Сутрешни новини: Англия влиза в карантина; Макрон се обърна към мюсюлманите през Al Jazeera Снимка: © Getty Images

Нови 1803 случая на Covid-19 са потвърдени в България за последното денонощие. Всички направени тестове за деня са 7259, т.е. почти всеки четвърти от тях е бил положителен за новозаразен човек.

Броят на хоспитализираните расте до 2612 (при 2447 в събота), а пациентите в интензивни отделения са се увеличили с още един до 166.

25 души с доказана Covid-инфекция са починали през последното денонощие. Общият брой на жертвите вече е 1279.

Инфографика: Covid-19 в България

Излекуваните са 168, но броят на активните носители на вируса все още е много висок - 31 520 на фона на 20 045 излекувани от началото на март досега.


Англия влиза в 4-седмична национална карантина от 5 ноември до 2 декември - решението беше обявено от министър-председателя Борис Джонсън.

Жителите на Англия ще могат да излизат от домовете си само за покупка на хранителни стоки, работа или училище. Шотландия и Уелс вече наложиха свои форми на карантина през последните седмици.

Втората блокада в Германия и Франция: Рискът на W-образната криза

Джонсън обяви, че въвежда твърдите мерки, тъй като "няма алтернатива", а ако епидемията не се овладее, болниците може да останат без легла за Covid-пациенти до декември.

Училищата, колежите и университетите ще продължат да работят; служителите, които не могат да изпълняват задълженията си от вкъщи, също ще могат да продължат да ходят на работа.

Пъбовете, баровете и ресторантите спират да работят с клиенти на място, но имат право да продават храна за вкъщи. Фризьорски салони, магазини за стоки без първостепенно значение, кината и театрите също ще затворят.

Футболните мачове от Premier League няма да бъдат отменяни.


Френският президент Еманюел Макрон даде интервю за Al Jazeera, в което се обърна към мюсюлманите и обяви, че разбира защо са шокирани от карикатурите на пророка Мохамед. В същото време той посочва, че радикалният Ислям, срещу който той се бори, е заплаха за всички хора - особено за самите мюсюлмани.

Интервюто идва в разгара на остър конфликт между Макрон и държавни лидери от мюсюлмански страни, сред които Реджеп Тайип Ердоган. Франция стана обект на серия от терористични нападения само за седмица.

"Това са групировки, които аз наричам екстремисти, защото действат в името на Исляма и чрез похищение на религията, използвайки всички права и свободи, които Френската република предлага, учат хората, че не бива да уважават Франция и не бива да спазват законите ни. Учат ги, че жените не са равни на мъжете, че момичетата нямат същите права като момчетата. Това не са нашите ценности", казва той.

"Разбирам чувствата, които мюсюлманите изразяват, и ги уважавам. Но вие трябва да разберете моята задача - да настоявам за спокойствие и да защитавам правата. Винаги ще защитавам в моята страна правото на свободно слово, на свобода на писането, мисълта или художественото изразяване", казва Макрон.

Той подчертава, че карикатурите в Charlie Hebdo не са "управленски проект", а се рисуват от свободни и независими медии, които нямат нищо общо с правителството. Списанието преиздаде рисунките с пророка Мохамед от 2015 г. по повод началото на съдебния процес срещу терористите, атакували редакцията им преди 5 години.


На 1 ноември България празнува Деня на будителите в чест на историческите личности, които чрез просветителската си дейност са работили за национално пробуждане.

„Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни", се казва в прокламацията от 1923 г., с която празникът става официален.

Денят на будителите е честван до 1945 г., преди да бъде отменен от новото правителство след преврата. Връща се отново в националния календар на България през 1992 г., а датата му се премества от деня на св. Йоан Рилски - на 1 ноември.

На този ден Съюзът на учените отбелязва и Деня на българската наука; празникът се чества и като ден на българската журналистика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024