Сутрешни новини: Корабът Ever Given е частично освободен; "Пирогов" и ВМА запазват "зелените коридори" Снимка: © Getty Images

Контейнеровозът Ever Given, който блокира Суецкия канал в продължение на шест дни, е бил частично освободен. Видеа в социалната мрежа Twitter показват как кърмата на "мегакораба" вече се движи свободно и прави място за други плавателни съдове.

Египетските служби са успели да освободят "отчасти" заседналия кораб в 5:42 ч. сутринта местно време, съобщава кореспондентът на The National Джойс Карам. За целта са използвани 10 лодки влекачи. Компанията за дистрибуция и търговия на дребно Inchcape също потвърди, че Ever Given вече не е блокиран.

Задната му част е освободила пространство до западния бряг. Все още не е ясно кога каналът ще допусне останалите кораби да преминават свободно.

След като няколко поредни дни освобождаването му не беше възможно, служителите на Suez Canal Authority започнаха да местят с кран 20-те хиляди контейнера на борда, за да намалят теглото на Ever Given – той тежи над 200 хиляди тона. Дълъг е около 400 м и е широк 60 метра.

Плавателният съд на тайванската компания Evergreen Marine заседна заради пясъчна буря миналия вторник, обърна се перпендикулярно в Суецкия канал и така блокира прекия път между Азия и Европа през Червено море. Той забави над 10-12% от световната търговия, а корабите трябваше да обикалят цяла Африка през нос Добра надежда, за да стигнат до крайната си цел. 370 други останаха блокирани, чакащи от двата края на канала.

Самият контейнеровоз пътува от Янтан в Китай към Ротердам в Нидерландия.

Българският "Васил Левски" и още 14 кораба прекарват 8 години, блокирани в Суецкия канал


Новите случаи на Covid-19 в България са 983, но процентът положителни проби остава висок – 24 на сто (направени са 4094 теста).

През изминалото денонощие са починали 60 души с доказан коронавирус, с което жертвите от началото на пандемията станаха 12 710. Оздравелите са 457, а активните случаи – над 66,6 хиляди.

В рамките на 24 часа се наблюдава увеличение с над 150 пациенти с Covid, настанени в болници. В лечебните заведения в страната се намират 9839 души, а от тях 773 са в интензивни отделения заради тежко състояние.

В неделя са били поставени 2383 дози от ваксините, като общият им брой от началото на имунизационната програма е 436 541. Напълно ваксинирани са 88 214 души (1,26% от населението).

Днес у нас пристигнаха около 31 хиляди дози от препарата на Pfizer/BioNTech – третата доставка в рамките на последната седмица. Във вторник чакаме над 51 хиляди от Moderna, а в сряда – 151 200 дози от AstraZeneca. През април и личните лекари ще могат да поставят иРНК ваксините, не само AZ, твърди директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.


„Пирогов“ и Военномедицинската академия в София запазват „зелените коридори“ за ваксинация, които отвориха в неделя. Всички желаещи, които нямат записан час в онлайн регистъра, могат да се имунизират в специалните им пунктове с AstraZeneca.

В „Пирогов“ всеки без запазен час може да се ваксинира в трите дни до края на март – от понеделник до сряда. Работят четири пункта за имунизация – от 09:00 до 17:00 ч.

Ваксинационният център във ВМА работи от 8 до 18 ч. и „зелен коридор“ ще има в понеделник (29 март). И в двете лечебни заведения имунизациите по националния план за ваксинация продължават.


Българският национален отбор по футбол допусна втора поредна загуба в група С от квалификациите за Световното първенство в Катар 2022. „Лъвовете“ на Ясен Петров претърпяха поражение с 0:2 от Италия на стадион „Васил Левски“.

Само преди три дни те загубиха в София и от Швейцария (1:3), а в неделя вечер показаха подобрение в играта си. Въпреки това спорна дузпа даде преднина на италианците, след като беше реализирана от Андреа Белоти в 43-ата минута, а в края на мача Мануел Локатели оформи победата за селекцията на Роберто Манчини. Това е първи успех на италианците в София след две поражения и четири равенства.

Италия и Швейцария водят в групата с по 6 точки, а България е на последното пето място с нула и голова разлика 1:5. Следващият ни мач е гостуване на Северна Ирландия на 31 март. Другият отбор в нашия поток е Литва.

През '94 ние поливахме успеха, а швейцарците започнаха реформа. Днес те играят футбол, а ние гледаме


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024