Сутрешни новини: Двама българи са сред 330-те политици, укривали милиони в офшорки; Затварят за месец Прохода на Републиката Снимка: © icij.org

Днес до 17 ч. е крайният срок, в който Централната избирателна комисия приема документи на кандидатите за президент и вицепрезидент, издигнати от инициативен комитет.

До този момент кандидатите за държавен глава са Румен Радев, Анастас Герджиков, Лозан Панов, Александър Томов, Валери Симеонов, Луна Йорданова и Цвета Кирилова.


От днес в продължение на месец Проходът на Републиката ще бъде затворен заради ремонт. Движението ще става по обходни маршрути, като леките автомобили ще минават през прохода Шипка, а тежкотоварните ще бъдат пренасочвани още от Русе през Рижкия и Котленския проход.

Предвижда се да бъдат ремонтирани 22 км от северната страна на Прохода, ще бъдат подменени скъсани предпазни мрежи и мантинели, ще бъде поставена нова вертикална маркировка. Скалните скатове ще бъдат обрушени и стабилизирани. Стойността на ремонтните дейности е 2,1 млн. лева с ДДС.


Новите случаи на Covid-19 в България са 513, което представлява 11,1% от броя на направените тестове за денонощие.

43 души с доказан коронавирус са починали, като 93% от тях не са били ваксинирани. Жертвите от началото на пандемията станаха над 21 хиляди.

Оздравели са още 516 души, а активните случаи са близо 46 хиляди. В болници са постъпили още 183 пациенти, от които 87% не са имунизирани. В лечебни заведения се намират 5248 души с Covid, а от тях 462 са в интензивни отделения.

През изминалото денонощие са поставени само 1284 дози от ваксините.


Област Габрово затяга противоепидемичните мерки, тъй като е в тъмночервената зона с 571 заразени от Covid на 100 хил. от населението в период от 2 седмици. От 4 до 17 октомври се забраняват масовите мероприятия, а учениците преминават към ротационен принцип на обучение.

От 4 до 10 октомври на училище ще ходят 7., 8. и 12. клас, а 5., 6., 9., 10. и 11. клас ще се обучават онлайн. През втората седмица следва размяна. Само учениците от начален етап на образование остават в клас.

Свижданията в лечебни заведения се преустановяват, детските градини и яслите засега остават затворени, спират се посещенията на фитнес зали и спортни зали, басейни, СПА-центрове и клубове. В продължение на 2 седмици няма да има групови занятия в центрове и школи, а кината и театрите ще работят при 30% от капацитета си.


Земетресение с магнитуд от 2,9 е било регистрирано в София тази сутрин. Трусът е бил засечен в 4:42 ч. Епицентърът му е бил в югозападната част на столицата, а дълбочината му – 12,5 км.

Това сочат данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география. На територията на страната днес е усетено още едно земетресение. То е било в района на Кърджали с магнитуд 2,4 по Рихтер и дълбочина от 15,7 км.


Повече от 330 политици и високопоставени лица са укривали данъци, управлявали са огромни активи в офшорни зони и са сключвали съмнителни сделки. Сред тях са чешкият премиер Андрей Бабиш, руският президент Владимир Путин, йордансккият крал Абдула II. Според БНР – двама от политиците са от България. Имената им не се съобщават. 174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни.

Разкритията бяха публикувани в неделя и са дело на Международния консорциум за разследващи журналисти. Разследването е наречено Досиетата „Пандора“ и включва около 12 милиона документи и 14 компании за финансови услуги, като се разкрива кои са истинските собственици на над 29 хиляди офшорни фирми.


Частен самолет се разби в празна офис сграда в Милано в неделя, а осемте души на борда загинаха. Машината е излетяла от летище Линате в северния италиански град и се е насочила към Сардиния.

Пилотът е бил румънският милиардер Дан Петреску. 68-годишният мъж, съпругата му и синът им са сред загиналите, пишат италианските медии.

Сблъсъкът в сградата е довел до подпалване на няколко автомобила в близост. Няма нито един пострадал извън самолета. Провежда се разследване за изясняване на причините за инцидента. Основната версия е отказ на двигателите.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024