Сутрешни новини: Над 18% положителни проби за Covid; E-регистърът за ваксини все пак ще заработи Снимка: © Getty Images

Трети март беше почетен и в Америка, като Ниагарският водопад беше осветен за кратко в цветовете на българското знаме:

Националният празник в снимки


За пореден ден делът на новите случаи на Covid-19 се увеличава спрямо всички направени тестове. На празничния Трети март са изследвани малко под 6200 души, от които 1154 са отчетени като позитивни за коронавирусна инфекция - почти 19%.

Около 90 са новите пациенти, приети в болница (общо 5093), а в интензивни отделения са 425 души. Активните случаи вече доближават 34 000 в цялата страна. 22 са починали за последното денонощие хора с потвърден Covid-19.

Само 4397 дози на ваксини са поставени в почивния ден, което е спад на фона на скоростното имунизиране от 20 февруари насам.


Днес се очаква да бъде показан електронният регистър, в който гражданите ще могат да запазят час за поставяне на ваксина срещу Covid-19. Проектът беше обявен в началото на февруари, като се изпълнява от "Информационно обслужване" и Министерството на здравеопазването.

Целта му е всеки желаещ да попълни онлайн заявката си и да избере дали да се ваксинира при личния си лекар или в някой от останалите ваксинационни центрове. Подобни електронни услуги съществуват в много държави, но в България досега се попълваха формуляри на хартия и се чакаше ред по опашки, ако пациентът не бъде повикан по списък като част от приоритетна фаза.

Нови дози от ваксините се очакват в страната около 8-9 март, според здравния министър Костадин Ангелов.


В ранния следобед парламентарната Комисия по здравеопазването се събира, за да обсъди една-единствена точка в дневния ред - предложението на Корнелия Нинова и групата на БСП за "осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина Спутник V.

Социалистите настояха кабинетът да започне двустранни преговори с Русия за покупка на ваксината, въпреки че тя не е одобрен за ползване в ЕС от Европейската агенция за лекарствата, а руският производител "Гамалея" още не е кандидатствал за разрешение.

Преди седмица от ГЕРБ определиха предложението на БСП като "тежка липса на експертиза" и "системен саботаж както по отношение на противоепидемичните мерки, така и срещу ваксинационния план", но въпреки всичко то ще бъде обсъдено от ресорната комисия в четвъртък.

Политически скандал в Словакия заради тайна поръчка на Спутник V


От 4 март учениците от 6., 9. и 12. клас отново се връщат в класните стаи като част от схемата за ротация на присъствените часове.

Обратно към електронната форма на обучение ще преминат учениците от 5., 10. и 11. клас, които досега можеха да учат в сградите на училищата си в продължение на две седмици.

Все още МОН не е излязло с решение за това дали пролетната ваканция да се раздели на две части (по предложение на Отрасловия съвет) или да се запази в планирания срок от началото на април, както настояват голяма част от родителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024