Снимка: © Getty Images

От  31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици в страната. Това гласи нова заповед, издадена във вторник от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда.

До момента учениците редуваха онлайн и присъствено обучение на ротационен принцип спрямо отделните класове. В понеделник учениците от 7., 8. и 10. клас, които учиха в електронна среда от 26 април, се завърнаха в класните стаи. Присъствено започнаха да учат още 6. и 11. клас. Също от понеделник, но от присъствено към дистанционно обучение, преминаха учениците от 5. и 9. клас.

За дванадесетокласниците учебната година приключи миналия петък и им предстоят зрелостни изпити на 19 и 21 май. Учениците от първи до четвърти клас продължават да учат присъствено вече над месец.

Пред БНТ образователният министър Николай Денков обяви, че няма да има удължаване на учебната година. Вторият учебен срок за децата от 1-ви до 3-ти клас приключва на 23 юни, а за тези от 4-ти до 6-и клас – на 30 юни. Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от 1-ви до 6-и клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда, тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.

От 19 май отпада и забраната за провеждане на присъствено обучение във висшите учебни заведения. Образователният министър проф. Николай Денков вече обяви, че ще предостави свобода на ректорите сами да изберат дали да върнат всички студенти към присъствената форма.

Междувременно здравният министър издаде още една заповед, с която от утре, 19 май, спортните състезания ще се провеждат при заемане на не повече от 50% от местата за публика и при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м, както и носене на защитни маски за лице. 

Стойчо Кацаров промени и правилата за влизане в България на децата до 5-годишна възраст. С нова заповед той обяви, че от сряда - 19 май - при тях няма да се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за Covid-19.


Децата до 5 г. ще влизат в България без тестове за Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти