Сутрешни новини: Двама българи достигнаха финали в Токио; Израел дава 3-та доза от ваксините за хората над 60 г. Снимка: © Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

Йосиф Миладинов се класира на финала на 100 м бътерфлай на Олимпийските игри в Токио - безпрецедентен успех за български плувец от 33 години насам.

18-годишният Миладинов завърши втори в своята група на полуфиналите с резултат от 51.06 секунди, като беше изпреварен само от Крищоф Милак (европейски шампион от Будапеща).

Резултатът на българина е четвърти спрямо всички участници в полуфинала, като дава надежди, че може да достигне до медал в събота.


Сребърната медалистка от Токио Антоанета Костадинова се класира за втори финал на Олимпиадата - на 25 м пистолет, но не успя да се пребори за нов медал.

Костадинова завърши на четвърто място в своята дисциплина, след като представянето й на полуфинала беше най-добро. Победителката в състезанието е Виталина Бацарашкина (Русия), която стана шампионка и на 10 м пистолет - финала, при който българската състезателка успя да спечели своя сребърен медал.

Най-титулованата българка от олимпийски игри Мария Гроздева остана на 28 място на полуфиналите на 25 м пистолет, с което сложи край на своята кариера.


В България са отчетени 231 нови случая на коронавирусна инфекция за последното денонощие (повишение в трети пореден ден). Излекуваните са 48, като активните случаи растат на дневна база.

Трима пациенти с Covid-19 са починали. 764 души се лекуват в болница, а 79 са в интензивни отделения.

12 222 са общо поставените дози от ваксините срещу Covid-19 в последния ден. 991 535 души са изцяло имунизирани.


Здравният министър Стойчо Кацаров издаде нови заповеди, с които се въвеждат промени в режима на влизане на територията на България във връзка с удължаването на епидемичната обстановка до 31 август.

Българските граждани, които пристигат от държава в червената зона и които представят при влизането си в страната само един от следните документи: валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване (или аналогичен документ, съдържащ същите данни), или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, се поставят под 10-дневна карантина.

При предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест, директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина.

Децата от 12 до 18 години, които пристигат от държава в червена зона, се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест. В случай че не представят такъв документ, те се поставят под 10-дневна карантина. Тя отново може да бъде отменена с документ за отрицателен PCR тест, проведен до 24 ч. от влизането в страната.


Премиерът на Израел Нафтали Бенет обяви, че държавата ще осигури трети подсилващи дози от ваксината на Pfizer за хората над 60-годишна възраст.

Той посочи, че реалните резултати от масовата имунизация са показали, че ваксините са безопасни и защитават хората от тежко заболяване или смърт при инфекция с Covid-19. Бенет сравни процеса по реимунизация с този при противогрипните ваксини, като посочи, че има нужда защитата да бъде подновявана в определени периоди.

Трета доза ще могат да получат всички хора над 60 г., които са се ваксинирали преди повече от 5 месеца. Президентът на Израел Исаак Херцог ще получи първата бустерна ваксина в петък. Досега ЕС и САЩ не са разрешавали поставянето на трети ваксини, все още няма данни и дали те ще са необходими за защитата на населението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024