Сутрешни новини: Мария Бакалова и сестри Казакови дебютират в Кан; Литва прие спорен закон за бежанците заради Беларус Снимка: © Getty Images

Днес (14 юли) на кино фестивала в Кан дебют ще направи най-новият филм на Мина Милева и Весела Казакова – „Жените наистина плачат“. Копродукцията между България и Франция ще се бори за награда в секцията „Особен поглед“, в която се състезават общо 20 филма с необичаен подход в разказването на киноистории.

Сюжетът на филма на българските режисьори е за насилието и проблемите, пред които се изправят всеки ден жените в България. В него са преплетени и истинските истории на някои от актрисите, сред които са Мария Бакалова и трите сестри Казакови – Весела, Биляна и Катя. Те за първи път са заедно на екрана.

В „Жените наистина плачат“ участват още Йосиф Сърчаджиев, Ралица Стоянова, Добриела Петрова и др.

„Women Do Cry“ спечели голямата награда на форума „Когато Изтокът срещне Запада“ в италианския град Триест и според режисьорките, известни като „демоничното дуо“, критиците му дават много добри оценки.

Мария Бакалова и сестри Казакови дебютират в Кан с филма "Жените наистина плачат"


„Лудогорец“ започна участието си в предварителната фаза на Шампионската лига с победа. Българският футболен шампион се класира за втория предварителен кръг след успех над „Шахтьор“ (Солигорск) с 1:0 и с общ резултат 2:0 продължава напред.

Следващият съперник е словенският „Мура“, като първият двубой е след седмица.

За „орлите“ единственият гол във вторник вкара Кирил Десподов в 71-ата минута. Победата е №35 за „Лудогорец“ в 101-ия им мач в европейските клубни турнири.


Новите случаи на Covid-19 в България са 74, което представлява 0,41% от направените 17 787 теста през изминалото денонощие.

Десет души с доказан коронавирус са починали, с което жертвите от началото на пандемията станаха 18 154. Още 114 души са оздравели, а активните случаи спаднаха до 7823.

В болници се лекуват 738 пациенти с Covid, а от тях 94 се намират в интензивни отделения.

Ваксинациите продължават с 11 918 поставени дози. Общо 857 507 български граждани са напълно имунизирани (около 12,25% от населението).


Парламентът на Литва одобри спорен нов закон, затягащ правилата за имиграция и търсене на убежище. Той бе приет, за да спре стотиците бежанци, пресичащи границата от Беларус.

Вилнюс обвинява Минск, че използва имигрантите като „политическо оръжие“, с което да окаже натиск върху ЕС и така да принуди блока да смекчи санкциите срещу президента Александър Лукашенко. Според литовските власти – Беларус праща бежанци през границата и ги ползва като „човешки щит“.

Вече стотици души преминаха на територията на Литва, а страната започна да изгражда ограда по границата.

Новият закон позволява задържането ни имигранти за 6 месеца след нелегалното им пристигане в страната, без да бъдат освобождавани. Той също така ограничава правото на обжалване от страна на бежанци, на които им е отказано убежище, и предвижда, че могат да бъдат депортирани, докато възраженията им се разглеждат от властите.

Няколко неправителствени организации се обявиха против закона, като заявиха, че той нарушава човешките права и не кореспондира с директивите на ЕС.


Италия забранява достъпа на големи круизни кораби във Венеция от 1 август.

Местните жители от години се борят срещу този тип кораби в каналите, които замърсяват лагуната и нарушават екосистемата ѝ. Плавателните съдове вече нямат право да преминават близо до площада „Сан Марко“ и през основните водни пътища вътре в града.

ЮНЕСКО заплаши да включи Италия в черен списък, ако не спре преминаването на лайнерите през града, определян като част от световното културно наследство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024