Сутрешни новини: ЕМА ще реши за AstraZeneca в четвъртък; Бобоков и Узунов съдят прокуратурата Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че нейната Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) ще обяви на 18 март (четвъртък) решението си дали ваксинациите с AstraZeneca в Европа да продължат. Редица страни, сред които България, Франция, Германия, Италия, Нидерландия и др., спряха временно употребата на препарата, докато се разследват потенциални странични ефекти.

В понеделник вечерта европейският регулатор ЕМА заяви, че все още ползите от ваксината на AZ/Oxford надвишават рисковете от странични ефекти.

"Събития, включващи кръвни съсиреци, някои с необичайни характеристики като нисък брой тромбоцити, са се появили при много малък брой хора, получили ваксината. Броят на тромбемболичните събития при ваксинираните хора, изглежда, не е по-голям от този, който се наблюдава сред населението като цяло", пише ЕМА.

Това е и мнението на Световната здравна организация, за която във вторник предстои нова среща за обсъждане на случаите на тромбоза и белодробна емболия и дали те са свързани пряко с ваксината. На заседанието на ЕМА в четвъртък ще участват и експерти от СЗО.


Междувременно Латвия и Португалия станаха поредните държави, които прекратиха превантивно използването на ваксината на AZ.

В Прибалтийската държава обявиха, че мярката ще действа най-малко две седмици и е предприета на базата на потенциалните странични ефекти, за които съобщават други страни от ЕС. В страната няма подобен случай към този момент.

В Португалия не съобщават за колко време блокират препарата. Там вече са поставени над 400 хиляди дози от него, но също няма случаи на съсирване на кръвта, каквито се наблюдават в държави като Италия, Дания и Норвегия.


Американската фармацевтична компания Moderna е разработила „ваксина от ново поколение“ срещу Covid-19, която ще може да се съхранява в обикновен хладилник вместо във фризер, както досега. От фирмата обявиха, че са започнали ранните етапи на проучването ѝ и са поставили доза на първия си пациент.

Ваксината е на базата на иРНК (mRNA-1283). Тя ще се поставя или в една доза, или в две дози с интервал от 28 дни. Препаратът може да служи и като потенциална подсилваща доза в бъдещи проучвания.

Отделно компанията разработва бустерна доза, насочена към южноафриканския вариант на Covid-19 и също започна тестови имунизации с нея.


От днес в сайта на НАП са достъпни предварително попълнените данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица за миналата година.

За първи път ще бъдат включени данни за получени суми от наложени платежи и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца.

За първи път от тази година НАП въвежда автоматично попълване на данните от наложен платеж. Ако сме продавали лични вещи, като продажбата не е свързана с търговска дейност, приходите не подлежат на облагане. Ако става въпрос за електронна търговия обаче, доходите от тези продажби ще се облагат с 15% данък. Данъкоплатецът сам решава в коя категория попада.

В предварително попълнените данъчни декларации се включват данните за доходи от трудов договор, хонорари и граждански договори, доходи от наем при отдаване на имот за юридически лица и за земеделски субсидии.


Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов са завели дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата. Новината съобщи в. „Сега“ – след проверка в съдебните регистри става ясно, че всеки от тях иска по 26 хиляди лева обезщетение за неимуществени вреди.

Причината е, че след като на 9 юли 2020 са им предявени обвиненията за участие в престъпен сговор, разследването нито е прекратено, нито държавното обвинение е внесло обвинителен акт. Двамата ищци били в „непрекъсната несигурност“.

Те бяха задържани след прокурорската акция в президентството през лятото на 2020 г. Прокуратурата твърди, че Бобоков сговорил Узунов да наруши служебните си задължения, за да предостави информация на бизнесмена, свързана с икономическите му интереси в чужбина.


Премиерът Бойко Борисов ще участва днес в работна среща с лидерите на 5-те страни, които заедно с България изпратиха писмо до Европейската комисия, повдигайки въпроса дали се спазва квотният принцип за доставка на ваксини във всяка държава членка.

Във Виена българският министър-председател ще се срещне с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша, и на Хърватия – Андрей Пленкович. След края на срещата е предвидена пресконференция, в която ще участва Борисов, и се очаква да бъдат обявени подробности около поисканата от лидерите среща на върха на ЕС.


Над 4600 нови Covid-инфекции в България, починали са 187 души

Pfizer, Moderna и AstraZeneca: Какво знае науката за ефикасността им срещу новите щамове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024