Снимка: © Facebook.com/Бойко Борисов

„Предоговорихме до средата на юни да имаме 2,7 млн. ваксини от Pfizer/BioNTech, защото знаете, че с AstraZeneca станаха някои проблеми“ – това обяви премиерът Бойко Борисов по време на живо включване във Facebook от с. Тополово, Асеновград.

„В петък, благодарение и на европейската солидарност, разбира се, но и от това ,че много навреме, бързо, твърдо, но и дипломатично реагирахме – предоговорихме през април, май и някъде до средата на юни 2,7 млн. ваксини от Pfizer. Мислихме, че ще е до август, но аз съм убеден, че през май ваксинираните ще станат над 3 милиона. Заедно с оздравелите ще създадат колективен имунитет, за да се махне тази пандемия“, каза Борисов.

Преди седмици за България бяха отпуснати близо 1,26 млн. ваксини от новия договор за 10 млн. между ЕС и Pfizer/BioNTech. С това бяха поправени грешките на правителството ни, че не поръча повече иРНК ваксини в началния етап на имунизацията. Борисов обаче смята, че заслугата била на неговия кабинет: „Казвам го още веднъж, защото всичко е договорено - никой да не си приписва заслугите“.

„И от Johnson & Johnson сме поръчали 2 милиона (б.а. – по сделка с Швеция, а не с ЕС). Почват и за нея да говорят разни неприятни работи и търговската война е в страшна сила. Цените се вдигат. Pfizer беше 12 евро, дозата стана 15,5 евро. За 2022-2023 г. се подписват вече договорите от ЕС, но на цена 19,5 евро. В новите бюджети финансистите трябва да залагат много по-големи буфери за ваксини“, каза Борисов.

Преди няколко дни беше препоръчано AstraZeneca да не се поставя при жени под 60 години у нас, ако при тях има рискови фактори от развитие на тромбоза. Европейската агенция по лекарствата обяви, че има връзка между имунизациите с препарата и два много редки случаи на тромбоза, но уточни, че става въпрос за единични случаи при милиони ваксинирани. За J&J беше обявено, че са открити три случая на кръвосъсирване от близо 5 млн. имунизации по света, но все още тече разследване, за да се открие дали има връзка.

Борисов, който показа строежа на нова спортна зала пред малки деца от волейболен клуб Тополово, не пропусна да отчете и победата на изборите. „Няма досега друга партия, която да излиза от мандат и пак така да спечели. Омразата към нас е, че сме успешни. Говорят с омраза, а не мога да разбера защо“.


Любен Дилов-син: Сблъсъкът между Борисов и Трифонов ще бъде титаничен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция