Сутрешни новини: 3,3% позитивни тестове за Covid; Започнаха криминално разследване на Trump Organization

Новите случаи на Covid-19 в България са 457, което представлява 3,3% от направените близо 14 хиляди теста през изминалото денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са 36, а жертвите от началото на пандемията станаха 17 379. Запазва се тенденцията оздравелите да са повече от инфектираните на дневна база – след като 2782 души са преборили вируса, активните случаи спаднаха под 31 хиляди.

В болници у нас се лекуват 4379 пациенти с Covid-19, а от тях 485 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

В деня, в който приоритет стана имунизирането на възрастни над 60 г. и хронично болни, в страната са направени 26 071 ваксинации. Напълно имунизирани са 440 924 български граждани (6,3% от населението).


Днес се провежда първият държавен зрелостен изпит за дванедесетокласниците – по български език и литература. За втора поредна година матурите са в условия на пандемия и трябва да се спазват противоепидемични мерки. Близо 49,5 хиляди ученици се явяват на изпита днес.

Още на входа те ще бъдат проверявани за температура, трябва да носят маски и да спазват дистанция.

Тази година право да се явят на матура имат и ученици, поставени под карантина заради контакт със заразен. Те ще правят матурата в отделни стаи от другите зрелостници, където ще бъдат под надзора на напълно имунизирани квестори. Двама ученици в цялата страна пропускат изпита заради коронавирусна инфекция и трябва да се явят през август.

За 41-ви въпрос, който е писане на интерпретативно съчинение или есе, се падна тема номер 22 - "Песента на колелетата" на Йордан Йовков. Конкретната тема бе "Смисълът на благодеянието".

Нови мерки: Присъствено обучение за всички ученици и 50% капацитет на спортни събития


Националният форум на СДС е дал мандат на ръководството на партията да води преговори с ГЕРБ за съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, съобщи председателят Румен Христов.

СДС се яви с ГЕРБ на парламентарните избори на 4 април и сега Христов смята, че до споразумение с партията на Бойко Борисов ще се стигне отново. Другите партии, за които е имало предложения за разговори за съвместно явяване, са били "Демократична България" и обединението от патриотични формации.


От полунощ Австрия премахна карантината за пристигащите от България, които представят документ за ваксинация, отрицателен тест или сертификат за преболедуване на Covid-19.

В случай че влизащите в Австрия не разполагат с един от трите документа, трябва в рамките на 24 часа да си направят PCR тест на място за собствена сметка. Деца до 10 г. няма да бъдат тествани.


Писателят Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература за романа си "Аbsolvo te". Той го издаде заедно с издателство Musagena през март тази година.

„Приемам тази награда като признание за това, че никога не се отказвам, че много силно вярвам в каузите, за които пиша и говоря. Уверен съм, че прошката, която си дават героите в романа ми, е единственият изход от безумния арабо-израелски конфликт, който и в този момент взима поредните невинни жертви. Всички те и всички ние имаме нужда да произнесем: АBSOLVO TE! (в превод: Освобождавам те)“, написа Бърдаров във Facebook.


Нюйоркската прокуратура обяви, че разследването на Trump Organization – основната компания на бившия американски президент Доналд Тръмп – вече не е „чисто гражданско“, а криминално.

Тръмп отрича всички съмнения за нередности и твърди, че разследването на прокурора демократ Летиша Джеймс е „политическа вендета“.

В изявлението не се споменава по какъв начин разследването се е превърнало в криминално и дали бившият президент може да бъде въвлечен в обвинение за престъпления. Летиша Джеймс започна гражданско разследване в Trump Organization през март 2019 заради твърдения, че Тръмп е повишавал стойността на активите си за банките, когато търси заеми, и ги е намалявал, за да свали и данъците си.

Сега Джеймс работи с прокурора на Манхатън – Сайръс Ванс, който разследва престъпления в компанията още от миналия август. Той търси „банкова и застрахователна измама във фирмата“. Като част от проверката Ванс се добра до данъчните документи на Тръмп този февруари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024