Снимка: © Facebook

България получи първа пратка от допълнителното количество ваксини на Pfizer/BioNTech, което ЕС реши да отпусне за страната заради изоставащата ѝ имунизационна кампания. Бойко Борисов посрещна поръчката заедно със здравния министър Костадин Ангелов и заяви: „Отваряйте зелени коридори“.

Все още не е ясно дали и кога ще има такива коридори, които до момента работеха само с препарати на AstraZeneca. Сега за България бяха отпуснати близо 1,26 млн. ваксини от новата поръчка от 10 млн. на ЕС, с което бяха поправени грешките на правителството ни, че не поръча повече иРНК ваксини в началния етап на имунизацията.

От видеото, излъчено във Facebook профила на Борисов, не стана ясно колко препарата са пристигнали у нас. По-късно от здравното министерство съобщиха, че става въпрос за 62 010 дози. Следващата доставка се очаква в понеделник и ще е със същото количество, обявиха от ведомството.

Страната чака още 500 хиляди дози от Moderna и около 550 хил. от Johnson & Johnson до края на април, каза директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Според Ангелов – до края на април ще разполагаме със 700 хил. дози иРНК ваксини и ще има избор на препарати. „Всички ще могат да са спокойни и да си поставят иРНК ваксина, за която има толкова голям наплив. Над 10 хиляди ваксинирани очакваме днес, нямаме притеснения за темпа на ваксинация. Половината от тези отиват за личните лекари, половината – за ваксинационните центрове“, каза той.

Към момента напълно имунизирани у нас са 100 877 български граждани.

„Докато се състави другото правителство, си гледайте ангажимента. Обещах на българите да имат най-добрите ваксини и го спазих“, каза Борисов, макар че 19 държави от ЕС поправиха грешката на кабинета му. „Пускайте зелени коридори, пускайте максимално количество за личните лекари. Това е единственият шанс да се измъкнем от пандемията“, каза премиерът ден след като се оказа в безизходица заради липсата на шанс да състави ново правителство и поиска експертен кабинет.

„Ваксинирайте бързо. Поел съм ангажимент, изпълни се. Да не кажат хората, че няма ваксини“, добави той и отново благодари на евролидерите, които направиха пратката възможна.


Цветозар Томов: Борисов приключи, но хората ще излязат на улицата, ако бъдат излъгани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори