Сутрешни новини: Иван Гешев излезе в отпуск преди обсъжданията в НС; Войските на САЩ може да останат в Афганистан и след 31 август Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев е излязъл в отпуск и вероятно няма да се отзове на поканата на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание.

Това става ясно от отговор на прокуратурата до "Дневник" по повод плановете на Гешев.

Главният прокурор беше повикан в Правната комисия, за да даде обяснения във връзка с разследванията на полицейско насилие по време на протестите. По-рано комисията на Николай Хаджигенов, която се занимава само с тази тема, също покани Гешев, но получи отказ от негов заместник с обяснението, че изслушване по конкретни дела би нарушило конституцията.

Според правилника на парламента - Комисията по правни въпроси организира най-малко веднъж на три месеца обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона.

Независимо дали ще се яви в парламента в четвъртък, главният прокурор има срок до 20 август (петък) да представи в Народното събрание доклад за работата на прокуратурата по случаите на полицейско насилие срещу протестиращи.


Още няколко изслушване е насрочено в четвъртък: Комисията за контрол над службите е поканила ген. Емил Тонев - началника на Националната служба за охрана.

НСО беше уличена от Хаджигенов в това, че не е предоставяла записа от камерата при колонадата на Министерски съвет, където бяха бити арестувани протестиращи граждани. Депутатът е поискал кадрите в качеството си на адвокат на пострадалите, но първо Тонев му е отговорил, че такива записи не съществуват, а после негов заместник е потвърдил, че те са направени, но не може да бъдат предоставени.

И още - Комисията по здравеопазването е повикала здравния министър Стойчо Кацаров, управителят на НЗОК Петко Салчев и председателя на БЛС Иван Маджаров във връзка с развитието на пандемията от Covid-19.

Енергийната комисия ще приеме решение за насрочване на изслушване на министър Андрей Живков във връзка с наказателните процедури срещу България в част "Енергетика", готвени законодателни промени, концепцията за преход на минните региони към чисто производство, обсъждане на търга за строителството на "Белене" и на други варианти за изграждане на нова ядрена мощност и др.


1387 са новите случаи на коронавирусна инфекция в последното денонощие в България. Направени са малко над 20 000 теста, от които позитивните са вече 6.9%.

В болница се намират 2001 пациенти с Covid-19, а от тях 174 са в интензивно отделение.

16 души с диагноза Covid-19 са починали през изминалия ден.

Поставените дози ваксини са 12 807, а хората със завършен имунизационен курс са 1 094 904.


Американският президент Джо Байдън обяви, че срокът за изтегляне от Афганистан - 31 август - може да бъде удължен заради операцията по евакуиране от страната.

В интервю за ABC той казва, че в момента армията няма връзка с хора, намиращи се извън летището в Кабул, а ако в страната има и други американски граждани, войските няма да си тръгнат, докато не ги изведат в безопасност.

"Колкото до идеята, че можеше някак да напуснем Афганистан, без да последва хаос - не знам как това може да се случи", казва още Байдън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024