Сутрешни новини: Електронната рецепта става задължителна; Турция облекчава Covid-мерките Снимка: © Getty Images

От 1 юни предписването и отпускането на лекарства, които се заплащат напълно или частично от Здравната каса (НЗОК), ще се извършва само с електронни рецепти, обявиха от Министерството на здравеопазването.

Лекарствата, които се изписват с така наречената бяла рецепта и се заплащат пряко от пациентите, ще могат да се издават и изпълняват и на хартиена, и на електронна рецепта. По този начин се обезпечават възможностите за предписване на лекарствени продукти от медицинските специалисти, независимо дали те притежават специализиран софтуер.

Рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства трябва да преминат напълно в електронен вариант от 1 юли.


Служебният премиер Стефан Янев ще представи днес новите областни управители, назначени от правителството му. Това ще се случи официално в Министерския съвет – в съответствие с поетия ангажимент за „прозрачност, почтеност и професионализъм в управлението“, пишат от правителствената пресслужба.

С областните управители ще бъде обсъдена организацията и подготовката за провеждането на предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

На 19 май Янев смени 24 от 28-те областни управители в България, като само четирима зам.-управители запазиха местата си в администрациите (във Варна, Добрич, Силистра и София).


Турция облекчава значително ограничителните мерки, наложени заради Covid-19. Ресторантите, кафенетата и спортните зали, които бяха затворени близо месец и половина, отново отварят врати.

Заведенията ще работят с клиенти до 21 ч. при спазване на определен капацитет, дистанция и още няколко мерки. Моловете ще работят през цялата седмица и ще са затворени в неделя, когато ще се прилага забрана гражданите да излизат от домовете си.

След като почти пет месеца се обучаваха дистанционно, децата от начален етап на образование ще се завърнат в класните стаи, но само два пъти в седмицата. От 7 юни към присъствена форма на обучение ще преминат учениците от прогимназиите и гимназиите, които също ще ходят в училище по два пъти седмично.


Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон заявиха, че очакват обяснения от Националната агенция на САЩ и от Датското разузнаване по случая с подслушването на европейски политици. В понеделник беше разкрито, че агенцията е използвала датски интернет кабели, за да подслушва Меркел и други лидери от съседните страни в периода 2012-2014 г., когато Джо Байдън беше вицепрезидент.

Макрон осъди действията на датските власти след среща с германския канцлер, докато Меркел се съгласи, че отговорите на Вашингтон и Копенхаген са задължителни.

„Това не е приемливо да се случва между съюзници, между европейски партньори“, заяви Макрон. Датският министър на отбраната Трине Брамсен заяви същото по-рано в понеделник, но от Агенцията в САЩ все още няма отговор.


От днес започва работа Европейската прокуратура, чиято цел е разследване на злоупотреби със средства от европейския бюджет - измами, корупция и трансгранични операции за източване на ДДС на стойност над 10 млн. евро.

В офиса ѝ в Люксембург брифинг ще дадат главният прокурор Лаура Кьовеши, както и еврокомисарите за прозрачността и ценностите Вера Йоурова и Дидие Рейндерс.

В момента в европейската прокуратура участват 22 страни членки, сред които и България. Шест от 10 предложени европейски делегирани прокурори от страна на София бяха отхвърлени от Кьовеши.

Извън прокуратурата засега са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.


Световната здравна организация реши да смени имената на различните варианти на Covid-19 с цел да премахне „стигмата“ от наименованията им.

СЗО ще използва букви от гръцката азбука, за да обозначава различните щамове. Британският ще се нарича „Алфа“, южноафриканският – „Бета“, а индийският – „Делта“.

„Нито една държава не трябва да бъде стигматизирана за това, че е засякла и обявила за съществуването на вариантите на коронавируса“, обясни Мария ван Керкхове от СЗО.


Новите случаи на Covid-19 в България са 303, което представлява 1,78% от направените 16 978 теста през изминалото денонощие.

Оздравелите отново са повече – 1646, а активните случаи паднаха до под 19 хиляди. Починали са 38 души с доказан коронавирус, което прави жертвите от началото на пандемията 17 700.

В болници се лекуват 3054 пациенти с Covid, а от тях 348 се намират в интензивни отделения.

През последното денонощие са направени 12 681 ваксинации, като напълно имунизираните български граждани са 560 385 (над 8% от населението).



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024