Сутрешни новини: Край на електронното преброяване; Нови правила за българите, влизащи във Великобритания Снимка: © Getty Images

Електронното преброяване приключи в полунощ на 30 септември и оттук нататък то ще става само с преброители по домовете.

Над 4 милиона българи вече са се преброили, като 2,3 млн. от тях са го направили електронно. Най-много са в област Стара Загора – около 90%. В София са 60 на сто, а най-малко – в Кърджали и Смолян, където е преброено едва 20% от населението.

Преброителите ще посещават домовете до 10 октомври. Няма да се налага глоба, ако не им бъде предаден уникалния код, генериран от онлайн системата.

Къде се намират помощните пунктове за Преброяване 2021 на НСИ?


Новите случаи на Covid-19 в България са 2050, което представлява 9,7% от броя на направените тестове за денонощие.

70 души с доказан коронавирус са починали, като близо 93% от тях не са били ваксинирани. В болници са постъпили още 525 пациенти с Covid, като броят им се увеличи до 5201. От тях 462 се намират в интензивни отделения.

Оздравели са 1541 души, а активните случаи доближават 44 хиляди.

За последното денонощие са поставени 8914 дози от ваксините. Общо 1 330 199 български граждани са напълно имунизирани (около 19% от населението).


Българският шампион „Лудогорец“ загуби с 0:1 от сръбския „Цървена звезда“ във втория си мач от тазгодишния турнир Лига Европа. „Орлите“ претърпяха поражение у дома след гол на Гелор Канга в 64-ата минута.

В последните 15 минути разградчани играха с човек по-малко след изгонването на Сисиньо. Тази загуба ги остави с 1 точка в група „F“ на втория по сила евротурнир, както и на трето място в класирането. „Звезда“ са първи с 6, а „Брага“ има 3 точки.

По-рано „ЦСКА София“ не успя да победи норвежците от „Бодьо/Глимт“ като домакин. Резултатът 0:0 означава, че „червените“ заемат трето място в групата си в Лигата на конференциите с 1 точка.


Григор Димитров се класира на четвъртфиналите в турнира в Сан Диего от категория ATP 250. Българинът се справи с Аугуст Холмгрен с 6-1 6-1 и ще играе срещу руснака Аслан Карацев, който го победи на четвъртфиналите на Australian Open.

Димитров трябваше да се изправи срещу канадеца Феликс Оже-Алиасим, но полуфиналистът от US Open се оттегли заради травма. Григор се възползва от шанса си срещу „щастливия губещ“ и не остави възможности на датчанина.

Четете още в TennisKafe.com.


От днес влизат в сила по-високите цени на природния газ. Енергийният регулатор КЕВР ще реши с колко точно ще поскъпне горивото и ще го обяви в следобедните часове.

Вече е ясно, че скокът ще е доста по-голям от предвижданите 16%, тъй като прогнозата е правена преди три седмици, а оттогава цените на газа на европейските борси продължаваха да се увеличават.

Преди дни изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обясни, цитиран от БНР: „Към настоящия момент в Европа очевидно количествата, които се подават, са недостатъчни, за да покрият както текущото потребление, така и да бъдат нагнетени количества, за да се осигури есенно-зимния сезон. В последния месец цените на европейските газови пазари са скочили с над 50%. Дори и при тези увеличения „Булгаргаз“ ще предлага газа минимум на 20% по-евтино в сравнение с тези цени“.


От днес чужди граждани, включително и българите, ще могат да влизат във Великобритания само с валиден международен паспорт.

По изключение с лична карта ще бъдат допускани придобилите статут на уседналост или временен статут на уседналост, както и подалите заявления за това. Същото важи и за граждани, чието право да пътуват с лична карта е гарантирано със Споразумението за оттегляне, като погранични работници и граждани, пристигащи в страната на планово лечение.

Промяната е част от новите емиграционни правила в Обединеното кралство, въведени след Брекзит. Мярката няма да се отрази на близо 300 хиляди българи до 2025 г., които са уредили възможността си за престой във Великобритания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024