Снимка: © Булевард България

Почти 49 500 зрелостници ще се явят на първата матура по български език и литература на 19 май (сряда), а това не важи само за 4 души, които са болни от Covid-19 и се налага да положат държавен зрелостен изпит през есента. Това обяви служебният министър на образованието Николай Денков, който заяви още, че следващата учебна година няма да започне по-рано, а ще е с традиционната начална дата 15 септември.

Тази година матурите отново се провеждат по време на епидемична обстановка, но за разлика от 2020, на тях ще могат да се явят зрелостници, които са карантинирани заради болен съученик или учител. Те ще бъдат в отделна стая, която събира максимум петима души, ще носят маски, ще спазват дистанция и ще са пазени от квестори, ваксинирани с две дози от препаратите срещу Covid-19.

"Всички ученици от вчера трябва да знаят в кои училища ще се явят на матура. За момента информацията е за карантинирани 8 ученици в цялата страна, те ще бъдат поставени в отделни стаи - на практика ще бъдат по един човек в стая", каза Николай Денков в интервю за БНТ.

„Създали сме възможности карантинираните да се явят на изпит и никой да не бъде ощетен. Имам информация обаче за 4 човека, които са болни и не е редно да полагат изпит. Те трябва да се явят наесен, на втората сесия. Ще получат по-късно дипломите си. Дано това не представлява проблем, защото системата на образованието е гъвкава в това отношение“, добави той.

По-късно от пресцентъра на образователното министерство съобщиха, че само двама са учениците, които ще пропуснат изпита заради инфекцията. "Само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна няма да могат да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на 19 май. Те са с положителен тест за коронавирус към 18 май. Други двама ученици, които са под карантина като контактни, ще могат да положат изпита", написаха от пресцентъра.

Министърът обяви, че всички явяващи се на матурите ученици – включително тези от 7. клас – трябва да носят маски на изпитите. Ако забравят предпазното си средство, на място ще могат да получат друга маска.

От РЗИ трябва предварително да информират регионалните управления по образованието кои са карантинираните ученици, а също да заявят и пред МВР, че те ще „нарушат“ карантината в датата на изпита. От МОН съобщиха, че няма нужда абитуриентите, които са в изолация, да си правят тестове за Covid-19.

Според образователния министър – през 2021 на първата матура по български език се явяват още 1400 ученици, които не са успели да я преминат в предишни години. На втори зрелостен изпит – предмет по избор – ще се явят около 36 хиляди души. Той ще се проведе на 21 май. Тази година няма отпадане на учебен материал въпреки критиките срещу дистанционното обучение.

МОН прави анализ на обучението в онлайн среда, за да разбере какви са истинските проблеми, каза образователният министър. „Започнахме анализа, събираме информация от различни източници, обещали сме до края на мандата на служебното правителство да сме наясно. Искаме да видим какви дефицити има в отделните региони. Матурите ще са най-важният ни източник на информация за ефикасността на дистанционното обучение. Те не са единственият елемент, но ще ни дадат обща картина“, каза Денков.

„Дебатите за отпадане на материала ги обсъдихме и с предишния министър – решихме да не се отменят изпитите, няма основание и да бъде намаляван материалът, тъй като е предаден изцяло. Освен това, отдавна изпитите не изискват преповтаряне, преразказване на обемни материали, които учениците учат в училище. Те са повече въпрос на обща култура, на комуникационна култура, отколкото на запомняне какво е учено в училище“, твърди той.

Денков заяви, че не е била намерена причина външното оценяване след десети клас да отпадне, както миналата година, когато е имало „объркване и липса на технически средства“. „Сега е изградена система - нямаше грипни ваканции, дървени ваканции. Учителите казват, че тази година са имали повече време да преподават, отколкото миналата. Очаквам изпитите да минат добре, защото организацията е много добра“.

Денков обясни, че няма да има удължаване на учебната година заради наваксване на материал. Графиците свършват до 23 юни и до 30 юни за различните класове. "Вторият учебен срок за 1-ви до 3-ти клас приключва на 23 юни 2021 г., а за 4-ти до 6-и клас – на 30 юни 2021 г." - предвижда заповед на бившия министър на образованието и науката. 

Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от 1-ви до 6-и клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда, тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.

„Не обсъждаме по-ранно започване на следващата учебна година, тя ще започне от 15 септември“, заяви той.

Служебният министър каза, че „всеки момент“ очаква заповед на здравния министър, която да позволи присъственото обучение в университетите. Той обяви, че дава свобода на всеки ректор да прецени дали да не запази онлайн обучението.


МОН: Присъственото обучение в университетите може да се поднови, още няма решение за училищата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"