Снимка: © Unsplash

Носенето на маска не само намалява риска от предаване на коронавируса от заразен човек към останалите, но предпазва от заразяване с Covid-19. Това гласи новият доклад на американския Център за превенция и контрол на заболяванията (CDC), публикуван на 10 ноември.

CDC обнови предишните си препоръки, които сочеха, че основната полза от маските е да предотвратят разпространението на вируса от заразен човек към останалите около него.

Експертите от центъра посочват, че маските от плат действат като „източник на контрол“ за блокиране на вирусните частици, издашвани от този, който я носи. Освен това представляват средство за „пречистване и лична протекция“, спирайки голяма част от капчиците, чрез които Covid се разпространява.

Новите препоръки на CDC включват и няколко проучвания като доказателство, че носенето на маски намалява риска от разпространение и заразяване с вируса с повече от 70%.

Едно от изследванията показва, че носенето на маски от страна на двама заразени с вируса фризьори и от страна на всичките им клиенти е предотвратило предаването на инфекцията сред 67 от посетителите на салона. Клиентите са били общо 139, а при нито един от тях не са се наблюдавали симптоми. Проучването е направено в Спрингфийлд, Мисури.

Друго от изследванията показва, че няколко носители на заразата пътували 10 часа в самолет, без да инфектират останалите пасажери – всички пътници носели маски.

CDC съобщава, че в няколко отделни случая, когато властите са предупреждавали американските граждани да носят маски, смъртните случаи са намалявали значително. САЩ е най-засегнатата страна от Covid-19 с над 10,2 млн. заразени и с повече от 239 хиляди жертви. Препоръките на CDC не са само за страната, а са общовалидни.

„Прилагането на общи политики за носене на предпазни средства може да спре бъдещ „локдаун“, особено когато мерките са комбинирани със социална дистанция, хигиена и проветряване“, пише в препоръките на CDC.

„Комбинацията между контрол и лична протекция е допълваща се. Тези ползи ще се увеличат, когато по-голяма част от хората сложат маска“, гласи още обновеният доклад.

Според CDC – някои маски от плат са почти толкова ефективни, колкото хирургическите, що се отнася до блокирането на вирусните капчици. Полипропиленът може да улови частиците, а платът да ги отблъсне, като в същото време предоставя повече комфорт.

Препоръчват се най-вече маски с няколко платнени пласта, тъй като те се „представяли“ значително по-добре в борбата с Covid.

„Това е двупосочна улица“, казва най-големият американски експерт в областта д-р Антъни Фаучи. „Предпазвате другите, техните маски предпазват вас, а вашата собствена също ви пази“.


Прочетете още:

Тръмп обвини демократите, FDA и Pfizer в конспирация: Не искаха да постигна победа с ваксината преди изборите

37 процента от българите смятат, че с ваксината срещу COVID-19 ще ги чипират

От лекарства за рак до Covid-ваксина: Турският имигрант в Германия, който даде надежда на света


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката