Сутрешни новини: ИТН представят кабинета си пред ДБ, ИБГНИ и БСП; Тайбе Юсеин е на полуфинал в борбата Снимка: © Булевард България

3 август е денят, в който "Има такъв народ" ще представи предложението си за нов Министерски съвет на три парламентарни групи, от които очаква доверие - "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП.

Това е първа крачка на ИТН към обсъждането на персоналния състав на проектокабинета след получаването на мандата от президента Румен Радев на 30 юли. Все още не е ясно дали партията на Слави Трифонов ще се съгласи на второто условие на по-малките партии - да подпише писмено споразумение за управленска програма. Срещите с трите групи са планирани между 14 и 17 ч.

Така се сбъдват мечтите


Комисията по правилника на Народното събрание ще обсъжда предложение за драстично съкращаване на депутатските заплати до 1570 лв., отнемане на транспортните им привилегии и превеждане на допълнителните средства само по банков път.

Вносителите на това предложение са депутати от "Изправи се БГ".

Проектът за нови правила за работа предвиждат депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. С това ще се допуска съставът на комисиите са се разширява, съобщава БНР.


393 са новите случаи на Covid-19 в страната, като делът на позитивните проби от всички направени тестове е 1,68%.

Увеличава се броят на хоспитализираните пациенти до 851, а 82 са в интензивни отделения. Седем души са починали през последното денонощие. Излекуваните са 63.

Поставените дози от ваксини за изминалия ден са 8310, а напълно имунизираните граждани са 1 006 173.


Българската състезателка в борбата до 62 кг Тайбе Юсеин се класира на полуфиналите на турнира на Олимпийските игри в Токио. Тя успя да преодолее съперничката си Болортую Кхурелкху от Монголия само за 50 секунди.

Следващият й двубой предстои по-късно във вторник, като срещу нея се изправя представителката на Япония Юкако Кавай.

По-късно през деня се очаква Христо Христов да участва в състезанието по вдигане на тежести за мъже, 109 кг. в Токио.


Международният олимпийски комитет ще започне пълно разследване заради случая с беларуската състезателка Кристина Тимановская по време на игрите в Токио. 24-годишната спринтьорка получи хуманитарна виза от Полша, след като отказа да се прибере обратно в родината си поради страх от репресии.

Тимановская съобщи, че е била принудена да замине към летището, след като си е позволила да разкритикува треньорите си. Министерството на външните работи на Япония обяви, че тя вече е в безопасност след кризата.

Говорител на МОК съобщава, че официалното разследване ще провери всички факти около твърденията за опит за принудително извеждане от страната. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира действията на беларуските власти като "транснационална репресия", която нарушава олимпийския дух и основни човешки права.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024