Сутрешни новини: 6% от населението е напълно ваксинирано; Спряха делото за конфискация срещу Божков Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 151, което представлява 3,5% от направените 4309 теста през изминалото денонощие.

Единният информационен портал на Министерството на здравеопазването отчита 9 починали с доказан коронавирус за последните 24 часа. Жертвите от началото на пандемията са 17 259.

Оздравелите са с трима по-малко от инфектираните – 148, а активните случаи остават над 34 хиляди. В болници се лекуват 4858 пациенти с Covid, а от тях 499 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През последното денонощие са направени 3390 ваксинации, като 414 729 български граждани са напълно имунизирани (около 6% от населението).


Процесът по конфискация на имущество, който антикорупционната комисия КПКОНПИ заведе срещу обвинения Васил Божков, е бил спрян от Софийския градски съд. Новината съобщи в. „Сега“ и посочи причината – според съдия Божана Желязкова трябва да се изчака произнасянето на Съда на ЕС по друго питане на градския съд, свързано с гражданската конфискация и дали българските норми съответстват на европейските.

През февруари КПКОНПИ внесе иск в съда за отнемане на незаконно придобито имущество от Божков и свързани с него лица на обща стойност 406,5 млн. лв. Повече от половината от сумата – над 278 млн. лв., се претендират лично от бившия хазартен бос. В исковете попадат самолет, яхта и недвижими имоти.

Делото, заради което е сезиран Съдът на ЕС, е за конфискация на 2,8 млн. лв. от бившата ръководителка на Клиниката по дерматология във ВМА Мирослава Кадурина, съпруга и сина й, както и дружеството "Дерма прим". КПКОНПИ твърди, че Кадурина се е облагодетелствала с пари от ВМА.

Според съдия Желязкова - има значение какво ще отговори съдът в Люксембург, тъй като въпросите се отнасят както до процедурата и въведените специални правила - разместване на доказателствената тежест и презумпция за престъпен характер - така и до нормите за обекта на отнемането и правото на собственост.

Спирането на делото за конфискация не е окончателно и от КПКОНПИ вече са го обжалвали пред Софийския апелативен съд, който ще има последната дума.


Учениците от 7., 8. и 10. клас, които учат в електронна среда от 26 април, днес се връщат в класните стаи за присъствено обучение.

Седмокласниците, осмокласниците и десетокласниците ще учат присъствено поне до края на месеца, заедно с 6. и 11. клас. Също от днес, но от присъствено към дистанционно обучение, преминават учениците от 5. и 9. клас, които се върнаха в учебните заведения на 26 април.

За дванадесетокласниците учебната година приключи в петък. Учениците от първи до четвърти клас продължават да учат присъствено.


Днес в 17:00 часа в сградата на Столичната община ще се проведе първото класиране за място в детските градини и ясли в София. То беше отложено с няколко дни заради непопълнени данни в профилите на някои потребители.

Заради повторното отключване на електронната система за кандидатстване в петък родители излязоха на протест, но стана ясно, че новите кандидатури няма да участват в класирането. Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов обясни, че новопостъпилите регистрации на деца няма да бъдат взети предвид при първото класиране.

"Валидни ще бъдат регистрираните деца към датата 7 май, до която изтичаше срокът за подаване на документите", каза той, цитиран от БНР.


Националната карантина в Турция изтече и строгите правила, въведени на 29 април, вече са облекчени. Възстановяват се междуградските пътувания, отварят молове, фризьорски и козметични салони.

Етапът към връщане на нормалната обстановка ще продължи до 1 юни, като се предвижда постепенно разхлабване на ограниченията. Част от мерките, като носенето на маски и спазването на дистанция, остават. Вечерният час продължава да е в сила, но не от 19 ч., а от 21 ч.

Излизането от дома е забранено през уикендите, освен за хората със специално разрешение. Учениците ще продължат да учат в онлайн среда, докато спортните обекти и спа центровете все още остават затворени.


Палестинските власти в Газа обявиха неделя за „най-смъртоносния ден“ от началото на конфликта с Израел. Над 40 души са били убити при последните въздушни удари на Тел Авив, докато групировката „Хамас“ е изстреляла към Израел повече от 3000 ракети през последната седмица.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че ако конфликтът продължи, то регионът ще попадне в „неудържима криза“. Той призова за незабавно прекратяване на насилието. ООН предупреди за привършване на горивните запаси в Газа, което може да доведе до спиране на електричеството в болниците и други сгради от първостепенно значение.

Рано в понеделник израелските военни самолети нанесоха 80 удара в няколко района на Газа. 42 души, включително 16 жени и 10 деца, са загинали там в неделя, а жертвите за седмица са общо 188, в това число и 55 деца. От израелска страна загиналите са 10 души, а общо ранените са над 1230.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024