Сутрешни новини: Мерките срещу Covid-19 се разхлабват; Мария Бакалова не успя да спечели БАФТА Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 462, което представлява 12,6% от всички направени тестове през изминалото денонощие.

Починалите с доказана коронавирусна инфекция са 67, с което жертвите от началото на пандемията станаха 14 418. Оздравели са още 459 души, а активните случаи са над 71 хиляди.

Високият брой пациенти с Covid, лекуващи се в българските болници, се запазва – 10 382. В интензивни отделения се лекуват 797 от тях.

През изминалото денонощие са поставени само 1600 дози от ваксините, предимно на Pfzier/BioNTech (1036). 572 662 души са получили поне по една доза от началото на имунизационния план, а от тях 113 253 са напълно ваксинирани (1,61% от населението).


От днес (12 април) отпадат няколко ограничителни мерки, свързани с овладяването на Covid-пандемията. Учениците от 1-и до 4-и клас се завръщат в училище, а тези от 7-и, 8-и и 10-и клас също ще са в класните стаи в продължение на две седмици. След това ще преминат към онлайн обучение, за да се задейства ротационният принцип с останалите класове.

Заведенията отново отварят врати от днес и ще работят с капацитет от максимум 50%. През последните дни можеха да приемат клиенти само в открити площи като тераси и градини. Те са с работно време от 6 до 23 ч.

Културните и развлекателни мероприятия също са позволени от 12 април – при 30% капацитет и спазване на физическа дистанция. Става въпрос за фестивали, кина, театри, концерти, галерии, музеи и др.

От 16 април отпадат ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове, тогава са разрешени и посещенията в игрални зали и казина – при 50% заетост. От 29 април, според най-новата заповед на здравния министър, трябва да отворят и нощните заведения.

Премиерът Бойко Борисов предложи да се разгледа възможността за допускане на публика по стадионите, а Костадин Ангелов обяви, че ако тенденцията за „спад на заболеваемостта“ се запази, ще се разхлабят още ограничения.


Мария Бакалова не успя да спечели награда за най-добра поддържаща роля от Британската филмова академия (БАФТА). Българската актриса беше номинирана в категорията за участието си в „Борат 2“, но приза получи корейката Юн Ю-Йънг ("Minari").

Останалите номинирани бяха Косар Али („Rocks“), Ниам Алгар („Calm With Horses“), Доминик Фишбек („Judas and the Black Messiah“), Ашли Мадекве („County Lines“).

Бакалова получи номинация и за „Златен глобус“, където в категорията ѝ - главна комедийна роля, спечели Розамунд Пайк. 24-годишната българка ще се бори и за най-престижната награда „Оскар“ за поддържаща роля в края на април.

Най-добър филм на наградите БАФТА стана „Nomadland“, а звездата в главната роля Франсис Макдорманд получи приза за най-добра актриса. Клоуи Жао взе приза за режисьор, както се случи и на „Златните глобуси“.

Наградата за най-добър актьор в главна роля спечели Антъни Хопкинс с участието си в „The Father“. Даниел Калууя взе приза за поддържащ образ за „Judas and the Black Messiah“. „Promising Young Woman“ е с най-добър сценарий, а „Nomadland“ – с най-добра кинематография.

Анимационният филм "За душата" бе първият победител за вечерта на наградите БАФТА. Освен това два приза спечели „Ma Rainey’s Black Bottom“, а по един имат „Манк“, „Тенет“ и „Без звуци в живота“.


Двама са водещите кандидати за наследник на германския канцлер Ангела Меркел – Армин Лашет, премиерът на Северен Рейн-Вестфалия, и Маркус Зьодер, управляващ провинция Бавария.

Това стана ясно след срещата на консервативния блок в неделя, на която бе обсъден въпросът кой ще замени управляващата от 2005 Меркел на тазгодишните избори. Лашет е определян като фаворит на канцлера. В момента той води нейната партия Християндемократически съюз (ХДС). Зьодер е част от ХСС – най-големият политически съюзник на Меркел.

„И двамата заявихме, че сме готови“, каза премиерът на Бавария, цитиран от Deutsche Welle. Зьодер добави, че крайното решение ще бъде взето за „доброто на страната“, а не според индивидуалните амбиции на кандидатите. „Нямаме спорове по основните въпроси“.

Популярността на 60-годишния Лашет, който бе избран за лидер на ХДС по-рано през годината, става все по-малка. В същото време Зьодер получава все по-голямо доверие, сочат последните проучвания.

Междувременно Ангела Меркел е отменила планираната си ваксинация срещу Covid-19 с AstraZeneca, съобщи BILD. Изданието съобщава, че канцлерът е имала насрочена дата за ваксинация на 11 април. Не е ясна причината за отмяната, но се предполага, че може да е свързана с важната среща на ръководството на ХДС и ХСС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024