Снимка: © Getty Images

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици в страната. Това гласи нова заповед, издадена във вторник от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда.

До момента учениците редуваха онлайн и присъствено обучение на ротационен принцип спрямо отделните класове. В понеделник учениците от 7., 8. и 10. клас, които учиха в електронна среда от 26 април, се завърнаха в класните стаи. Присъствено започнаха да учат още 6. и 11. клас. Също от понеделник, но от присъствено към дистанционно обучение, преминаха учениците от 5. и 9. клас.

За дванадесетокласниците учебната година приключи миналия петък и им предстоят зрелостни изпити на 19 и 21 май. Учениците от първи до четвърти клас продължават да учат присъствено вече над месец.

Пред БНТ образователният министър Николай Денков обяви, че няма да има удължаване на учебната година. Вторият учебен срок за децата от 1-ви до 3-ти клас приключва на 23 юни, а за тези от 4-ти до 6-и клас – на 30 юни. Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от 1-ви до 6-и клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда, тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.

От 19 май отпада и забраната за провеждане на присъствено обучение във висшите учебни заведения. Образователният министър проф. Николай Денков вече обяви, че ще предостави свобода на ректорите сами да изберат дали да върнат всички студенти към присъствената форма.

Междувременно здравният министър издаде още една заповед, с която от утре, 19 май, спортните състезания ще се провеждат при заемане на не повече от 50% от местата за публика и при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м, както и носене на защитни маски за лице.

Стойчо Кацаров промени и правилата за влизане в България на децата до 5-годишна възраст. С нова заповед той обяви, че от сряда - 19 май - при тях няма да се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за Covid-19.


Децата до 5 г. ще влизат в България без тестове за Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"

Радан Кънев: Мечтата за приобщаването на Русия към Запада е наивна

Дебат в Брюксел по върпоса трябва ли Западът да изолира Русия