Сутрешни новини: Две деца и баща им загинаха при пътен инцидент в Айтос; Доган и Фандъкова са поканени в НС

Новите случаи на Covid-19 в България са 1998, което представлява 8% от броя на направените тестове за денонощие.

Починалите с доказан коронавирус за изминалите 24 часа са 139, което прави жертвите на пандемията 19 661. Оздравели са 1089 души, а активните случаи остават над 38 хиляди.

В болници се лекуват 4587 пациенти с Covid, от които 370 се намират в интензивни отделения.

През последното денонощие са поставени 8050 дози от ваксините. Общо 1 242 231 български граждани са напълно имунизирани (около 17,7% от населението).


Две деца на 6 и 9 години и техният баща са загинали при тежък пътен инцидент в Айтос. Тежкотоварен камион е ударил автомобила им по улиците на града, след което се е преобърнал в градски парк. Ранени са още трима души, които са откарани в болница.

Инцидентът е станал около 22 ч. на 13 септември, понеделник. Причините се изясняват. По непотвърдена информация – шофьорът е изпуснал управлението на камиона, който е бил претоварен със зърно. Взета му е проба за алкохол и наркотици, която предстои да бъде изследвана.

На същото място преди година отново имаше тежко верижна катастрофа – шофьор на тир удари колона от автомобили, чакащи на светофар.


Остават само два работни дни до разпускането на 46-ото Народно събрание и във вторник предстоят заседания на няколко комисии. В програмата на Комисията „Росенец“ е включено изслушване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

В Комисията по дигитализация ще бъдат изслушани председателят на НСИ Сергей Цветарски – заради проблемите при националното преброяване, и председателят на ЦИК Камелия Нейкова, която ще говори за предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември.

Комисията по ревизията ще изслуша ръководството на "Топлофикация" - София, както и кмета Йорданка Фандъкова. Поводът - финансовото състояние на дружеството и постъпили сигнали от граждани за високи сметки за отопление и топла вода.

Президентът Румен Радев заяви в понеделник, че ще закрие 46-ото Народно събрание на 16 септември, четвъртък, и в същия ден ще обяви ново служебно правителство.


На 14 септември християните отбелязват един от големите празници в календара – Кръстовден, или Въздвижение на Светия кръст Господен.

Църквата приканва вярващите да се поклонят на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта. На Кръстовден се спазва строг пост. Прави се водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.


Евродепутатът от ЕНП/"Демократична България" Радан Кънев поиска от пленарната зала а Европарламента ЕС да се намеси заради ниския процент ваксинирани срещу коронавируса в България. Това заплашва здравето на гражданите на страната, както и на останалите извън нейните граници, заяви Кънев.

„Второ правителство и трети парламент в България се провалят в организацията на ваксинационна кампания, в пресичането на антинаучната пропаганда, която ни доведе до позорния резултат от около 20% ваксинирани при 70 средно за Съюза. Така че отговорът е, че правомощията на Европа стигат дотам, докъдето е нужно, ако националните правителства се провалят да защитят нашите граждани“, каза евродепутатът.

Според него жертви на политическия популизъм са възрастните, болните, децата, семейният бизнес, самонаетите лица – „тези, които са се ваксинирали, за да защитят другите, но днес им затварят бизнеса“.


Германският канцлер Ангела Меркел посети Сърбия и остави отворена вратата за членство в ЕС на държавите от Западните Балкани. Визитата ѝ при президента Александър Вучич идва няколко седмици преди тя да освободи позицията на канцлер.

„Все още има дълъг път пред Сърбия и целия регион, за да станат най-накрая членове на ЕС. Това е общата ни цел“, заяви Меркел.

„Ние, от ЕС, трябва да знаем, че е налице абсолютен геостратегически интерес да включим тези страни в Съюза“, допълни канцлерът, цитирана от Deutsche Welle. Тя постави условие до края на годината Сърбия да извърши обещаните съдебни реформи, които са част от условията за еврочленство.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024