Сутрешни новини: 38% положителни проби и 72 починали с Covid Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 3414, а направените PCR тестове – 8885. Това означава, че 38,4% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. Най-много заразени има в София – 996, и в Пловдив – 414.

През последните 24 часа са починали 72 души с доказан Covid. Жертвите на инфекцията у нас са вече 1970.

Отново отчитаме висок брой оздравели в рамките на денонощие – 873, което означава, че излекуваните от коронавирус в България са над 27,5 хил. Активни носители на заразата са 61 168 души (от 90 725 положителни проби от началото на пандемията).

В болници у нас се лекуват 4768 пациенти с доказан Covid, а 284 от тях са настанени в интензивни отделения.


Още няколко европейски държави затягат мерките срещу разпространението на коронавируса. Португалия разширява обхвата на вече наложените ограничения и жителите на 191 области няма да могат да излизат от домовете си, освен при крайна необходимост.

Страната въведе вечерен час от 23 до 5 ч., а през уикендите не може да се излиза навън още от 13 ч. на обяд.

По-строги мерки има и в Словения. От утре за срок от две седмици спира работа градският транспорт в страната, пише БНТ. Няма да работи и секторът на услугите (с малки изключения). Затворени остават детските градини и училищата.

Франция удължава още националната карантина. Строгите мерки остават в сила още поне още 2 седмици. Това реши правителството след спешна среща в Париж.

Броят на новите заразени с коронавирус няколко дни подред става по-малък. Вчера страната 33 хиляди заразени. Антирекордът беше отчетен миналия уикенд - 86 хиляди на дневна база.

Поне до декември ще остане в сила карантината и във Великобритания.


Служители на федералната изборна администрация в САЩ съобщиха, че президентските избори през 2020 са „най-сигурните в американската история“. По този начин те отхвърлиха обвиненията на Доналд Тръмп, който обвини демократите в „измама“ заради броене на бюлетини, пристигнали в секциите след изборния ден (3 ноември).

„Няма доказателства за никакви загубени гласове и променени бюлетини“, обявиха експертите, цитирани от Associated Press.

Тръмп обвини демократите, FDA и Pfizer в конспирация: Не искаха да постигна победа с ваксината преди изборите

„Знаем, че има много неоснователни твърдения и създадени възможности за дезинформация около изборите. Можем обаче да ви уверим, че сме убедени в сигурността и интегритета на нашите избори. И вие трябва да бъдете сигурни“, гласи още тяхното изявление. „Когато имате въпроси, обърнете се към изборните представители като достоверен източник“.


За едва втори път в рамките на повече от 7 десетилетия демократ ще спечели изборите в щата Аризона – бастион на републиканската партия, съобщи CNN. Медията твърди, че вече обявеният за нов президент на САЩ Джо Байдън ще задържи преднината си в щата, където гласовете от президентските избори все още се броят.

Според информация на AP – там преднината на демократа е 0,3 процентни пункта. Това обаче няма значение, тъй като той вече спечели в Пенсилвания и 20-те електорални гласа се оказаха достатъчни в битката за Белия дом.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024
Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024