Кристалина Георгиева твърди, че данните от разследването на Световната банка по класацията Doing Business са "неверни и фалшифицирани". Георгиева беше обвинена от независим одитор за това, че е оказвала натиск върху служители на банката да подобрят рейтинга на Китай, докато е договаряла увеличаване на финансирането от Пекин за институцията. 

Reuters цитира изявлението на Георгиева, което тя ще направи пред изпълнителното бюро на МВФ, като в него тя обвинява администрацията на бившия президент на Световната банка в опит за манипулация на данните. 

Според Георгиева - служител на Джим Йон Ким е искал да включи показатели от Хонконг към резултатите на Китай през 2018 г., за да подобри значително оценката за страната. Българката твърди, че се е намесила и не е допуснала това да се случи. 

Тя заявява още, че съжалява, че колегите й в Световната банка не са смятали, че могат да говорят открито с нея по повод проблемите с коректността на данните. 

МВФ прави собствена проверка по случая, а междувременно The Economist и някои от служителите на фонда призоваха за оттеглянето на Георгиева от поста на управляващ директор. 


Двама канадски граждани, които бяха арестувани в Китай по обвинения в шпионаж, са освободени в петък вечер след почти 3 години в ареста. 

Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор бяха задържани в края на 2018 г. малко след като Канада арестува дъщерята на създателя на Huawei Менг Уанджоу по искане за екстрадицията и в САЩ. 

Освобождаването на канадците стана в същия ден, в който Уанджоу и американската прокуратура сключиха споразумение, разрешаващо на жената да се върне обратно в Китай. 


1904 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България (7.8%). Броят на излекуваните за деня е 1709, т.е. активните случаи се увеличават с още 200. 

В болница се намират почти 5000 души, от които 416 са в интензивно отделение. Според статистиката на МЗ - 635 от хоспитализираните хора са новопостъпили, като от тях 50 души (7.87%) са ваксинирани. 

73 души с Covid-19 са починали в последното денонощие. Само един от тях е ваксиниран човек. 

Общо поставените дози от ваксините са 10 010 за ден, а броят на напълно имунизираните е 1 306 264. 


Норвегия ще отмени почти всички ограничителни мерки за Covid-19, след като 67,7% от населението на страната е изцяло имунизирано, а други 10 на сто очакват втора доза. 

Решението за прекратяване на мерките е базирано на препоръка от местния институт по обществено здраве. Премахват се изискванията за социална дистанция, ограниченията за брой присъстващи на събирания и забраните, засягащи заведенията и нощните клубове.

Ще остане в сила изискването за карантиниране на хората, които са с положителна проба за коронавирусна инфекция. Карантината ще важи и за неваксинирани хора, които живеят със заразени с Covid-19. 

Общините ще имат право да върнат отново някои мерки като носенето на маски, ако се стигне до такава необходимост. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада