Сутрешни новини: Броят на хоспитализираните с Covid расте; Заведенията отварят врати Снимка: © Getty Images

Приетите пациенти с Covid-19 в българските болници се увеличават за пореден ден. Хоспитализираните са 4744, а 394 от тях се лекуват в интензивни отделения заради тежко състояние.

Новите случаи на коронавирус са 332, а направените тестове – 2531, което означава 13,1% позитивност на пробите през последното денонощие. Оздравелите са 408, а активните случаи – 31 302. Починали са 24 души с доказан Covid, като броят на жертвите от началото на пандемията е 10 191.

През изминалите 24 часа у нас са поставени 2685 дози от ваксината срещу Covid, а близо 2000 от тях са на AstraZeneca. Общо над 212 хиляди българи са имунизирани с препарата, а две поставени дози имат 37 379 от тях.


„Зелените коридори“ за ваксиниране на хората извън четирите приоритетни фази от националния план отвориха в неделя, но при ограничено количество ваксини. Те продължават и днес, като пунктът на Александровска болница в София отваря в 8:30 ч., а тези в „Пирогов“ – в 13 ч.

По информация на bTV – денонощният кабинет за ваксиниране в „Св. Анна“ е затворил още снощи, тъй като всички 130 препарата са били поставени. Той ще отвори, когато отново получи дози от ваксината, но не е ясно кога ще стане това.

В пунктовете в цялата страна ще се имунизират хора извън приоритетните групи, но само ако няма достатъчно желаещи, попадащи във фазите. Голяма част от препаратите са разпределени към личните лекари в цялата страна.


Ресторантите и заведенията (без нощните клубове) отварят отново днес – на 1 март. По заповед на здравния министър – те могат да работят само от 6 до 23 ч. и при запълване на максимум 50% от капацитета си. Освен това трябва да настаняват не повече от 6 души на маса, а персоналът е длъжен да носи маски за лице.

Отново от 1 март, в часовия диапазон между 6:00 ч. и 23:00 ч., работата си възобновяват игралните зали и казината. При тях изискването също е използване на не повече от 50% от капацитета и носене на защитна маска за лице от персонала, но и от посетителите. Нощните заведения ще подновят работата си от 1 април.

От днес се разрешава провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, а от 1 април - и в чужбина. Отпускането на противоепидемичните мерки включва още разрешаване за провеждане на изложения, присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Отпада забраната да бъдат провеждани в присъствена среда групови и извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други организирани в училищна и извънучилищна среда занимания.


Обзор изненада с референдум за отделяне от община Несебър, при който се отбелязва вероятно най-високата избирателна активност в такъв вид гласуване в страната. Цели 75% от избирателите отговориха на въпроса "Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор?“, а 73 на сто от тях са дали отговор „да“, предаде БНР.

Гласоподавателите са от гр. Обзор и шестте села Приселци, Паницово, Раковсково, Козница, Емона и Баня. До две седмици областният управител на Бургас трябва да внесе доклад в Министерски съвет с резултатите от референдума, а след това решението за отделяне на Обзор е в ръцете на правителството.

Според Закона за административно-териториалното устройство една община трябва да е с най-малко 6000 души население, а в случая с Обзор то е наполовина. От Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива обаче отбелязват, че законът не се спазва и много общини в страната са дори с под хиляда души население.


В първата си реч след като загуби президентските избори от Джо Байдън, Доналд Тръмп загатна, че може да се кандидатира отново през 2024 и отрече, че ще създава нова партия.

На конференция на консерваторите в Орландо републиканецът критикува наследника си и отново повтори обвиненията за „откраднати гласове“ от страна на демократите по време на изборите.

„Стоя пред вас днес, за да ви заявя, че невероятното пътешествие, което започнахме, е далеч от края си“, каза Тръмп, цитиран от CNN. Запитан за евентуално обособяване на нова партия, той обяви, че това е „фалшива новина“. „Няма ли да бъде брилянтно? Да направим нова партия, така че да разделим вота на републиканците и никога да не спечелим“.

Доскорошният президент добави, че не той, а настоящата администрация е „загубила Белия дом“. „Кой знае, кой знае? Може дори да реша да ги победя за трети път, окей?“, отбеляза Тръмп.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024