Сутрешни новини: Иван Гешев се е изнесъл от "Бояна"; SPD печелят в Германия, но предстоят трудни преговори Снимка: © Getty Images

Главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от дом 5 на резиденция „Бояна“, където живееше близо година и половина. Това съобщи „Дневник“ след изпратени въпроси към Министерски съвет, свързани с имуществената декларация на обвинител номер едно.

В нея той беше декларирал, че е живял под наем в апартамент от 57 квадратни метра, а наемодател е била администрацията на Министерски съвет. Наемът е бил 2200 лева месечно. Договорът му трябвало да бъде прекратен до първи октомври 2021 година, но преди тази дата той и семейството му са напуснали луксозната вила.

МС не са уточнили дали става дума за дом 5, но от всички известни и потвърдени досега данни се разбира, че главният прокурор е обявил част от имота и плаща за него, а другата част е наета от член на семейството му, който заплаща същата сума - 2200 лева.


Над 30 горски служители и пожарникари гасят пожара над Карлово, който е обхванал 25 декара иглолистни гори. Той се разрази в неделя в района над водната кула, където теренът е труднодостъпен.

Влажността не позволява огънят да се разгори, но пожарникари, горски служители и военни ще се качат да подменят смяната, за да го потушат, защото има вероятност отново да пламне през деня, съобщи bTV. Няма опасност за околните населени места.

Вчера в гасенето се включиха 31 военнослужещи и вертолет „Кугър“ от 24-а авиобаза Крумово.


Новите случаи на Covid-19 в България са 496 – или 8,26% от броя на направените тестове за денонощие. 57 от новите инфекции (11,49%) са на ваксинирани хора.

Починали са 40 души с диагноза коронавирус, като 4 от тях (10%) са били имунизирани, показва статистиката на МЗ. Оздравелите са 540, а активните случаи остават над 42 хиляди.

Новопостъпилите пациенти с Covid в болници са 165, като 14 от тях са ваксинирани (8,48%). В лечебни заведения се намират 5078 пациенти, а 419 от тях са в интензивни отделения.

За ден са поставени едва 1513 дози от ваксините. Общо 1 309 135 български граждани са напълно имунизирани (около 18,7%).


Село Мадара остава в община Шумен след проведен в неделя местен референдум. „За“ оставането на селото към Шумен са гласували над 75% от жителите, а „за“ преминаване към Каспичан – над 24%. Гласували са 381 от възможни 904 души, което е 42,04% избирателна активност.

Причините за референдума бяха предимно финансови. По думите на кмета на селото – в кметството работят само той и още един служител заради липса на средства.


Социалдемократите (SPD) печелят изборите в Германия с 25,7% подкрепа, като водят с по-малко от 2 процентни пункта пред обединението между Християндемократите и ХСС (24,1%). Това показват резултатите от всички райони след проведените в неделя парламентарни избори.

И консервативният блок на оттеглящата се от канцлерския пост Ангела Меркел, и център-лявата SPD заявиха, че искат да оглавят следващото правителство, но трябва да си осигурят необходимите съюзници. ХДС/ХСС губи рекордните около 8% спрямо предходните избори.

„Зелените“ печелят 14,8%, а „Свободните демократи“ имат 11,5 на сто. Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ е с 10,3%, а „Левите“ засега са под 5-процентовата бариера за влизане в Бундестага с 4,9%.

При тези резултати SPD печелят 206 мандата в парламента, ХДС/ХСС – 196, „Зелените“ – 118, „Свободните демократи“ – 92, „Алтернатива за Германия“ – 83.

Германия се намира в непознатата досега ситуация да не се знае кой ще е следващият канцлер - социалдемократът Олаф Шолц или християндемократът Армин Лашет.

Шолц се определи за победител във вота и заяви, че преднината му, макар и минимална, ясно показва желанието на германците за промяна в политическия курс с водено от него правителство.

Сигурно е обаче, че двете по-малки партии – либералите и „Зелените“, ще са част от следващото правителство. Затова председателят на либералната партия Кристиян Линднер предложи консултациите за съставяне на кабинет да започнат първо между неговата партия и „Зелените“ на Аналена Бербок, за да се опитат да изгладят различията си, особено в политиката за опазване на климата.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024