Сутрешни новини: Лаура Кьовеши пристига в България; Джо Байдън е в Европа за срещата на върха Г-7

Лаура Кьовеши - главен прокурор на ЕС - пристига в България на двудневно посещение.

Официалната й програма не е обявена, но според БНР предстои тя да се срещне с четиримата делегирани прокурори от България, които Кьовеши одобри от десетте предложения на Висшия съдебен съвет. ВСС все още не е излъчил нови представители на страната, които да отговарят на условията за работа в Европейската прокуратура, която разследва измами с европейски средства, пране на пари и данъчни престъпления в големи размери.

Посещението й съвпада с нова вълна от протести пред Съдебната палата, които изискват оставката на главния прокурор Иван Гешев заради провал на борбата срещу корупцията в България и на членовете на ВСС. Седмица по-рано САЩ наложи санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илия Желязков и трима бивши държавни служители заради сериозни корупционни престъпления.

"Лаура Кьовеши, България се нуждае от Вас", гласи един от призивите на протестиращите.

По неофициална информация тя ще разговаря и с Гешев, и със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Как законът "Магнитски" засяга директно Пеевски и Божков, без да са нужни мерки от българските власти


Нови два протеста са организирани от колеги на проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести настояват за неговото възстановяване на работа.

Кантарджиев беше пенсиониран в понеделник с решение на служебния министър Стойчо Кацаров.

В сряда Кацаров отрече да има лични мотиви за отстраняването му като директор и обяви пред bTV, че "въпросът е приключен" независимо от недоволството на служителите от центъра. Въпреки това колегите на Кантарджиев се събраха в 7:20 ч. на протест пред НЦЗПБ, а в 13 ч. ще организират нова акция пред Министерството на здравеопазването.


Операцията за издирването на майор Валентин Терзиев, чийто МиГ-29 изчезна по време на нощни учения над Черно море, продължава и в четвъртък.

Досега бяха открити вещи и материали от самолета на ВВС, но пилотът продължава да е в неизвестност.

В акцията по търсене и спасяване бяха мобилизирани няколко кораба на Военноморските сили, катер на Гранична полиция и вертолети, които претърсваха зоната край полигона в Шабла.

Причината за тежкия инцидент все още не е изяснена, но по случая работят екипи на Военната прокуратура и Военна полиция. Летателната дейност във ВВС е спряна с изключение на специалните полети.


Американският президент Джо Байдън пристигна във Великобритания, където ще участва в срещата на върха на Г-7. Това е първото официално посещение в чужбина на Байдън от встъпването му в длъжност като държавен глава.

Пристигането му е част от по-дълга визита в Европа. След участието си във форума с лидерите на Канада, Япония, Франция, Германия, Италия и Великобритания, Байдън ще се срещне с кралица Елизабет II в Уиндзор. Планирано е и посещение в Белгия, където ще се проведе среща на върха на НАТО, а на 16 юни се очаква Джо Байдън да проведе разговори с Владимир Путин в Швейцария.

Малко преди пристигането на Острова, администрацията на Белия дом съобщи, че САЩ планира да закупи 500 млн. дози ваксини за Covid-19, които да дари на по-бедни държави.


В България 131 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани през системата на МЗ. 9920 са направените тестове за последното денонощие, което показва 1,32% позитивни проби.

499 души са излекувани през изминалия ден, а починалите от Covid-19 са дванадесет пациенти.

Ваксинационната кампания отбелязва леко увеличение на темпото с 24 014 поставени дози за едно денонощие. 2407 души все още се лекуват в болница, а 256 от тях са в интензивни отделения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024