

През последните 24 часа живота си са загубили 28 души с доказан Covid. Жертвите на коронавируса у нас са вече 1225. Отбелязваме и 536 излекувани, а броят на активните случаи нарасна до 27 230.

Увеличава се броят на настанените в болници - хоспитализирани са общо 2376 пациенти, а в интензивни отделения се намират 167 души.


Всички страни членки на ЕС ще получат ваксина срещу Covid-19 по едно и също време и условия на основата на дела на тяхното население в ЕС, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По време на видео срещата на евролидерите вчера тя добави, че по този въпрос вече има споразумение с държавите.

Европейският съюз ще финансира преместването на пациенти с Covid-19 за лечение от една държава членка в друга, съобщи Reuters. Агенцията се позова на думите на Урсула фон дер Лайен. Мярката се въвежда, за да се избегне претоварването на болници по време на втората вълна. Фон дер Лайен е обявила на видеоконференцията на евролидерите вчера, че за целта са отделени 220 милиона евро.

Представителите на страните от ЕС се договориха да следват план за масово тестване за Covid-19 с бързи тестове. Евролидерите, сред които бе и Бойко Борисов, обсъдиха свързването на данните от мобилните приложения за проследяване, които се използват в различните държави. Повече от 50 милиона европейци в 20 страни вече използват такива приложения. Европейската ще създаде и платформа за обмяна на знания и добри практики между националните координатори, които съветват правителствата, съобщи БНТ. До края на годината се очаква да се създаде и общ формуляр за пътуващите в ЕС.


Двата български отбора, участващи в групите на втория по сила евротурнир – Лига Европа, се представиха повече от достойно във вторите си мачове от груповата фаза. „Лудогорец“ не успя да надвие ЛАСК „Линц“ при гостуването си в Австрия (3:4), но ЦСКА сътвори геройство срещу „Рома“ в Италия и завърши 0:0.

„Червените“ имаха няколко добри шанса, но Али Соу и Валентин Антов пропуснаха да се разпишат, а гредата спаси веднъж мрежата на Густаво Бусато. След добрия резултат на „Олимпико“ в Рим българският тим взе първата си точка в група „А“, където начело са „Клуж“ и „Рома“.

На австрийска земя „Лудогорец“ изостана с 1:4, но до края успя да стопи пасива си, благодарение на хеттрика на Елвис Ману. Близо 20 минути „орлите“ играха с човек повече, но в крайна сметка регистрираха две поредни загуби в група J и са последни.


21-годишен тунизиец е основният заподозрян за извършената атака в църквата „Нотр Дам“ в Ница, при която загинаха трима души в четвъртък, твърдят от френската полиция и прокуратура. Нападателят е имал документ от италианския Червен кръст, издаден след пристигането му на остров Лампедуза с мигрантска лодка.

Нов терористичен удар във Франция: Трима души са убити в църква

Той е бил застрелян от полицията след атаката с нож в базиликата и в момента се намира в критично състояние. В църквата в Ница е открита раницата на извършителя - в нея е имало още два ножа, Коран и документи. Според тях, той е тунизийски гражданин, роден през 1999 година. Атентаторът не е бил известен на службите за сигурност.

Президентът Еманюел Макрон обяви нападението като „ислямистка терористична атака“. Тя идва в момент, в който мюсюлманския свят се надигна срещу френския държавен глава заради това, че защити карикатурите на пророка Мохамед, който учителят Самюел Пати показа пред свои ученици, преди да бъде обезглавен преди няколко седмици от 18-годишен чеченец. Освен това Макрон каза, че ще се бори срещу „радикалния ислям“.

"Демонът от Париж": Мюсюлманският свят се надигна срещу Макрон

Президентът добави, че военните, които защитават обществени места като църкви и училища, ще се увеличат от 3000 до 7000. Разследването по случая продължава.


В живо включване Борисов обяви, че ще прави още един реверанс към ресторантьорите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024