Сутрешни новини: Децата от 1. до 4. клас се връщат в училище; Великобритания започва имунизации с още една ваксина Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 171, а направените тестове – 2660 (844 от тях са антигенни). Положителен резултат е установен при малко над 6% от всички взети проби.

През изминалото денонощие са починали 34 души с доказан Covid. Жертвите, свързани с пандемията у нас, са 7678. След още 944 излекувани броят на оздравелите от коронавирус е повече от 122 хиляди.

Активните случаи са над 72 хиляди, 4689 пациенти с Covid-19 се лекуват в болници, а в интензивни отделения се намират 453 души. Към 4 януари броят на ваксинираните срещу коронавирус е 4739.


Тази сутрин в България пристигна втората партида препарати на Pfizer/BioNTech. Става въпрос за 25 хиляди ваксини, които ще бъдат разпределени до всички точки в страната.

През януари очакваме общо около 60 хиляди ваксини. Продължава имунизирането на медиците на първа линия, а същевременно се готви и втората фаза – на обитателите и работещите в домове за възрастни.


От днес училищата отварят отново врати за учениците от първи до четвърти клас. Децата се връщат в детските градини и яслите, а учениците от 5 до 12 клас продължават да участ дистанционно до 31 януари. Образователният министър Красимир Вълчев все пак съобщи няколко пъти, че в зависимост от епидемичната обстановка, те също може да се върнат по-рано на училище.

И при най-малките важи опцията за онлайн обучение. За да се случи това, родителите на деца от първи до четвърти клас трябва да подадат заявление. Към момента има подадени над 700 молби, съобщават от Министерството на образованието.

По време на учебните часове учителите задължително ще носят лични предпазни маски. По решение на педагогическия съвет на училището или на преподаващия - може да се изисква и децата да са с маски за всеки отделен час. Според заповедта на МОН – засега това важи само за учениците от 5. до 12. клас.

Междувременно от днес влиза в сила още едно облекчаване на противоепидемичните мерки. Допускат се посещения на музеи и галерии при използване на 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски.


От днес "зелената зона“ за паркиране в София вече ще включва кварталите "Иван Вазов" и "Яворов". Собствениците и наемателите на жилища ще имат право на годишен стикер за паркиране за два автомобила, като за първия цената е 100 лева на година, а за втория - 200, съобщи БНР.

"Зелена зона“ за платено паркиране ще има и в събота. Работното й време, както и това на синия периметър, ще бъде от 10 до 18 часа. От днес контрольорите в столичния градски транспорт започват да глобяват нередовните пътници. Те вече няма да продават билети от 1,60 лв., както досега. На нередовните пътуващи ще бъде налагана санкция в размер на 30 лева, въпреки че гражданите няма да имат възможност за закупуване на билет от шофьора.


Великобритания започва ваксинация на населението с препарата на AstraZeneca и Оксфорд от днес – 4 януари. Така страната разширява кампанията по имунизация срещу Covid, която започна в средата на декември с ваксината на Pfizer/BioNTech.

Повече от половин милион дози от препарата на AstraZeneca са предоставени в болниците. Ваксинирането става чрез инжектиране на две дози в интервал от около 12 седмици, пише BBC.

Това е важен момент за страната, която откри нов щам на Covid, разпространяващ се със 70% по-бързо от нормалния вариант, както смятат експертите.


Демократът Нанси Пелоси бе преизбрана за председател на Камарата на представителите в САЩ. Тя заема позицията за четвърти път.

"Къде са ми парите?": Надраскаха вратите на лидер на републиканците, противопоставил се на Тръмп

Пелоси, която е единствената жена на този пост в историята, получи 216 гласа срещу 209 за републиканеца от Калифорния Кевин МакКарти. Тя ще е председател на долната камара през следващите две години и ще предвожда най-крехкото мнозинство през последните две десетилетия, тъй като партията ѝ загуби места на изборите през ноември.


„Искам просто да намеря 11 780 гласа“ – това казва все още действащият президент на САЩ Доналд Тръмп в разговор с щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, твърди Washington Post.

Изданието пусна аудио запис с гласовете на държавния глава и Рафенспергер, който също е от Републиканската партия. В разговора от 2 януари, продължил около час, Тръмп прави пореден опит да преобърне вота от изборите в своя полза. Джо Байдън стана първият демократ от доста време насам, който печели в Джорджия, като гласовете бяха преброявани вече три пъти и промяна няма.

Тръмп заплашва щатския секретар със съдебни действия, ако не нареди ново преброяване и не докладва за нарушения. „Това е престъпление, не може да позволите да се случва. Това е голям риск за вас и за адвоката ви Райън“, казва президентът.

Рафенспергер му отговаря: „Трябва да се придържаме към цифрите. Вярваме, че нашите цифри са правилни. Предизвикателството пред вас, г-н президент, е, че данните, които имате, са грешни“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024