Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев е излязъл в отпуск и вероятно няма да се отзове на поканата на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание.

Това става ясно от отговор на прокуратурата до "Дневник" по повод плановете на Гешев.

Главният прокурор беше повикан в Правната комисия, за да даде обяснения във връзка с разследванията на полицейско насилие по време на протестите. По-рано комисията на Николай Хаджигенов, която се занимава само с тази тема, също покани Гешев, но получи отказ от негов заместник с обяснението, че изслушване по конкретни дела би нарушило конституцията.

Според правилника на парламента - Комисията по правни въпроси организира най-малко веднъж на три месеца обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона.

Независимо дали ще се яви в парламента в четвъртък, главният прокурор има срок до 20 август (петък) да представи в Народното събрание доклад за работата на прокуратурата по случаите на полицейско насилие срещу протестиращи.


Още няколко изслушване е насрочено в четвъртък: Комисията за контрол над службите е поканила ген. Емил Тонев - началника на Националната служба за охрана.

НСО беше уличена от Хаджигенов в това, че не е предоставяла записа от камерата при колонадата на Министерски съвет, където бяха бити арестувани протестиращи граждани. Депутатът е поискал кадрите в качеството си на адвокат на пострадалите, но първо Тонев му е отговорил, че такива записи не съществуват, а после негов заместник е потвърдил, че те са направени, но не може да бъдат предоставени.

И още - Комисията по здравеопазването е повикала здравния министър Стойчо Кацаров, управителят на НЗОК Петко Салчев и председателя на БЛС Иван Маджаров във връзка с развитието на пандемията от Covid-19.

Енергийната комисия ще приеме решение за насрочване на изслушване на министър Андрей Живков във връзка с наказателните процедури срещу България в част "Енергетика", готвени законодателни промени, концепцията за преход на минните региони към чисто производство, обсъждане на търга за строителството на "Белене" и на други варианти за изграждане на нова ядрена мощност и др.


1387 са новите случаи на коронавирусна инфекция в последното денонощие в България. Направени са малко над 20 000 теста, от които позитивните са вече 6.9%.

В болница се намират 2001 пациенти с Covid-19, а от тях 174 са в интензивно отделение.

16 души с диагноза Covid-19 са починали през изминалия ден.

Поставените дози ваксини са 12 807, а хората със завършен имунизационен курс са 1 094 904.


Американският президент Джо Байдън обяви, че срокът за изтегляне от Афганистан - 31 август - може да бъде удължен заради операцията по евакуиране от страната.

В интервю за ABC той казва, че в момента армията няма връзка с хора, намиращи се извън летището в Кабул, а ако в страната има и други американски граждани, войските няма да си тръгнат, докато не ги изведат в безопасност.

"Колкото до идеята, че можеше някак да напуснем Афганистан, без да последва хаос - не знам как това може да се случи", казва още Байдън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия