Сутрешни новини: AstraZeneca спря клиничните тестове на ваксината; Роналдо с нов рекорд Снимка: © Getty Images

Фармацевтичната компания AstraZeneca спря третата фаза на глобалните си клинични проучвания на ваксината срещу коронавирус. Причината е страничен ефект, който се е появил при един от пациентите, съобщава списание STAT, цитирано от The New York Times и CNN.

Британско-шведската компания, която разработва ваксината с учени от „Оксфорд“, не съобщава за какъв страничен ефект става дума, но пациентът ще се възстанови. Паузата ще позволи на AstraZeneca да разследва дали ваксината е основната причина за поява на болестта, както и да приложи всички нужни мерки за сигурност. Не е ясно колко дълго ще продължи спирането на клиничните изпитания.

От компанията споделиха, че това е „рутинно действие“, което се изисква, когато се появи потенциално необяснима болест при проучванията“.

В момента AstraZeneca тества ваксината в САЩ, Великобритания, Южна Америка, Азия, Европа и Африка. Лабораторията вече сключи предварителни договори за продажба на стотици милиони дози в редица страни, ако ваксината й се докаже като ефективна. ЕК договори 300 милиона дози, а българският здравен министър Костадин Ангелов обяви, че ако тя бъде успешна, ще е безплатна за българските граждани.

Ако ваксината на AstraZeneca е успешна, ще бъде безплатна за българските граждани

15 души са починали в България вследствие на коронавирус през изминалото денонощие. Това означава, че общият брой на жертвите от началото на пандемията е 692.

Новите случаи на Covid-19 у нас са 167, а направените PCR-тестове – 3923. Статистиката сочи, че 4,25% от взетите проби са положителни. Най-много случаи има във Варна – 21, в Кърджали са 20, а в София – 17.

Активните случаи в България са 4324, а общо положителните проби от началото на пандемията наброяват 17 313. В болници остават да се лекуват 762 пациенти с коронавирус, а 57 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов напусна ГЕРБ. Това съобщи самият той в профила си във Facebook.

"Днес прекратих членството си в ПП ГЕРБ. Решение, тежко и трудно, заради миналото и емоцията ГЕРБ, но решение осъзнато и аргументирано, заради настоящето. Решение, необходимо, за да бъда честен със себе си и хората около мен", написа той.

Камбитов беше два мандата кмет на Благоевград, като управляваше града от 2011 до 2019 г. Той загуби на балотаж последния местен вот от независимия Румен Томов.

Носителят на пет „Златни топки“ Кристиано Роналдо счупи нов рекорд. Нападателят отбеляза своите голове №100 и 101 за националния отбор на Португалия. Така стана най-резултатният европеец, който бележи за селекцията си, както и вторият футболист в света, който минава кота 100 попадения за националния си тим. Първи е иранецът Али Даеи със 109.

Нападателят на „Ювентус“ вкара двата гола при успеха на „мореплавателите“ срещу Швеция в двубой от трета група на дивизия „А“ от турнира на УЕФА Лига на нациите. 35-годишният футболист помогна на състава на Фернандо Сантош да заеме първата позиция във временното класиране с 6 точки – толкова има и вторият Франция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024