Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев е излязъл в отпуск и вероятно няма да се отзове на поканата на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание. 

Това става ясно от отговор на прокуратурата до "Дневник" по повод плановете на Гешев. 

Главният прокурор беше повикан в Правната комисия, за да даде обяснения във връзка с разследванията на полицейско насилие по време на протестите. По-рано комисията на Николай Хаджигенов, която се занимава само с тази тема, също покани Гешев, но получи отказ от негов заместник с обяснението, че изслушване по конкретни дела би нарушило конституцията. 

Според правилника на парламента - Комисията по правни въпроси организира най-малко веднъж на три месеца обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона. 

Независимо дали ще се яви в парламента в четвъртък, главният прокурор има срок до 20 август (петък) да представи в Народното събрание доклад за работата на прокуратурата по случаите на полицейско насилие срещу протестиращи. 


Още няколко изслушване е насрочено в четвъртък: Комисията за контрол над службите е поканила ген. Емил Тонев - началника на Националната служба за охрана.

НСО беше уличена от Хаджигенов в това, че не е предоставяла записа от камерата при колонадата на Министерски съвет, където бяха бити арестувани протестиращи граждани. Депутатът е поискал кадрите в качеството си на адвокат на пострадалите, но първо Тонев му е отговорил, че такива записи не съществуват, а после негов заместник е потвърдил, че те са направени, но не може да бъдат предоставени. 

И още - Комисията по здравеопазването е повикала здравния министър Стойчо Кацаров, управителят на НЗОК Петко Салчев и председателя на БЛС Иван Маджаров във връзка с развитието на пандемията от Covid-19. 

Енергийната комисия ще приеме решение за насрочване на изслушване на министър Андрей Живков във връзка с наказателните процедури срещу България в част "Енергетика", готвени законодателни промени, концепцията за преход на минните региони към чисто производство, обсъждане на търга за строителството на "Белене" и на други варианти за изграждане на нова ядрена мощност и др. 


1387 са новите случаи на коронавирусна инфекция в последното денонощие в България. Направени са малко над 20 000 теста, от които позитивните са вече 6.9%.

В болница се намират 2001 пациенти с Covid-19, а от тях 174 са в интензивно отделение. 

16 души с диагноза Covid-19 са починали през изминалия ден. 

Поставените дози ваксини са 12 807, а хората със завършен имунизационен курс са 1 094 904. 


Американският президент Джо Байдън обяви, че срокът за изтегляне от Афганистан - 31 август - може да бъде удължен заради операцията по евакуиране от страната

В интервю за ABC той казва, че в момента армията няма връзка с хора, намиращи се извън летището в Кабул, а ако в страната има и други американски граждани, войските няма да си тръгнат, докато не ги изведат в безопасност. 

"Колкото до идеята, че можеше някак да напуснем Афганистан, без да последва хаос - не знам как това може да се случи", казва още Байдън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти