Американският президент Доналд Тръмп обвини Агенцията за контрол на храните и лекарствата и демократите, че не са позволили на фармацевтичната компания Pfizer да обяви обнадеждаващите резултати от ваксината срещу Covid преди президентските избори. Според републиканеца – ходът им е бил политически, защото не са искали заслугите да му бъдат приписани.

Няколко дни след като Джо Байдън бе определен за победител в битката за Белия дом, Pfizer и германската BioNTech, които работят заедно, обявиха, че ваксината им срещу Covid-19 е с над 90-процентова ефикасност и дадоха надежда на света.

Ваксината на Pfizer е с над 90-процентова ефикасност

Според Тръмп обаче – това изявление е закъсняло нарочно.

„FDA и демократите не искаха да постигна победа с ваксината преди изборите и вместо това резултатите излязоха пет дни по-късно. Точно това повтарях!“, написа американският президент в Twitter.

„Както дълго време казвах, Pfizer и останалите ще обявят ваксина след изборите, защото нямаха куража да го сторят преди това. Но FDA трябваше да го направи по-рано, не поради политически причини, а за да спаси животи!“, добави още Тръмп.

От Pfizer научиха резултатите в неделя, а според информацията, предоставена от компанията, Агенцията за контрол на храните и лекарствата не е имала нищо общо с решението ѝ да ги обяви.

Всяко проучване на ваксина се наблюдава от независим „борд за безопасност“, съставен от учени и статистици, които нямат връзка с разработчиците на ваксината.

Това е и тезата на Джон Бъркарт – вицепрезидентът на отдела на Pfizer, отговарящ за безопасността. Според него изявлението на фармацевтичната компания не е свързано по никакъв начин с президентските избори. Изпълнителният директор Албърт Бурла сподели пред CNN, че обявяването на резултатите няма нищо общо с политиката.

От лекарства за рак до Covid-ваксина: Турският имигрант в Германия, който даде надежда на света

На 15 май Тръмп, който омаловажаваше сериозността на вируса, създаде Операция „Warp Speed“. Това е публично-частно партньорство, при което САЩ финансира компании с цел да се улесни и ускори разработването, производството и разпространението на ваксини срещу Covid-19. Pfizer обаче не участва в този проект.

„Разходите по разработването и производството на Covid-ваксината на Pfizer са покрити със собствени средства“, каза в понеделник говорителят Джерика Питс. „Решихме да действаме по този начин, за да може да я направим колкото се може по-бързо“.

Тръмп сподели в профила си в Twitter думите на телевизионната водеща от Fox News Мария Бартиморо: „Президентът от известно време споменаваше, че ще имаме ваксина до края на годината и хората му се присмиваха, а ето че Pfizer ще получи одобрение от FDA до края на този месец. Той беше прав“.

Имаше обаче и още няколко здравни експерти, а не само Тръмп, които казаха, че ваксина може да има до края на 2020. Д-р Антъни Фаучи сподели, че е „предпазливо оптимистичен“, че такава ще бъде разработена през 2020 или най-късно в началото на следващата година.

Няколко републиканци подкрепиха тезата на президента за „закъснелите“ резултати на Pfizer.

„Демократите продължават да се държат така, все едно президентът Тръмп не беше човекът, доставил ни тази ваксина. Последното, което могат да направят, е да празвуват. Защото е факт, че тази администрация показа начин да се победи Covid-19. Но не – отляво идва само омраза“, написа конгресменът от Тексас Рони Джаксън.

„Огромна новина: Благодарение на обществено-частното партньорство, инициирано от президента Доналд Тръмп, Pfizer обяви, че тестовете на ваксината са ефективни и тя е предпазила 90% от доброволците“, написа вицепрезидентът Майк Пенс в Twitter.

Ваксината е разработена заедно с германската BioNTech и се очаква да бъде одобрена от европейските регулатори до края на годината. ЕК обяви планове да подпише договор за доставка на 300 млн. дози, когато е готова. В средата на ноември двете компании ще кандидатстват за одобрение в САЩ.


Прочетете още:

CDC обнови препоръките си: Маската предпазва не само хората наоколо, но и самите вас

37 процента от българите смятат, че с ваксината срещу COVID-19 ще ги чипират

Математически неграмотните хора са по-податливи на конспирации за Covid-19 и 5G


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024