Здравните власти обмислят разхлабване на още противоепидемични мерки с оглед на „спада на заболеваемостта от Covid-19“.

Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, но не даде разяснения кои ограничения може да бъдат отпуснати допълнително. „Това е добра индикация, че мерките работят. Ако продължава тази тенденция на спад, обсъждаме разхлабването и на други мерки“, каза той.

Новите случаи на Covid-19 в България са 1352, което представлява 14,8% от всички направени тестове през изминалото денонощие. Процентът положителни проби почти винаги се задържа под 20 на сто през последните дни, но броят на починалите остава висок – средно по над 100 на дневна база (днес е изключение с 43). В болници се лекуват 10 365 пациенти с коронавирус, а в интензивни отделения се намират 801 души.

Премиерът Бойко Борисов добави, че „е добре“ да се обмислят възможностите за връщане на публика по стадионите. В момента спортните събития се провеждат без фенове заради третата вълна на коронавируса.

Мерките започват да се разхлабват още от утре (12 април), когато заведенията отново ще отворят врати с капацитет до 50%. През последните дни можеха да приемат клиенти само в открити площи като тераси и градини. Те ще работят от 6 до 23 ч.

Учениците от 1. до 4. клас се завръщат също от понеделник, като тези от 5-и до 12-и клас ще се редуват на ротационен принцип през няколко седмици.

Културните и развлекателни мероприятия също са позволени от 12 април – при 30% капацитет и спазване на физическа дистанция.

От 16 април отпадат ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове, тогава са разрешени и посещенията в игрални зали и казина – при 50% заетост. От 29 април, според най-новата заповед на Ангелов, трябва да отворят и нощните заведения.


Борисов не иска друг "да си приписва заслугите", че до средата на юни ще има 2,7 млн. ваксини от Pfizer


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина