Сутрешни новини: 6,5% положителни проби и над 100 починали с Covid; Ракетните удари в Израел взеха жертви Снимка: © Getty Images

По-малко от месец след сформирането си 45-ото Народно събрание ще бъде разпуснато, а президентът ще направи служебно правителство. Очаква се днес Румен Радев да назначи с указ служебния кабинет и да разпусне парламента.

Едно от основните имена, които се спрягат за поста служебен министър, е Стефан Янев – секретар по сигурност и отбрана на държавния глава. Той беше вицепремиер и министър на отбраната и в служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от Радев през януари 2017 г.

Президентът трябва да насрочи и предсрочни избори, като вече обяви, че датата ще бъде 11 юли.

Очаква се и днес да бъде обнародван в Държавен вестник указът за новия състав на ЦИК, който ще започне работа по подготовката за следващия вот.


Новите случаи на Covid-19 в България са 1078, което представлява 6,57% от направените над 16 хиляди теста.

Броят на починалите с доказан коронавирус отново е висок – 116 души са загубили битката с инфекцията, а жертвите от началото на пандемията станаха повече от 17 хиляди.

Излекуваните са над два пъти повече от инфектираните през последното денонощие – 3005. Така активните случаи спаднаха до под 43 хиляди.

В болници се лекуват 5571 пациенти с Covid, което е спад с повече от 300 спрямо предходното денонощие. В интензивни отделения се намират 555 души.

След възстановяването на записванията в електронния портал са били извършени 25 485 ваксинации в рамките на 24 часа. Над 963 хиляди български граждани са получили поне по една доза от препаратите, а от тях 311 845 са напълно имунизирани (около 4,5% от населението).

Здравните власти обявиха, че „зелените коридори“ продължават да работят.


Днес Изпълнителната комисия на ГЕРБ свиква Национално събрание. На форума ще бъдат избрани зам.-председатели на партията и нови членове на изпълнителната и контролната комисия. На делегатите ще бъдат предложени за гласуване и промени в Устава на ГЕРБ.

Националното събрание на партията се свиква най-малко веднъж на 4 години. Последното се проведе през ноември 2017 г. Сега форумът ще се състои онлайн заради Covid-19.

За възможни смени в ръководството Борисов заговори още след изборите на 4 април, когато изрази недоволство от резултатите в София, Бургас и Стара Загора. Столичният кмет Йорданка Фандъкова и този на Бургас Димитър Николов са и зам.-председатели на ГЕРБ.


Световните лидери призоваха за преустановяване на конфликта между палестинците и израелците в Йерусалим, при който загинаха над 20 души, включително деца.

Насилието в свещения град на три религии започна в неделя и продължи в понеделник. Палестинските граждани на квартала Шайх Джара, който, по думите им, е „анексиран“ от Израел, протестират срещу местните власти, че искат да ги изгонят от домовете им и да настанят там израелски заселници от други градове.

След използване на гумени куршуми от страна на полицията и камъни от страна на протестиращите, палестинската военна и политическа организация „Хамас“, управляваща ивицата Газа, изстреля няколкостотин ракети към Израел. Повечето от тях бяха обезвредени от защитната система, а силите на реда отказаха да напуснат източната част на Йерусалим.

Вместо това отвърнаха с въздушни удари към Газа, които са убили 8 военни от „Хамас“. Палестинските власти в Газа заявиха, че убитите са общо 22-ма, включително 9 деца, а други 65 са ранени.

Външният комисар на ЕС Джосеп Борел призова „конфликтът да спре незабавно“. Американският държавен секретар Антъни Блинкън обвини „Хамас“ и също призова напрежението да спре. САЩ е близък съюзник на Израел и показа колебания дали да подкрепи изявлението на Общото събрание на ООН, с което израелските власти са помолени да напуснат Шайх Джара.

Германският външен министър Хайко Маас не иска да има „повече смъртни случаи на граждани“, докато турският президент Реджеп Ердоган – дългогодишен критик на Израел – заяви, че може да мобилизира войски, които да се изправят срещу „терора“. Той проведе разговор по телефона с палестинския президент Махмуд Абас и с шефа на „Хамас“ Исмаил Ханийех.


САЩ разреши използването на ваксината срещу на Pfizer/BioNTech при непълнолетни от 12 до 15 години.

Решението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) ще разшири обхвата на ваксинационната кампания в страната. Там се поставят още ваксините на Moderna и Janssen.

До този момент препаратът можеше да бъде прилаган в Съединените щати при хора от възрастовата група 16+, такъв е и случаят навсякъде по света, където ваксината е одобрена за употреба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024